OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Ali je tveganje za razvoj raka večje v menopavzi?

Z menopavzo postanejo različni deli telesa bolj občutljivi in zato bolj nagnjeni k zunanjim in notranjim napadom. Kot običajno je koža prva obrambna linija, zato ne varčujte na izdelkih za njeno zaščito.

Ali je tveganje za razvoj raka večje v menopavzi?

Menopavza naredi vašo kožo bolj dovzetno na razvoj raka

Keratinociti so kožne celice, ki tvorijo 90 % površinske plasti kože.

Kožni rak je najpogostejša maligna bolezen z več kot milijonom novih primerov vsako leto v ZDA. Že nekaj časa vemo, da ima izpostavljanje soncu ključno vlogo pri vsem tem. Izpostavljenost soncu pa je nekaj, kar lahko bolj ali manj obvladate, zato to tudi storite!
Klinične raziskave kažejo, da bi lahko bil estrogen dejavnik pri razvoju kožnega raka, ker so v kožnih keratinocitih prisotni estrogenski receptorji.

Klinične raziskave so pokazale, da peroralna kontracepcija in hormonsko zdravljenje med menopavzo zmanjšujeta akne in povešanje kože, vendar so nekatere študije dokazale tudi povezavo med peroralno kontracepcijo in povečanim tveganjem za razvoj nemelanomskega kožnega raka. Zato bodite previdni na to, kaj združujete, prav?

Preprosti koraki za preprečevanje razvoja kožnega raka

Ker tveganje za nastanek raka (vključno s kožnim rakom) z leti narašča, je priporočljivo posvetiti več pozornosti – čim prej, tem bolje. Z rednimi samopregledi in dermatoskopijo pri svojem dermatologu lahko hitro odkrijete sumljive lezije, ki jih nato odstranite.

Karolina Kopeć

Telefon v roke in se dogovorite za termin. Kar pogumno!

Glavni dejavniki tveganja za razvoj kožnega raka so izpostavljenost soncu, opekline v preteklosti, družinska anamneza kožnega raka in tip kože.

Kot vedno, vendar zdaj bolj kot kdaj koli prej, je priporočljivo, da začnete redno uporabljati izdelke za zaščito pred soncem širokega spektra. Uporabljajte izdelke s faktorjem SPF 30–50 na vseh izpostavljenih področjih kože, ki jih oblačila ne pokrivajo.

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

Vaša koža izgubi svojo sposobnost zaščite zaradi spremembe ravni estrogena, kar je včasih dedno, zato je treba posvetiti več pozornosti:
• pravilni zaščiti pred soncem
• rednim obiskom dermatologa!
Vsaj enkrat letno naj strokovnjak pregleda vaša kožna znamenja in tudi ostalo kožo, kar priporočajo tudi dermatološke organizacije po vsem svetu.

Najbolj brano

Kako dolgo traja menopavza?

ZDRAVJE

Kako dolgo traja menopavza?

Ženske, ki komaj vstopajo v menopavzo, pogosto napačno mislijo, da je prenehanje menstruacije sprememba z jasno določenim časovnim začetkom in koncem. Milijarda žensk, ki so takrat starejše od 50 let, na lastno pest prepričala, da je trajanje menopavze, enako kot tudi njeni simptomi, zelo individualno.

Preberite članek

Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?

ZDRAVJE

Perimenopavza in menopavza: kateri so zgodnji simptomi?

Ali se je že začela? Nikoli ne vemo, kdaj se lahko pojavijo simptomi menopavze. Perimenopavza, prehodno obdobje pred menopavzo, ko se raven hormonov spremeni, se lahko začne kadarkoli, od nekaj mesecev do celo 10 let pred menopavzo in traja povprečno pet let. Nadaljujte z branjem, če čutite fizične in fiziološke spremembe, ki jih ne morete pojasniti, če ste že prepoznali zgodnje simptome ali ste preprosto radovedni in želite biti bolje pripravljeni na to, kar čaka vsako žensko.

Preberite članek

Različni simptomi staranja, ki se pojavijo na laseh

ZDRAVJE

Različni simptomi staranja, ki se pojavijo na laseh

Nobenega dvoma ni, da se med menopavzo vaše telo spremeni, koža se razširi, prizadeti pa so tudi vaši lasje. Še do včeraj živahni, bujni kodri so zdaj postali griva brez sijaja in volumna. Jasno je, da je ta sprememba lahko stranski učinek, ki ga je težko sprejeti.

Preberite članek

go to top