OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

DRUŽBA VICHY TLAKUJE POT V ZNANOSTI O EKSPOZOMU ŽE 40 LET

Zdrav izgled kože oduvek je bila najvažnija polazna tačka za Vichy.
Naša stručnost zasniva se na sveobuhvatnom izučavanju
elemenata koji utiču na promene kože tokom vremena.

DRUŽBA VICHY TLAKUJE POT V ZNANOSTI O EKSPOZOMU ŽE 40 LET

EKSPOZOM JE ODGOVOREN ZA VEČ KOT 80 % STARANJA KOŽE

Dr. Delphine Kerob,

dermatologinja in medicinska direktorica Vichyjeve globalne platforme

delphine kerob

ZNANOST O EKSPOZOMU: SKRBI ZA ZDRAV VIDEZ KOŽE

Že od nekdaj si želimo, da bi bila naša koža videti zdrava. Da bi ustvarili najboljše rešitve za vašo kožo, smo razvili strokovnost, zasnovano na vseobsegajočem raziskovanju elementov, ki skozi čas vplivajo na njeno spreminjanje. Te elemente z eno besedo imenujemo  “ekspozom”.

v_exposome.jpg
Koncept

Koncept

Koncept ekspozoma izvira s področja raziskovanja raka. Prvi ga je leta 2005 opredelil profesor Christopher Wild, nekdanji direktor Mednarodne agencije za raziskave raka (IRAC), in sicer kot “skupek vplivov okolja in povezanih bioloških reakcij, vključno z izpostavljenostjo okoljskim dejavnikom, prehrano, obnašanjem in endogenimi procesi”. (1, 2)

Naše laboratorijske raziskave s področja kože so pokazale, da je ekspozom kombinacija več različnih vplivov: okolja, obnašanja in hormonov. Na biološke funkcije kože lahko vpliva predvsem njihov skupni vpliv, ki pospeši tudi staranje kože. Leta 2016 smo ta odkritja pretvorili v znanost o ekspozomu kože.

Koncept

DEJAVNIKI EKSPOZOMA: VEČ RAZLIČNIH ELEMENTOV, KI VPLIVAJO NA ZDRAV VIDEZ KOŽE

Na zdrav videz kože močno vplivajo številni zunanji in notranji dejavniki ekspozoma, njihov skupni vpliv pa videz kože še dodatno poslabša (15).

·       Okoljski dejavniki

  • UV-sevanje: UVA, UVB, IR, vidna svetloba
  • Onesnaženost: kemični onesnaževalci, mikrodelci PM10/PM2,5, zelo drobni delci, ozon, insekticidi itd.
  • Podnebne spremembe: temperatura, vlaga, spreminjanje atmosferskega tlaka
·       Okoljski dejavniki

·       Dejavniki obnašanja

  • Način prehranjevanja: prehrana, tobak, alkohol
  • Psihološki stres
  • Pomanjkanje spanca
  • Telesna aktivnost
·       Dejavniki obnašanja

·       Hormonski dejavniki

  • Spremembe ženskih hormonov: puberteta, menstrualni ciklus, nosečnost, menopavza
·       Hormonski dejavniki

Študija
eksposoma
je kompleksen
in ambiciozen
projekt.

Razumevanje eksposoma predpostavlja upoštevanje neskončnega števila spremenljivk.
To pomeni upoštevanje več vplivov, kot so vpliv okolja, obnašanja, hormonov ali neskončne biološke raznolikosti kože. Prav zato ima vsak posameznik drugačen eksposom. In vsak posameznik dejansko ni izpostavljen enakim dejavnikom eksposoma kot njegov sosed, prav tako pa ti ne bodo povzročili enakih bioloških poškodb kože. Zaradi vsega navedenega je ključno razumeti te dejavnike in raziskovati njihov skupen in sinergijski učinek na kožo, da bi lahko predlagali po meri prilagojeno rešitev, ki bo potencial kože povečala v vsaki fazi življenja. Dnevna svetloba v kombinaciji z onesnaženostjo, kar s skupnim izrazom imenujemo svetlobno onesnaženje, lahko na primer močno vpliva na zdrav videz kože in pospeši njeno staranje.«

Luc Aguilar,

vodja bioloških in kliničnih raziskav v družbi L’Oreal

 luc aguilar

UČINKI EKSPOZOMA: VPLIV NA KOŽO

Koža je največji človeški organ.

Ima štiri glavne funkcije: FIZIČNA KOŽNA PREGRADA – PIGMENTACIJA KOŽE – ZAŠČITA KOŽE – STRUKTURA KOŽE. Nanje deluje ekspozom, ki vpliva na zdrav videz, celovitost in kakovost naše kože.

