OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

OD ZDRAVEGA LASIŠČA
DO TEŽAV S PRHLJAJEM

Ko ti trije dejavniki niso v ravnovesju, se pojavi prhljaj.

Razvoj treh glavnih vrst mikroorganizmov pri pojavu prhljaja:

  • Staphylo
    coccus spp
  • Propioni
    bacterium spp
  • Malassezia restricta

Healthy scalp

LASIŠČE IN LASE

Evolution of the 3 main micro-organisms
in the dandruff phenomenon

1. NEURAVNOTEŽENA POPULACIJA MIKROORGANIZMOV

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_22_FROM_A_HEALTHY_SCALP_TO_A_DANDRUFF_CONDITION_HAIR_SCHEMA_picto.jpg

NAJPREJ, KAJ JE SEBUM?

Kombinacija skvalena, trigliceridov in estrov voska. S tem hranilom se hranijo glivice in bakterije. Večina glivic iz rodu Malassezia za razvoj potrebuje lipide, zato se hrani s trigliceridi, ki so prisotni na lasišču. Ko jih absorbirajo, izločajo encime, ki te trigliceride pretvorijo v maščobne kisline. Ta pojav imenujemo peroksidacija skvalena in povzroča vnetje.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_22_FROM_A_HEALTHY_SCALP_TO_A_DANDRUFF_CONDITION_Picto.jpg

Pregrado sestavljajo korneociti, ki zadržujejo medcelično matriko lipidov. Ko se pregradna funkcija spremeni, govorimo o motnjah v tej medcelični plasti in v procesu ločevanja korneocitov. Spremenjena pregrada olajša prehod mikrobov in zunanjih snovi ter drugih dražilnih komponent. To lahko povzroči vnetje, ki dodatno moti delovanje kožne pregrade. Na ta način se lahko pojavi začarani krog neprekinjenega vnetja lasišča.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_23_FROM_A_HEALTHY_SCALP_TO_A_DANDRUFF_CONDITION.jpg