NOVOKljučne informacije o piškotkih na naših spletnih straneh. Preberite več TU ZDAJ.

Če ne storite nič, se šteje, kot da ste piškotke sprejeli.

Zapri

OK

OKCancel

Thank you

Close

DERMATOLOG ODGOVARJA – ZAKAJ IZBRATI VITAMIN C

VitaminCZeljanaBolanca

Vitamin C je eden od najpomembnejših sestavin v kremah za nego obraza. Kakšne so razlike med izdelki poleg koncentracije (in formulacije) vitamina C in teksture (krema ali serum). Na kaj morajo biti potrošniki pozorni ob nakupu?

Vitamin C je »zlati standard« med antioksidanti, ki preprečujejo staranje kože. Koža se stara na dva načina: notranje staranje je gensko določeno in njegovi znaki so v odsotnosti zunanjega staranja vidni pri višji starosti, medtem ko zunanje staranje kože povzročajo dejavniki iz okolja, predvsem UV sevanje, kajenje, alkohol in neustrezna prehrana. Z leti, vendar brez vpliva zunanjih dejavnikov, koža postane bleda in izgubi elastičnost, gube postanejo vidne, zmanjša se količina kolagenskih vlaken, fibroblastov, ki proizvajajo kolagen, povrhnjica se stanjša in zmanjša se prekrvavitev kože, s tem pa tudi pretok hranilnih snovi iz krvi v povrhnjico in usnjico. Poleg tega je koža v starejši življenjski dobi bolj suha, predvsem zaradi pomanjkanja glikozaminoglikanov (med katere sodi hialuronska kislina) in zaradi zmanjšanja sposobnosti kože, da v sebi zadrži vodo.

Vendar pa imajo veliko večji vpliv na staranje kože zunanji dejavniki, predvsem UV sevanje. Splošno znano dejstvo je, da pretirana izpostavljenost naravnemu UV sevanju ali umetnim virom sevanja (v solarijih) vodi do znatnega poškodovanja kože, ki se kaže v pospešenem staranju kože. UV sevanje poškoduje kožo s pomočjo prostih radikalov kisika, ki poškodujejo komponente medceličnega matriksa (kolagenska vlakna), s čimer vplivajo na strukturo in funkcijo celic. Čeprav so v telesu prisotni notranji antioksidanti, predvsem vitamina C in E, se ti zaradi čezmernega izpostavljanja soncu porabijo in jih je treba nadomestiti od zunaj, da bi nevtralizirali učinke zunanjih škodljivih dejavnikov. Poleg strukturnih poškodb so posledica izpostavljanja soncu tudi različne motnje pigmentacije, kot so solarni lentigo (sončne pege), na žalost pa tudi kožni rak in melanom.

Vitamin C je v prvi vrsti nujen za sintezo kolagena. Je dejavnik, ki stabilizira trojno strukturo molekule kolagena, obenem pa tudi spodbuja izražanje genov, ki so odgovorni za proizvodnjo kolagena. Če kožnim celicam (fibroblastom), ki proizvajajo kolagen, dodamo vitamin C, se poveča sinteza kolagena, zaradi česar bo koža bolj čvrsta in bo videti mlajša. Vitamin C v koži ima tudi antioksidativno delovanje, saj nevtralizira proste radikale, ki nastajajo zaradi delovanja škodljivih okoljskih dejavnikov in po poškodbah kože zaradi vpliva UV sevanja. Vitamin C tvori posebno pregrado proti škodljivim snovem iz zunanjega okolja. Čeprav je vitamin C eden od številnih antioksidantov, ki jih lahko razdelimo na encimske (katalaza, glutation peroksidaza in superoksid-dismutaza) in ne-encimske antioksidante (vitamin E, glutation, karotenoidi, sečne kisline), je tudi najpogosteje predmet kliničnih raziskav. Zlasti je bila dokazana njegova učinkovitost v kombinaciji z vitaminom E.

Vsakodnevna uporaba vitamina C v dnevni negi bo omogočila mlajši, bolj zdrav in svež videz kože.

dr. med. ŽELJANA BOLANČA

Naši kultni izdelki

 • 23258FRESH SHOT
  Antioksidantni tretma proti videzu utrujene kože
  51NewLIFTACTIVFACE CARESerum za obrazNega proti znakom staranja kože
  FRESH SHOT Antioksidantni tretma proti videzu utrujene kože

  LIFTACTIV

  FRESH SHOT Antioksidantni tretma proti videzu utrujene kože

  Serum za obraz

  Antioksidantna nega za kožo z vitaminom C, ki deluje proti znakom staranja in utrujenosti v 10 dneh.

 • Najbolj brano

  Sestavine

  Antioksidativno delovanje »zlate korenine«

  Bajkalska čeladnica je rastlina iz kitajske province Shaanxi, ki je zelo izpostavljena hladnemu vremenu in intenzivnemu UV sevanju, zato je morala razviti izjemno odpornost, da bi lahko preživela v teh neugodnih razmerah. Njene korenine so tako postale neverjetno močne in so znane kot »zlate korenine«.

  Preberite članek

  Sestavine

  Vitamin C – skrivnost sijoče kože?

  Hiter življenjski tempo vpliva na povrhnjico in polt naredi utrujeno ter dolgočasno. Vendar, ali ste vedeli, da je eden od najbolj priljubljenih vitaminov ključ do bleščeče kože z zdravim sijajem? Ogledali si bomo poživljajoče lastnosti vitamina C.

  Preberite članek

  Sestavine

  Probiotična sestavina bifidus za močnejšo kožo

  Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki so zaradi svojih blagodejnih učinkov na zdravje, zlasti na črevesno mikrofloro, že vrsto let predmet različnih raziskav. Bifidus je probiotična sestavina, ki jo pridobivamo s fermentacijo bakterije Bifidobacterium Longum. Vichy je inovacijo uvedel tako, da je to neživo probiotično sestavino z blagodejnimi učinki na kožo vključil v svojo novo nego.

  Preberite članek

  04_5 tips to prevent the formation of wrinkles

  Sestavine

  5 nasvetov za preprečevanje gub

  Gube nastanejo zaradi kombinacije več dejavnikov. Da bi jih lahko prehiteli in preprečili, še preden se pojavijo, vam ponujamo 5 naših najboljših nasvetov. Poslovite se od gub, še preden se pojavijo!

  Preberite članek

  go to top