OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

5 stvari, ki se jih lahko o upočasnjenem staranju naučimo od tradicionalne medicine

Združevanje ključnih elementov tradicionalne medicine in zahodnjaškega pristopa k staranju lahko prinese izredno uspešne rezultate.

5 stvari, ki se jih lahko o upočasnjenem staranju naučimo od tradicionalne medicine

Tradicionalna medicina nas lahko veliko nauči o dostojanstvenem staranju. Če jih uporabljamo kot del celostnega pristopa k staranju, lahko kitajska, ajurvedska in srednjeameriška medicina ponudijo dodatne, dopolnilne poglede na zahodnjaške »anti-age« tretmaje. Staranje je naravni del življenja, vendar je tukaj 5 nasvetov iz tradicionalne etnomedicine, ki pomagajo pri ohranjanju notranjega in zunanjega zdravja. Konec koncev, ko se počutite dobro, tudi izgledate dobro!

Če boste ostali zdravi od znotraj, boste tudi navzven lepi

Ohranjanje zdravega prebavnega in imunskega sistema postane še posebej pomembno, ko se staramo. V srednjeameriški medicini je zelo cenjena papaja, in sicer zaradi svoje sposobnosti, da pomaga pri prebavi, medtem ko na Karibih simptome gripe zdravijo s čajem iz mangovih listov.

Odgovor se lahko skriva v kuhinjski omari

Včasih so najenostavnejši pripravki tudi najučinkovitejši. V Južni Ameriki se mlete jagode pimenta, ki jih segrejejo in zmešajo z oljem, lahko uporabljajo kot topla obloga za zdravljenje bolečih sklepov in mišic, na Kitajskem pa so zdravilne lastnosti različnih juh znane že tisočletja.

Bistveno je ostati aktivni

Poleg tega, da zagotavlja potrebne fizične aktivnosti, kitajska tradicionalna veščina Tai Chi pomirja duha, vpliva na duševno jasnost in spodbuja gibljivost sklepov. Joga kot ključni del ajurvedske medicine in oblika vadbe ima podoben pristop: preprečevanje je boljše kot zdravljenje.

Čim bolj zmanjšati stres za ohranjanje zdravja

Meditacija je še vedno osrednji del vzhodnjaških pristopov k preprečevanju in zdravljenju bolezni. V kitajski tradiciji meditacija pomaga ohraniti »qi« oziroma notranjo življenjsko silo vseh živih bitij.

Poglejte širše

Kitajski koncept »quija« ni le temelj medicine, temveč tudi meditacije in borilnih veščin, kar pomeni, da bi bilo treba te tri dejavnike – fizično zdravje, duhovnost in vadbo – obravnavati skupaj, kot del širšega pristopa k staranju.

Uredništvo

go to top