OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

ALI ONESNAŽEN
ZRAK VPLIVA

NA LASIŠČE?

Onesnažen zrak je pravzaprav kombinacija suspendiranih delcev (večinoma PM2,5 in 10, manjših od 2,5 ali 10 μm) in plinastih spojin (NO, O3, SO2, CO, CO2, različne vrste policikličnih aromatskih ogljikovodikov itd.). Vpliv onesnaženega zraka na kožo je še vedno slabo proučen, medtem ko je vpliv na lasišče precej zanemarjen, kar nam daje priložnost za novo poglavje v raziskovanju kože.
Skratka, normalno lasišče (ne plešasto) se verjetno zoperstavlja vplivu onesnaženja in, kar je logično, plinastih spojin, saj so stiki s suspendiranimi delci verjetno redki zaradi zaščite, ki jo zagotavljajo lasje, tako da fiksirajo te drobne elemente. Zelo difuzne plinaste spojine bodo zagotovo prišle v stik z lasiščem ter negativno vplivale na epidermalne beljakovine in lipide lasišča. Mnoge od teh plinastih spojin imajo močne oksidacijske lastnosti, na primer ozon (O3), ki je jasen pokazatelj mestne ali industrijske onesnaženosti. Glede na to, da je večina lipidov lasišča nenasičenih (predvsem skvalen, maščobne kisline ...) in posledično nagnjenih k oksidaciji ali peroksidaciji, so postali vzorci in zanesljivi kazalniki onesnaženosti, kot je nedavno objavila napredna raziskovalna skupina družbe L'Oreal.  
Ker oksidirane oblike lipidov negativno vplivajo na živa tkiva, lahko vpliv onesnaženega zraka na lasišče ocenimo z analizo količine oksidiranih lipidov. Zaradi dokaj velike količine skvalena in nenasičenih maščobnih kislin, ki so vsakodnevno prisotne na lasišču, je logična tarča oksidativnega onesnaženja, katerega vpliv je viden na obrazih prebivalcev Mehike ali Šanghaja. Situacijo lahko primerjamo tudi s stanjem normalnega lasišča, pri čemer moramo upoštevati provnetni potencial peroksidiranih lipidov, verjetnega vira srbenja, skupaj z epidermalnim holesterolom, beljakovinami na površini kože lasišča in prostimi aminokislinami, ki so prav tako lahko tarča procesov oksidacije.




ZAPOMNITE SI

Nobenega utemeljenega razloga ni, da bi lahko izključili vpliv onesnaženega zraka na normalno lasišče, ki v glavnem poteka prek plinastih oksidativnih elementov, kot je ozon. Lipidi in beljakovine lasišča so najboljši pokazatelji tega vpliva. Vendar pa je šamponiranje las na teh območjih nekoliko drugačno ...

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_54_IS_SCALP_CONCERNED_BY_AERIAL_POLLUTION.jpg