UV-žarki

UV-žarki so odgovorni za 80 % vidnih znakov staranja kože na obrazu. Ti žarki vplivajo na poslabšanje stanja kolagena in elastičnih vlaken  , kar privede do nastanka znakov staranja: gub, izgube čvrstosti, grobe teksture kože in pigmentacijskih motenj (3, 4).

uvs

Onesnaženost

ONESNAŽENOST povzroča oksidacijski stres. Dokazano povzroča staranje kože, posebej nastanek temnih madežev in gub (5, 6).

V kombinaciji z UV-sevanjem znake staranja kože še poslabša (7, 8).

pollution

Podnebne
spremembe

PODNEBNE SPREMEMBE, npr. spremembe temperature, vlage in atmosferskega tlaka, lahko vplivajo na delovanje kožne pregrade. Nizke temperature izsušijo kožo, visoke pa povečajo njeno hidratacijo in nastanek sebuma/znojenje, kar privede do nastanka aken, posebej pri mastnih tipih kože (9, 10, 11, 12).

climate

Prehrana

PREHRANA neposredno vpliva na videz naše kože in njeno sposobnost, da se upre zunanjim škodljivim dejavnikom, kot so onesnaženost, UV-sevanje in stres. Nekakovostna prehrana lahko povzroči prezgodnje staranje kože ter vpliva na nastanek aken ter težav s kožo (rozacea, atopični dermatitis in luskavica). (13)

nutrition

Psihološki
stres

PSIHOLOŠKI STRES lahko na kožo vpliva kratkoročno in dolgoročno. Pri ženskah, ki so pod stresom, je delovanje kožne pregrade na primer pogosto oslabljeno, kar lahko kratkoročno povzroči bolj suho kožo in izgubo sijaja polti. (14)

stress

Pomanjkanje
spanca

POMANJKANJE SPANCA slabi delovanje kožne pregrade in pospešuje proces staranja kože. Koža je lahko videti bolj bleda, njene drobne linije/gube pa so še bolj vidne. Še posebej se to odraža na predelu okrog oči (15, 16, 17).

sleep

Hormonsko neravnovesje

Spreminjanje HORMONOV, posebej ženskih (kot sta estrogen in progesteron), lahko vpliva na strukturo in sestavo vaše kože skozi celo življenje, posebej pa med menstrualnim ciklusom (nepopolnosti, akne, nastajanje večje količine sebuma), nosečnostjo (nepopolnosti, akne, melazma) in menopavzo (globoke gube, upadlost, temni madeži, suha in tanka koža) (18, 19, 20, 21).

hormones
UČINKI EKSPOZOMA: VPLIV NA KOŽO

NAŠE REŠITVE ZA EKSPOZOM

Da bi kožo okrepili v boju proti škodljivim vplivom ekspozoma, smo uporabili tehnologijo: s po meri izvedenim diagnosticiranjem na platformi SkinConsultAi.com, ustvarjeni v sodelovanju z dermatologi in strokovnjaki za zdravje kože, boste izvedeli, katera so prednostna področja vaše kože. Ta diagnoza nam bo omogočila razvoj vseobsegajočih protokolov nege s pomočjo visokih varnostnih standardov, ki ustrezajo vašim specifičnim težavam s kožo.

NAŠA MISIJA JE NADGRADITI ZNANOST O EKSPOZOMU

Naša vsakodnevna misija je nadgraditi znanost o koži in poskrbeti, da bo ta dostopna tudi vam. Družba Vichy od leta 1931 tlakuje pot v znanstvenih raziskavah kože in ženske spremlja v vseh fazah življenja. Kot podjetje, ki tlakuje pot v znanosti o ekspozomu kože in sponzorira naše letne podpore za raziskave, še naprej financiramo in podpiramo razvoj znanstvenih spoznanj v povezavi z zdravim videzom kože.

NAŠA MISIJA JE NADGRADITI ZNANOST O EKSPOZOMU

PUBLIKACIJE O EKSPOZOMU DRUŽBE VICHY

Naša raziskava v letu 2019 je privedla do objave publikacije »Koža in ekspozom« (medicinski odbor za ekspozom družbe Vichy). To je bilo prvo delo, v katerem so predstavljeni biološki in klinični vplivi ekspozoma na kožo.

Da bi Vichy nadgradil znanje o ekspozomu, vsako leto objavlja svoje študije v znani strokovni reviji s področja dermatologije, ki šteje več kot 30 znanstvenih publikacij.