NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

Vichy se zavezuje, da bo spoštoval zaupnost osebnih podatkov, ki jih uporabnik posreduje prek tega obrazca. Osebni podatki, pridobljeni prek tega obrazca, se bodo uporabili izključno s strani podjetja Vichy za urejanje vašega računa, in za obdelavo podatkov o mnenju potrošnikov.

Pravico imate do dostopa, popravljanja in brisanja vseh podatkov, ki se nanašajo na vas. To pravico lahko izkoristite v vsakem trenutku s pošiljanjem e-pošte na naslednji naslov info@vichy.si

Pravico imate v vsakem trenutku izvedeti vse o naši politiki varstva osebnih podatkov kakor tudi o drugih pravnih določbah.

OK

OKCancel

Thank you

Close

Vitamin C – skrivnost sijoče kože?

Hiter življenjski tempo vpliva na povrhnjico in polt[1] naredi utrujeno ter dolgočasno.


Vendar, ali ste vedeli, da je eden od najbolj priljubljenih vitaminov ključ do bleščeče kože z zdravim sijajem? Ogledali si bomo poživljajoče lastnosti vitamina C.

Koža je
30%sestavljena iz vode

Kaj povzroča neenakomerno barvo puste kože brez sijaja?

Obstaja več razlogov, zakaj vaša koža nima sijaja in/ali ima težave s pigmentacijo, in spanje je le eden od njih.

Dehidracija[2] je pomemben vzrok puste kože brez sijaja, saj je koža sestavljena iz približno 30 % vode, ki je odgovorna za njeno polnost, čvrstost in zaščito. Slaba cirkulacija lahko vpliva na bled in utrujen videz obraza, saj koža ne dobi dovolj krvi, ki ji zagotavlja zdrav rožnat sijaj.

Drugi vzrok puste kože je lahko tudi prehrana. Študije so pokazale,[3] da sestavine v naši hrani vplivajo na videz kože, z zdravo in sijočo poltjo pa povezujemo karotenoide z antioksidativnim delovanjem[4] (iz sadja in zelenjave).

Včasih je to preprosto stvar fiziologije! Kakor se rodimo z določeno barvo las in oči, imajo nekateri ljudje naravno neenakomerno polt, zaradi katere se obraz zdi utrujen in bled. Zaradi hiperpigmentacije (temnejših točk ali področij) so lahko tudi drugi deli obraza videti utrujeni.

Kako osvetliti polt

Vitamin C je znan po svojih učinkih na imunski sistem in ponavadi ga povezujemo s sadjem in zelenjavo. Vendar pa raziskave dokazujejo, da je tudi »močan antioksidant, ki se lahko lokalno uporablja v dermatologiji za zdravljenje in preprečevanje kožnih sprememb, povezanih s fotostaranjem. Lahko se uporablja tudi pri zdravljenju hiperpigmentacije.«[5] Pomaga poenotiti polt, zgladiti gube, zmanjšati vnetje in obnoviti pusto kožo obraza.

Vitamin C pospešuje obnavljanje celic, kare zdrugimi besedami pomeni, da krepi celično presnovo

Dr. Nina Roos, Dermatologinjo

Vprašali smo dermatologinjo dr. Nino Roos, da nam malo bolj podrobno razloži nekaj osnovnih prednosti vitamina C. Nina pravi: »Vitamin C pospešuje obnavljanje celic, kar z drugimi besedami pomeni, da krepi celično presnovo. To pomeni, da se koža lažje obnavlja in bori proti vidnim znakom utrujenosti. Vitamin C stimulira sintezo kolagena, ki ohranja elastičnost kože in se bori proti poškodbam, ki jih povzroča oksidacijski stres.« 

Vitamin C ne pomaga le pri kašlju in prehladu, ampak tudi pomaga ohraniti mladostni videz in sijaj kože, če ga uporabljamo lokalno. Vitamin C lahko najdemo v številnih izdelkih za nego kože, kot je na primer Vichyjev antioksidantni tretma proti utrujenemu videzu kože Liftactiv Fresh Shot. Preprosto nanesite majhno količino izdelka na prst in ga s krožnimi gibi vmasirajte v čisto kožo, da se optimalno vpije.

[1] T. Sundelin, M. Lekander, G. Kecklund, E.J. Van Someren, A. Olsson, J. Axelsson: "Znaki utrujenosti: učinki pomanjkanja spanja na videz obraza" v reviji Sleep (2013.) 36.9, str. 1355–1360 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23997369]
[2] X.Z. Jiang in J. De La Cruz: "Vpliv vlaženja kože na njen videz" v reviji Skin Research and Technology (2011.) 17.1, str. 51–55 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20923460]
[3] Springer (23.11.2009.). "Barva kože je znak dobrega zdravja" v reviji ScienceDaily. [Dostopno na: www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091116103525.htm]
[4] H. Sies in W. Stahl: "Vitamini E in C, beta-karoten in drugi karotenoidi kot antioksidanti" v reviji The American Journal of Clinical Nutrition (1995.) 62.6, str. 1315–1321 [Dostopno na: http://ajcn.nutrition.org/content/62/6/1315S.short]
[5] P. Telang: "Vitamin C v dermatologiji" v reviji Indian Dermatology Online Journal (2013.) 4.2, str. 143–146 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/]

Naši kultni izdelki

Najbolj brano

Sestavine

Antioksidativno delovanje »zlate korenine«

Bajkalska čeladnica je rastlina iz kitajske province Shaanxi, ki je zelo izpostavljena hladnemu vremenu in intenzivnemu UV sevanju, zato je morala razviti izjemno odpornost, da bi lahko preživela v teh neugodnih razmerah. Njene korenine so tako postale neverjetno močne in so znane kot »zlate korenine«.

Preberite članek

Sestavine

Probiotična sestavina bifidus za močnejšo kožo

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki so zaradi svojih blagodejnih učinkov na zdravje, zlasti na črevesno mikrofloro, že vrsto let predmet različnih raziskav. Bifidus je probiotična sestavina, ki jo pridobivamo s fermentacijo bakterije Bifidobacterium Longum. Vichy je inovacijo uvedel tako, da je to neživo probiotično sestavino z blagodejnimi učinki na kožo vključil v svojo novo nego.

Preberite članek

Sestavine

BIFIDUS

Še ne poznate bifidusa? No, vaš prebavni sistem ga zagotovo pozna. Bifidus je »prijateljska« flora, ki preprečuje rast škodljivih bakterij, zato je postal zvezda presenetljive knjižne uspešnice Giulie Enders Čarobno črevesje (ang. Charming Bowels).

Preberite članek

go to top