OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

3 nasveti za počasnejše življenje in zapolnitev dneva z energijo

Verjetno ste že slišali rek »hiti počasi«, toda ali ste kdaj pomislili, kako bi se ta odražal v vašem življenju? Nenehno hitenje v našem krvnem obtoku povečuje raven kortizola, ki je glavni dejavnik za pojav bolezni, povezanih s stresom. Stres preprečuje nastajanje dopamina, kemikalije v možganih, ki vpliva na dobro razpoloženje. Bolj ko hitimo, bolj smo nesrečni in manj zbrani.

Naša družba ne zna živeti drugače kot hitro. Nova knjiga psihologa prof. Wisemana »Quirkology« razkriva rezultate raziskave, ki kažejo, da hodimo 10 % hitreje od običajne hitrosti pred 20 leti. Prav tako manj spimo, porabimo več predelanih živil, smo bolj razdražljivi in ​​imamo veliko več prometnih nesreč. Vendar ali se res moramo tako izčrpavati?

Številne klinične študije potrjujejo, da če manj hitimo, zmanjšujemo tveganja za visok krvni tlak in debelost, imamo boljše odnose in živimo dlje.*

Zjutraj


Raziskava Tajskega zdravniškega združenja je pokazala, da je čuječnostna meditacija učinkovita pri zmanjševanju ravni kortizola, obenem pa stimulira pozitivne hormone, kot je serotonin. Vzemite si odmor pred odhodom v službo, usedite se, zaprite oči in se za 10 minut osredotočite le na svoje naravno dihanje. Pustite svojim mislim, da letijo: sledite jim, vendar se ne obremenjujte z njimi. Ne hitite čez svojo rutino za nego kože, poskrbite, da je koža popolnoma očiščena, navlažena in zaščitena za dan, ki je pred vami.

Sredi dneva

Pojdite ven, po možnosti v park. Uživajte v okusih in teksturah hrane za boljšo prebavo in se izognite prenajedanju. Živite za trenutek in ne dovolite, da vas prevzamejo nepomembni trenutki jeze – upočasnite se, nadzorujte svoje dihanje in se spomnite, kako mirni ste bili zjutraj med meditacijo.

Zvečer

Eno uro pred spanjem izklopite mobilni telefon, televizor, računalnik itd.  Uživajte v skodelici uspavalnega zeliščnega čaja in se sprostite v družbi najdražjih. Napolnite svoj um in telo za naslednji dan: zgodnji odhod v posteljo z dobro knjigo, dobra nočna vlažilna nega po umivanju in kapljica olja sivke na blazino za nestresno noč.
* Severnoameriško združenje za raziskave debelosti in Carl Honoré: »Hvalnica počasnosti«.

go to top