NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

Vichy se zavezuje, da bo spoštoval zaupnost osebnih podatkov, ki jih uporabnik posreduje prek tega obrazca. Osebni podatki, pridobljeni prek tega obrazca, se bodo uporabili izključno s strani podjetja Vichy za urejanje vašega računa, in za obdelavo podatkov o mnenju potrošnikov.

Pravico imate do dostopa, popravljanja in brisanja vseh podatkov, ki se nanašajo na vas. To pravico lahko izkoristite v vsakem trenutku s pošiljanjem e-pošte na naslednji naslov info@vichy.si

Pravico imate v vsakem trenutku izvedeti vse o naši politiki varstva osebnih podatkov kakor tudi o drugih pravnih določbah.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Ali menopavza vpliva na kakovost in stanje kože?

Dr. Mateja Lisjak

Mateja Lisjak, dr. med. specialistka dermatovenerologije


V obdobju menopavze se razvijejo  številne presnovne spremembe v koži, prav tako kot v številnih  drugih tkivih in organih predvsem zaradi upada estrogenih hormonov. Posamezne klinične študije so tudi pokazale, da  na pojav sprememb v koži in drugih tkivih vpliva tudi upad dihidroepiandrosterona oz. na kratko DHEA, steroidnega hormona, ki sodeluje v biosintezi estrogenov, ima pa tudi neposreden biološki vpliv na procese v koži in drugih tkivih prek neposredne vezave na različne  celične in jedrne receptorje. S starostjo se namreč v našem organizmu sintetizira vse manj DHEA in spolnih hormonov.
Koža je naš največji in najbolj viden organ, še posebej pa so vidne spremembe na koži obraza, ki je tudi najbolj izpostavljena zunanjim vplivom, predvsem UV žarkom. S starostjo upada dejavnost fibroblastov v dermisu in posledično se zmanjša sinteza kolagena in elastana v koži, zato postane koža tanjša, manj elastična in povešena, pojavijo se tudi različno globoke gube. Zmanjša se tudi količina medceličnine, predvsem hijaluronske kisline, ki daje koži volumen. Koža tako postane manj čvrsta. Zaradi zmanjšane sinteze naravnih vlažilnih faktorjev in lipidov v kožni zaščitni pregradi v epidermisu postane koža tudi bolj suha in občutljivejša za zunanje dražljaje. Zaradi vpliva UV žarkov se na koži lahko pojavijo različne rjave lise-hiperpigmentacije.

Ali menopavza vpliva na kakovost in stanje las?


V kasnejših življenjskih obdobjih, tudi v obdobju menopavze je potrebno vsakodnevno poskrbeti za ustrezno nego in zaščito kože. Svetuje se redna uporaba kvalitetnih negovalnih sredstev ( kreme, losjoni, razstopine), ki vsebujejo učinkovine ki vplivajo na  obnovitvene procese v koži. Svetuje se uporaba krem  in losjonov , ki obnovijo zaščitno lipidno plast kože in kožo navlažijo.  Svetuje se tudi redna uporaba lokalnih pripravkov (kreme,losijoni, raztopine in olja) ki vsebujejo učinkovine, ki stimulirajo delovanje fibroblastov in s tem sintezo kolagena  ter elastana.  Vsebujejo naj tudi  učinkovine, ki povečajo količino hijaluronske kisline v koži ter naravne vlažilne snovi (humektante).Tako koža postane bolj čvrsta in sijoča, mehkejša na otip, gube pa postanejo manj izrazite. Rjave lise lahko postanejo manj vidne ob redni uporabi negovalnih pripravkov z dodatkom blagih luščilnih učinkovin (keratolitikov) ob dosledni UV zaščiti.

Ali je potrebna dodatna nega za obraz in telo tekom menopavze?


