NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

OK

OKCancel

Thank you

Close

Klinika za lase

Izpadanje las

Odgovori na vprašanja

alopecija

Razlika med običajnim izpadanjem las in alopecijo

Poznamo dve glavni obliki alopecije:

 • - Androgena alopecija

  To je najobičajnejša oblika alopecije. Odvisna je tako od genetskih predispozicij (dedovanje) kot tudi od delovanja hormonov.
  Med puberteto zvišanje stopnje moških hormonov (androgenov) povzroči postopno krčenje lasnih mešičkov. Tekom desetletij to skrajša življenjsko dobo lasu.
 • Ta oblika alopecije se najpogosteje pojavlja pri moških, zato jo pogosto imenujemo tudi moška plešavost. Prizadene približno 25 % moških do 25. leta starosti in kar do 50 % moških do 50. leta starosti. Toda lasni mešički se ne odzovejo vsi enako, zato se alopecija pri nekaterih niti ne razvije. Tak primer so denimo lasje na predelu vratu, medtem ko je izpadanje las toliko večje na predelu senc in na vrhu glave (verteksu).

  Razvoj androgene alopecije pri moških

 • Ženske alopecija prizadene redkeje (zgolj 25 %) zaradi drugačnega hormonskega ravnovesja.

  Razvoj androgene alopecije pri ženskah

 • - Telogeni efluvij
  Tako imenujemo redčenje las po celotnem lasišču. Pojavi se, ko se preveč las istočasno premakne v fazo izpadanja. Lahko gre za posledico stresa, pomanjkanja hranilnih snovi, medicinskega zdravljenja, pa tudi hormonalnih ali sezonskih nihanj.
  • - Po porodu (postpartalni telogeni efluvij): od 2 do 3 mesece po porodu lahko ženske nenadoma izgubijo veliko količino las. Povišana raven estrogenov, ki je nastala med nosečnostjo, se vrne na običajno raven, zaradi česar se veliko las premakne v fazo izpadanja. Lasje si po nekaj mesecih spet opomorejo.
  • - V menopavzi: upad estrogenov povzroči difuzno obliko alopecije, ki razredči lase.
  • - Sezonsko izpadanje las: izpostavljenost soncu vpliva na proizvodnjo steroidnih hormonov (dva vrhunca letno: avgusta in septembra ter spomladi), ki povzročajo difuzno izpadanje las.

Obstajajo tudi druge, veliko resnejše oblike alopecije, ki potrebujejo zdravniško zdravljenje.

 • - lokalizirana alopecija: povzročijo jo lahko problemi s kožo (tumor, opekline, rane), obsevanje ali paraziti (kožne plesni ali lišaji);
 • - za alopecijo areata ali lisasto plešavost je značilno ostro omejeno izpadanje las na enem ali več predelih. Šlo naj bi za avtoimunsko bolezen.

Alopecija od
A do Ž

Vse definicije
Alopecija

Progresivno izpadanje las ali dlak le na določenih predelih ali po celotni površini. Alopecija vodi v plešavost.

Aminokislina

Majhna molekula iz 10 do 15 atomov je osnovni gradnik beljakovin vseh živih bitij. Poznamo 20 vrst aminokislin, ki se v različnih zaporedjih povezujejo v verige in tvorijo beljakovine.

Lasni mešiček

Lasni mešiček je predel tik ob korenini lasu na koncu stržena, ki je zasidran globoko v dermis. Sestavljena je iz keratinocitov (celic, ki sestavljajo las) in melanocitov (pigmentnih celic).
Ob lasnem mešičku se nahaja bogato prekrvavljena dermalna papila, ki mešičke oskrbuje s hranilnimi snovmi, ki jih ti potrebujejo za rast novih las.

Matične celice

Celice, ki regenerirajo vsa tkiva. Te celice lahko proizvajajo nove celice celo svoje življenje.

Lipidno vezivo

Lipidno ali medcelično vezivo je snov, ki povezuje celice v tkivo.

Kolagen

Kolagen, ki ga naravno sintetizirajo nekatere celice organizma (fibroblasti v koži), zagotavlja koži odpornost, elastičnost in voljnost. Pri laseh pa kolagenska vlakna objemajo in ščitijo lasni mešiček.

Korteks

Glavni in osrednji del lasnega vlakna, ki ga ščiti kutikula.

Kutikula

Zunanji zaščitni del lasnega vlakna.

Lasni mešiček

Ta prava tovarna las se nahaja do 4 mm pod lasiščem. Lasni mešički vsebujejo tudi žleze lojnice.

Mikrocirkulacija

Skupek vseh malih krvnih in limfnih žil, po katerih si celice izmenjavajo pline in tekočine.

Fototrihogram

Tehnika za ocenjevanje stanja las, pri kateri se pobrije 1cm² lasišča, ki se ga fotografira na dan britja in ponovno 2 dni pozneje.

Presejanje

Biološka metoda prepoznavanja novih molekul, ki vplivajo na predvideno delovanje. Ta izjemno hitra tehnika omogoča testiranje več tisoč molekul na dan. Gre za prvo fazo postopka odkrivanja novih učinkovin.

Verteks

Vrh lobanje.