NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

OK

OKCancel

Thank you

Close

DERMATOLOG ODGOVARJA – ZAKAJ IZBRATI VITAMIN C

Liftactiv-cure-VM

Vitamin C je eden od najpomembnejših sestavin v kremah za nego obraza. Kakšne so razlike med izdelki poleg koncentracije (in formulacije) vitamina C in teksture (krema ali serum). Na kaj morajo biti potrošniki pozorni ob nakupu?

Vitamin C je molekula, ki je topna v vodi in se v svoji naravni obliki imenuje askorbinska kislina. Ima pa dve pomanjkljivosti: nestabilnost v zraku in težko prodiranje skozi povrhnjico. Da bi razumeli, zakaj težko prodre v kožo, moramo poznati njeno strukturo. Koža je sestavljena iz dveh plasti, pri čemer sta njena zgornja plast oz. povrhnjica in spodnja plast oz. usnjica ločeni z epidermalno-dermalno pregrado. Povrhnjica je sestavljena iz številnih celic, imenovanih keratinociti, ki se s procesom keratinizacije pomikajo proti površini, vendar v tem procesu izgubijo nekatere svoje dele, kot so citoplazma, encimi in na koncu tudi samo jedro. V globljih plasteh povrhnjice imajo keratinociti obliko kvadrata, imajo celico in so metabolično aktivni, za razliko od celic na površini, ki so metabolično »mrtve«, sploščene in gosto stisnjene. Celice povrhnjice so medsebojno povezane z lipidnim »cementom«, zaradi česar vodotopna molekula vitamina C težko prodre skozi lipidni sloj. To je možno le, če je pH vrednost seruma pod 4 in če je vitamin C v naravni obliki, torej v obliki askorbinske kisline. Vrednosti pH nad 4 ne omogočajo prodiranja skozi povrhnjico.

Koncentracija vitamina C bi morala biti med 10 in 20 %. Glede na klinične študije koncentracije nad 25 % nimajo večje učinkovitosti, vendar pa lahko povzročijo močnejše draženje kože.
Zaradi nestabilnosti molekule vitamina C v zraku je treba dobro preveriti rok uporabnosti izdelka in način, kako je izdelek shranjen na policah trgovin. Prav zaradi tega raje izberite izdelek z manjšo količino seruma, ki ga boste zagotovo porabili, preden izgubi svoje lastnosti. Poleg tega bodite pozorni, da je steklenička temne barve, doma pa izdelek hranite v zaprtem prostoru.
Vitamin C bi moral biti svetlo oranžno–rjavkaste barve, in če spremeni barvo v rjavo, ga ne smete uporabljati, saj ni več učinkovit in lahko celo povzroči draženje kože. Čeprav je močan antioksidant, vitamin C deluje še boljše v kombinaciji z več antioksidanti, predvsem z vitaminom E. Zato raje uporabljajte tiste serume, ki vsebujejo več antioksidantov, zlasti pa omenjeni par.

Predvsem pa morate biti ob nakupu izdelka pozorni na naslednje:
1. Optimalna koncentracija vitamina C v serumu je 10–20 %
2. PH vrednost seruma pod 4 omogoča prodiranje vitamina C skozi kožo
3. Vitamin C v svoji naravni obliki (askorbinska kislina) najbolje prodre v kožo in je učinkovit le v tej obliki
4. Rok uporabnosti izdelka
5. Shranjevanje izdelka
6. Doma izdelek hranite v temnem in suhem prostoru in dobro zaprite stekleničko

dr. med. ŽELJANA BOLANČA

Naši kultni izdelki

 • 23258FRESH SHOT
  Antioksidantni tretma proti videzu utrujene kože
  51NewLIFTACTIVFACE CARESerum za obrazNega proti znakom staranja kože
  FRESH SHOT Antioksidantni tretma proti videzu utrujene kože

  LIFTACTIV

  FRESH SHOT Antioksidantni tretma proti videzu utrujene kože

  Serum za obraz

  Antioksidantna nega za kožo z vitaminom C, ki deluje proti znakom staranja in utrujenosti v 10 dneh.

 • Najbolj brano

  Sestavine

  Antioksidativno delovanje »zlate korenine«

  Bajkalska čeladnica je rastlina iz kitajske province Shaanxi, ki je zelo izpostavljena hladnemu vremenu in intenzivnemu UV sevanju, zato je morala razviti izjemno odpornost, da bi lahko preživela v teh neugodnih razmerah. Njene korenine so tako postale neverjetno močne in so znane kot »zlate korenine«.

  Preberite članek

  Sestavine

  Vitamin C – skrivnost sijoče kože?

  Hiter življenjski tempo vpliva na povrhnjico in polt naredi utrujeno ter dolgočasno. Vendar, ali ste vedeli, da je eden od najbolj priljubljenih vitaminov ključ do bleščeče kože z zdravim sijajem? Ogledali si bomo poživljajoče lastnosti vitamina C.

  Preberite članek

  Sestavine

  Probiotična sestavina bifidus za močnejšo kožo

  Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki so zaradi svojih blagodejnih učinkov na zdravje, zlasti na črevesno mikrofloro, že vrsto let predmet različnih raziskav. Bifidus je probiotična sestavina, ki jo pridobivamo s fermentacijo bakterije Bifidobacterium Longum. Vichy je inovacijo uvedel tako, da je to neživo probiotično sestavino z blagodejnimi učinki na kožo vključil v svojo novo nego.

  Preberite članek

  go to top