OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

ALI JE LASIŠČE
ZAŠČITENO PRED
VPLIVOM UV ŽARKOV?

Na kratko, normalna lasišča (torej ne plešasta lasišča, ki jih je prizadela alopecija) niso popolnoma zaščitena pred UV žarki, čeprav so očitno dobro prekrita z lasmi. V pokončnem položaju izpostavljenost lasišča UV sevanju, ko je sonce v zenitu, kaže na to, da lasje UV žarkov ne absorbirajo v celoti. Ta »zaščitni faktor, ki ga nudijo lasje«, se očitno razlikuje (od 70 do 99 %) glede na debelino, barvo in gostoto las, kar pomeni, da je lasišče del kože, ki ni popolnoma zaščiten pred sončnimi žarki. Ob močnem izpostavljanju soncu se lahko na lasišču pojavijo opekline (in kasneje porjavelost), čeprav se to zgodi manj pogosto kot na obrazu ali trupu, in česanje postane boleč postopek. Na površini lasišča lahko pogosto najdemo fluorescentne signale kožnih označevalcev, povezanih z UV sevanjem, na primer pigmentne lise med lasnimi mešički, pogosto pa se pojavi tudi dermalna solarna elastoza (kopičenje elastina). Ta dejstva delno pojasnjujejo prisotnost melanoma na nekaterih lasiščih, kar pomeni, da morajo dermatologi obvezno opraviti celovit pregled lasišča. Podobno se dogaja pri nekaterih živalih s kožuhom iz dlak, iz katerih pridobivamo volno, ki so bile dolgo izpostavljene soncu (na primer ovce v Avstraliji), pri katerih se je na predelih kože, ki so najmanj prekriti z dlakami, pojavil melanom.
Poleg uporabe klobuka ali kape so priročne kozmetične rešitve za zaščito lasišča (in las) pred UV sevanjem dejansko kompleksnejše od tistih, ki jih običajno uporabljamo na obrazu ali telesu: po nanosu organskih izdelkov za zaščito pred soncem v učinkovitem odmerku bodo lasje videti mastni, brez sijaja ali celo »umazani«, kar upočasnjuje napredek pri razvoju teh rešitev. To odpira vrata inovacijam, ki verjetno potrebujejo nabor pigmentov, ki absorbirajo UV žarke, vendar ne vplivajo na estetske lastnosti las, kar je predpogoj za vse izdelke, namenjene negi in zaščiti lasišča.



ZAPOMNITE SI

Normalno lasišče (ne plešasto lasišče, ki ga je prizadela alopecija) lahko prenaša vplive UV sevanja, ki pa je še vedno veliko manj intenzivno kot na nepokritih predelih kože. Vrata so odprta inovativnim zaščitnim rešitvam, ki upoštevajo tudi naše estetske potrebe.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_55_SCALP_A_UV_PROTECTED_SKIN.jpg