OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

Vpliv zdravil na izpadanje las

Vzroki izpadanja las vključujejo tudi zdravila

Vsakodnevno izpadanje las je povsem naravno. V povprečju dnevno izgubimo od 50 do 100 las. Pojem alopecija uporabljamo za nenormalno izpadanje las, ki presega te številke. Vzroki izpadanja las vključujejo genetske in okoljske dejavnike ter hormone, pa tudi nekatera zdravila, pri katerih je lahko eden od možnih stranskih učinkov izpadanje las. Temu pojavu pravimo alopecija, ki jo povzročajo zdravila.

Različni mehanizmi delovanja zdravil, ki povzročajo izpadanje las

Obstaja veliko zdravil, ki povzročajo izpadanje las, pa naj bo to nenadno ali postopno, razpršeno ali lokalizirano, in ki na različne načine ovirajo cikel rasti las. Nekatera zdravila lahko pospešijo prehod iz faze rasti (anagene faze) v fazo mirovanja (telogeno fazo). Takšni so na primer interferoni (več v nadaljevanju). Ta telogeni efluvij, kot ga tudi imenujemo, povzroča znatno in razpršeno izpadanje las, ki se pojavi od 2 do 4 mesece po jemanju zdravila.  

Po drugi strani pa lahko nekatera zdravila prezgodaj prekinejo fazo rasti las. Izpadanje las je v teh primerih veliko intenzivnejše kot v primeru telogenega efluvija, pojavi pa se le nekaj dni ali tednov po začetku zdravljenja. Ta pojav imenujemo anageni efluvij.

Katera zdravila povzročajo izpadanje las?

Najpogostejši vzrok izpadanja las zaradi zdravil je alopecija, ki jo povzroča kemoterapija. Številne oblike zdravljenja raka povzročajo znatno ali celo popolno izgubo las vrste anagenega efluvija, ker ovirajo proces celične delitve (mitoze) lasnih mešičkov.  

Pri nekaterih bolnikih lahko interferoni, ki se uporabljajo za zdravljenje hepatitisa C ali multiple skleroze, prav tako povzročijo izpadanje las vrste telogenega efluvija.  

Do nekaterih oblik alopecije lahko privedejo tudi imunosupresivi. Lasje lahko včasih odpadejo v grudicah po vzorcu, ki ga opazimo pri alopeciji areati. Po drugi strani pa lahko nekateri imunosupresivi, kot je ciklosporin, povzročijo hipertrihozo.  

Druga zdravila, ki lahko v nekaterih primerih povzročijo izpadanje las, so statini, ki se uporabljajo za zdravljenje holesterola, antibakterijska zdravila, antidepresivi ter antiepileptiki in litij, ki se prav tako uporablja za zdravljenje depresije in motenj razpoloženja. Vendar pa se pri uporabi teh zdravil le redko pojavi izpadanje las.

Kako preprečiti izpadanje las zaradi zdravil?

Izpadanje las zaradi zdravil ni razlog za skrb, saj je skoraj vedno reverzibilno; lasje se namreč v nekaj tednih ali mesecih po koncu zdravljenja vrnejo v prejšnji rastni cikel. Pri dolgotrajnem zdravljenju se telo včasih prilagodi razmeram in lasje začnejo normalno rasti, čeprav bolnik še vedno prejema terapijo.  

Obstaja na desetine zdravil, ki lahko povzročijo izpadanje las. Ob prvem pojavu simptomov priporočamo obisk zdravnika ali dermatologa.

Eden od možnih neželenih učinkov številnih zdravil je izpadanje las. Vendar lasje po koncu terapije običajno prenehajo izpadati.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_06_Medications_that_cause_hair_loss.jpg