OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

VICHY PRAZNUJE 89 LET Z UMETNOSTJO IN UMETNICAMI

Spoznajte Jasminko Škalić, diplomirano ekonomistko in slikarko, ki je zaključila podiplomski študij na ljubljanski Šoli za risanje in slikanje (College of Visual Arts). Umetnost dojema kot svoje življenjsko poslanstvo, v katerem uživa in ga uresničuje z opremljanjem in dekoriranjem javnih in zasebnih prostorov.

Jasminka Škalić portret

1. Koliko vam pomeni umetnost in kako se je dinamika vašega dela spremenila v zadnjih nekaj mesecih?

Umetnost je moje življenje v vsakem pogledu. Čeprav je situacija v zadnjih nekaj mesecih posebna, se je dinamika mojega dela celo povečala. Mislim, da so umetniki posebna skupina ljudi, pri katerih ti ukrepi izolacije in zmanjšanega običajnega gibanja povečajo intenzivnost dela. Vsaj pri meni je tako.

2. Kako bi opisali estetiko svojega dela in kaj vas navdihuje pri ustvarjanju?

Navdih črpam iz sebe, drugih ljudi, narave, dogodkov, osebnih doživetij, trenutkov, pravzaprav vsega ... Odvisno od razpoloženja.  Estetika mojega dela je v tem primeru delno povezana tudi s parametri, ki so bili določeni za ustvarjanje te slike. Sicer je prisotna v vsem, kar počnem (vsaj tako se mi zdi), tako da mora biti bolj ali manj vsaka kreacija, ki jo ustvarjam, naj bo to slika ali kos nakita, najprej všeč meni, šele nato pa jo lahko pokažem drugim, tj. razstavim.

3. Kako je tema ženske moči oblikovala vaše umetniško delo?

Menim, da sta ženska solidarnost in moč še kako zaželeni v današnji družbi, zato mi je tudi bil všeč ta projekt, ki opogumlja, spodbuja in podpira žensko umetnost in ustvarjanje. Biti del takšne virtualne razstave, posebej v teh časih, mi je bilo v podporo in navdih.

Jasminka Škalić slika

4. Kako bi vi sami interpretirali umetniško delo, ki je del Vichyjeve virtualne razstave?

Moje umetniško delo, imenovano »Little Drops of Beauty«, je rezultat trenutka, v katerem se je rodila ideja za vizualizacijo pridobljenega znanja o Vichyju, določenih parametrov in osebnih želja. Ime omenjene hiše me najprej spomni na termalne mineralne vrelce, zato tudi moj izdelek vključuje stilizirano prikazane kapljice in vodne mehurčke. Ker mi je z navdihom postregla narava, tj. voda, so kot sopomenka nežnosti in lepote ženske kože prikazani tudi cvetovi, pozabila pa sem omeniti še, da je lepa ženska koža pravzaprav tudi nahranjena in navlažena, od koder dejansko izvira povezava med kapljico vode in obrazom. Slika je nadrealna oziroma prikazuje svet lepote, v katerem skoraj lebdeči elementi malce pravljično in romantično pripovedujejo zgodbo o estetiki ženskega obraza. Ker je obdobje, v katerem je slika nastala, predpraznično, je tudi vtis, ki ga slika pusti, malce v tem duhu. 

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top