NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

OK

OKCancel

Thank you

Close

Klinika za lase

Izpadanje las

Odgovori na vprašanja

kozmetične rešitve

Prvi primer

Ne glede na obliko alopecije (androgena ali telogeni efluvij) se prizadete osebe znajdejo v eni od obeh situacij:

Lasišče je zaradi alopecije že vidno. Pri moških se lasje redčijo na predelu senc in na vrhu glave, pri ženskah pa so lasje vse redkejši, zato je lasišče bolj vidno.
V tej fazi je treba lasem predvsem povrniti njihovo gostoto, in sicer z učinkovanjem na matične celice, ki bodo optimizirale obnovitev las.

Izvor

Stemoxydine, patentirana molekula, je bila prepoznana med več kot 100 molekulami, ki lahko vplivajo na okolje matičnih celic las. Je rezultat najnovejših raziskav na področju proučevanja faze spanja in vloge matičnih celic pri proizvodnji las.
Ta inovacija je bila predstavljena na dveh pomembnejših konferencah, na letnem srečanju Evropskega združenja za raziskave las (EHRS) in na Evropskem dermatološkem kongresu (EADV). Delovanje Stemoxydina je opisano kar v 10 publikacijah in 3 plakatih.

Način delovanja

Raziskava o populaciji matičnih celic, ki jih izloča lasni mešiček, je pokazala, da lahko molekula Stemoxydine poustvarja hiposkično okolje, potrebno za uspešno delovanje celic.

  • Običajna raven kisik
  • Nizka raven kisika
  • Običajna raven kisika in Stemoxydine

Učinkovitost

Klinična raziskava je bila izvedena v bolniškem centru specializiranem za bolezni las in lasišča. Ta s placebom kontrolirana študija je vsebovala 101 osebo z diagnosticirano alopecijo. Učinkovitost so izmerili s fototrihogramom, priznano metodo, ki s primerjanjem fotografij na različnih časovnih točkah objektivno izmeri razvoj gostote las.
Po 3 mesecih zdravljenja smo v primerjavi s placebom odkrili 4% povečanje gostote las pri uporabnikih učinkovine stemoxydine. To pa predstavlja kar 1700 novih las v primerjavi s placebom*.
*Povprečna vrednost za lasišče z alopecijo.

  • Število las/cm2
  • M0
  • M1.5
  • M3

Stemoxydine® 5% (n=48)

Placebo (n=52)

  • M0
  • M3

Alopecija od
A do Ž

Vse definicije
Alopecija

Progresivno izpadanje las ali dlak le na določenih predelih ali po celotni površini. Alopecija vodi v plešavost.

Aminokislina

Majhna molekula iz 10 do 15 atomov je osnovni gradnik beljakovin vseh živih bitij. Poznamo 20 vrst aminokislin, ki se v različnih zaporedjih povezujejo v verige in tvorijo beljakovine.

Lasni mešiček

Lasni mešiček je predel tik ob korenini lasu na koncu stržena, ki je zasidran globoko v dermis. Sestavljena je iz keratinocitov (celic, ki sestavljajo las) in melanocitov (pigmentnih celic).
Ob lasnem mešičku se nahaja bogato prekrvavljena dermalna papila, ki mešičke oskrbuje s hranilnimi snovmi, ki jih ti potrebujejo za rast novih las.

Matične celice

Celice, ki regenerirajo vsa tkiva. Te celice lahko proizvajajo nove celice celo svoje življenje.

Lipidno vezivo

Lipidno ali medcelično vezivo je snov, ki povezuje celice v tkivo.

Kolagen

Kolagen, ki ga naravno sintetizirajo nekatere celice organizma (fibroblasti v koži), zagotavlja koži odpornost, elastičnost in voljnost. Pri laseh pa kolagenska vlakna objemajo in ščitijo lasni mešiček.

Korteks

Glavni in osrednji del lasnega vlakna, ki ga ščiti kutikula.

Kutikula

Zunanji zaščitni del lasnega vlakna.

Lasni mešiček

Ta prava tovarna las se nahaja do 4 mm pod lasiščem. Lasni mešički vsebujejo tudi žleze lojnice.

Mikrocirkulacija

Skupek vseh malih krvnih in limfnih žil, po katerih si celice izmenjavajo pline in tekočine.

Fototrihogram

Tehnika za ocenjevanje stanja las, pri kateri se pobrije 1cm² lasišča, ki se ga fotografira na dan britja in ponovno 2 dni pozneje.

Presejanje

Biološka metoda prepoznavanja novih molekul, ki vplivajo na predvideno delovanje. Ta izjemno hitra tehnika omogoča testiranje več tisoč molekul na dan. Gre za prvo fazo postopka odkrivanja novih učinkovin.

Verteks

Vrh lobanje.