NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

OK

OKCancel

Thank you

Close

Sebum

Sebum je kompleksna mešanica lipidov, ki jih proizvajajo in izločajo žleze lojnice v dermisu. Na površino kože priteče skozi pore dlačno lojnih mešičkov.
Na površini kože sebum skupaj z znojem tvori sloj, ki sodeluje pri zaščiti kože pred dehidracijo: gre za hidrolipidni sloj, ki prekriva epidermis. Sebum naravno navlaži las oziroma dlako in aktivno sodeluje pri zaščiti kože.

V osrčje epidermisa

Najbolj vrhnja plast kože, ki pokriva dermis. Običajno je epidermis debel kot list papirja, vendar je lahko tudi debelejši. Njegova valovita zgradba nastane zaradi epidermalnih grebenov in dermalnih papil. Sestavljajo ga 4 plasti celic, ki ležijo ena na drugi nad dermoepidermalno mejo: zarodna plast, Maplighijeva plast, zrnata plast in poroženela plast, ki jo ščiti hidrolipidni sloj. Epidermis je sestavljen iz 90 % celic, imenovanih keratinociti, vsebuje pa tudi celice, ki skrbijo za barvo kože, melanocite, in Langerhansove celice. V epidermisu ni niti ene same krvne žile. Celice, ki ga sestavljajo, se hranijo z difuzijo iz dermisa.

Indeks kože