OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

Kaj je izpadanje las in zakaj se pojavi?

The role of stiffening of the hair follicle conjunctive sheath in hair loss

Kolagen je pomemben del naših las, kože in nohtov, njegova količina pa se z leti zmanjšuje. Prisoten je okoli lasnih mešičkov in pod njimi, znanstveniki pa zdaj vedo, da je strjevanje te kolagenske ovojnice eden glavnih vzrokov prezgodnjega izpadanja las.  

Strjevanje kolagena povzroči, da lasna korenina postane pretrda. Pritisk, ki ga ustvarja ta pojav, stisne okoliške krvne žile, ki z mikrocirkulacijo krvi dostavljajo hranila v lasne mešičke. Mešički so tako slabše »nahranjeni«, zato se skrčijo, zaradi česar lasna vlakna oslabijo in se stanjšajo. Korenine z leti postopoma postanejo vse trše, zato se lasje tanjšajo, njihova življenjska doba pa se krajša.  

Strjevanje kolagenskih kanalov okoli lasnega mešička preprečuje, da bi se mešiček zasidral globlje v usnjico, zaradi česar se poveča verjetnost, da bo odpadel.

Pomen izvornih celic

Nedavne raziskave so pokazale temeljno vlogo, ki jo imajo vezivne ovojnice pri omogočanju »razpoložljivosti« izvornih celic, potrebnih za rast novih lasnih mešičkov.  

Na koncu vsakega cikla rasti las pri zdravih osebah ta vezivna ovojnica deluje kot elastični trak in omogoča, da se lasni mešiček povzpne na površino lasišča in se tako v stiku z »zalogo« izvornih celic »napolni« z njimi. Napolnjen lasni mešiček se nato vrne v lasišče, kjer se nekoliko globlje učvrsti in sproži rast novega lasnega vlakna.  

Če vezivna ovojnica izgubi prožnost, se lasni mešiček ne bo več mogel pravilno napolniti z izvornimi celicami in rast novih las bo motena.

Spacer small white
White Box spacer
White Box spacer