V obdobju menopavze se lahko pojavijo tudi spremembe lasišča. Lasje lahko postanejo tanjši, redkejši ter bolj krhki in lomljivi. V skrajnem primeru se lahko pojavi tudi moška plešavost po ženskem tipu (t.i.  androgenetična alopecija ), ki se običajno kaže pri ženskah v obdobju menopavze z izrazitejšim difuznim razredčenjem las na temenu, redko se razvije popolna plešavost. Lasni mešiček se tanjša, krajša se aktivna faza rasti las oz. t.i. anagena faza, poveča se število lasnih mešičkov v t.i. telogeni fazi, ko lasje izpadejo. V skrajnih primerih lasni mešiček tudi fibrozira oz. se zabrazgotini. Moška plešavost po ženskem tipu se neredko pojavi pri ženskah v določenih družinah zaradi podedovane povečane občutljivosti lasnih mešičkov na androgeni hormon 5HT. Zaradi zmanjšanega delovanja lojnic v menopavzi postanejo lasje lahko tudi bolj suhi. Koža lasišča lahko  postane občutljivejša  ali rahlo srbeča. Zaradi odsotnosti pigmenta melanina lasje osivijo.

Ali lahko kaj naredimo, da preprečimo izpadanje las tekom menopavze?


Za preprečevanje in zmanjšanje izpadanja las v obdobju menopavze se svetuje redna uporaba šamponov in razstopin( losjonov), ki vsebujejo učinkovine, ki vplivajo na večjo  prekrvavitev lasišča. S tem se poveča oskrba lasnih mešičkov in žlez lojnic s potrebnimi mikrohranili in tako stimulira rast las . Šamponom in razstopinam so lahko dodane tudi različne učinkovine, vitamini, minerali in aminokisline za optimalno prehrano lasnih foliklov in posledično boljšo rast las in bolj čvrsto lasišče. Potrebna je tudi potrpežljivost, saj so včasih znatno vidni učinki šele po določenem obdobju redne uporabe omenjenih šamponov in razstopin. Ob povečani občuljivosti lasišča se svetuje uporaba  šamponov in raztopin, ki vsebujejo tudi različne učinkovine s protivnetnim in antipruritičnim delovanjem.

Naši kultni izdelki

17387NEOVADIOL NADOMESTNI KOMPLEKS*
Napredna obnovitvena nega za zrelo kožo in kožo v menopavzi                         
Normalna in mešana občutljiva koža
*Nadomestni kozmetični kompleks.
54NewNEOVADIOLvisageNega proti znakom staranja kože

NOVO

NEOVADIOL NADOMESTNI KOMPLEKS*  Napredna obnovitvena nega za zrelo kožo in kožo v menopavzi                            Normalna in mešana občutljiva koža *Nadomestni kozmetični kompleks.

NEOVADIOL

NEOVADIOL NADOMESTNI KOMPLEKS*
Napredna obnovitvena nega za zrelo kožo in kožo v menopavzi                         
Normalna in mešana občutljiva koža
*Nadomestni kozmetični kompleks.

Nega za normalno do mešano kožo

rating : 54 mnenja

17402NEOVADIOL NADOMESTNI KOMPLEKS*
Napredna obnovitvena nega za zrelo kožo in kožo v menopavzi                         
Suha občutljiva koža                                                    
* Nadomestni kozmetični kompleks.
53NewNEOVADIOLvisageNega proti znakom staranja kože

NOVO

NEOVADIOL NADOMESTNI KOMPLEKS*  Napredna obnovitvena nega za zrelo kožo in kožo v menopavzi                            Suha občutljiva koža                                                       * Nadomestni kozmetični kompleks.

NEOVADIOL

NEOVADIOL NADOMESTNI KOMPLEKS*
Napredna obnovitvena nega za zrelo kožo in kožo v menopavzi                         
Suha občutljiva koža                                                    
* Nadomestni kozmetični kompleks.

Dnevna nega za suho kožo

rating : 53 mnenja

Najbolj brano

Sestavine

Antioksidativno delovanje »zlate korenine«

Bajkalska čeladnica je rastlina iz kitajske province Shaanxi, ki je zelo izpostavljena hladnemu vremenu in intenzivnemu UV sevanju, zato je morala razviti izjemno odpornost, da bi lahko preživela v teh neugodnih razmerah. Njene korenine so tako postale neverjetno močne in so znane kot »zlate korenine«.

Preberite članek

go to top