OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Ali ste se kdaj vprašali, kaj povzroča suho kožo brez sijaja? Morda onesnaževanje?

  • favoris

Vas skrbi, kakšen učinek bi lahko imelo mestno življenje na vašo polt? Berite dalje in spoznali boste pet najpogostejših načinov, kako onesnaževanje vpliva na našo kožo, in kaj lahko storimo, da bi jih preprečili.

Ali ste se kdaj vprašali, kaj povzroča suho kožo brez sijaja? Morda onesnaževanje?
Slow Age

Suhost

Onesnaževanje je pogost vzrok suhe kože. V kombinaciji z drugimi dejavniki, kot so vreme, močnejši veter in čezmerno ogrevanje prostorov, lahko koža začne kazati znake akutne suhosti. Kako se ji upreti? Tudi pozimi je treba vsak dan uporabiti izdelek za zaščito pred soncem, bistvenega pomena pa je tudi izbrati dnevno vlažilno s kremno teksturo – idealna je tista z intenzivnimi vlažilnimi sestavinami, kot je hialuronska kislina za povečanje stopnje vlaženja, ko temperatura pade.

Gube

Že samo onesnaževanje je dovolj slabo, vendar so študije pokazale, da koža postane občutljivejša na UV žarke, medtem ko je izpostavljena onesnaženju.* Čeprav traja leta, da se poškodbe, ki jih povzroča sonce, pojavijo na obrazu, UVA žarki dokazano pospešijo vidne učinke fotostaranja, kar pomeni, da morate nameniti posebno pozornost sončnim dnem, ko sta onesnaženje in UV žarki na vrhuncu. Ko se zadržujete na prostem, in to vsak dan, je faktor SPF 25 minimalna zaščita, ki jo morate uporabiti, če želite ustrezno zaščititi svojo kožo.

Polt brez sijaja

Eden izmed številnih vzrokov polti brez sijaja? Slaba prekrvavitev! Povzroča jo omejen krvni pretok v enem ali več delih obraza, kar je znan stranski učinek slabe kakovosti zraka. Redno izvajajte piling kože za svetlejšo, bolj zdravo polt, in ne pozabite niti na redno masažo celotnega obraza.

Hiperpigmentacija

Onesnaževanje, zlasti tisto v industrializiranih ali mestnih območjih, naredi rumenkasto polt* zaradi hiperpigmentacije, ki je še pogostejša pri ljudeh, ki živijo v mestnih središčih.** Kožo je treba temeljito očistiti in čiščenje mora postati sestavni del vaše lepotne rutine, da bi preprečili kopičenje umazanije globoko v porah. Bodite pa tudi pozorni na sredstvo za zaščito pred soncem, ki je odporno tako proti žarkom UVA kot UVB, saj so prav slednji odgovorni za večino osnovnih simptomov hiperpigmentacije.***

Povešanje kože

Ko se staramo, začne raven kolagena upadati, kar ima za posledico nastanek drobnih linij in gube. To je normalen del procesa staranja, vendar se ti učinki lahko poslabšajo zaradi dolgotrajne izpostavljenosti onesnaževanju, ki povzroča pojav, imenovan oksidacijski stres. To vodi do navala prostih radikalov pod površino kože, ki se primejo že izčrpanih molekul kolagena v naši koži. Rezultat? Koža hitreje izgubi polnost in mladostnost. V boju proti prostim radikalom se prepričajte, da vaša prehrana in redna rutina za nego kože vsebujeta čim več antioksidantov. To bo omogočilo proizvodnjo dodatnih elektronov, na katere se bodo lahko ujeli prosti radikali in tako pustili vaše dragocene molekule kolagena pri miru!

*Študija: Oksidacija skvalena, lipidov v človeški koži: nov zanesljiv marker za preizkušanje onesnaževanja okolja, D-M Pham, International Journal of Cosmetic Science
**Študija: Posledice mestnega onesnaževanja na stanje kože. Nadzorovana študija na območju Šanghaja. M Pham, International Journal of Cosmetic Science
***http://dermatologytimes.modernmedicine.com/dermatology-times/content/tags/anti-aging/pollution-stress-take-toll-skin-aging
****
Študija: Ocena vpliva mestnega onesnaževanja na kakovost kože, multicentrična študija v Mehiki. M.-A Lefebvre, D.-M Pham, International Journal of Cosmetic Science

Najbolj brano

6 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI UPORABI TEKOČE PODLAGE IN KAKO JIH ENOSTAVNO ODPRAVITI PO NASVETU SABRINE VIDOVIČ

STROKOVNI NASVETI

6 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI UPORABI TEKOČE PODLAGE IN KAKO JIH ENOSTAVNO ODPRAVITI PO NASVETU SABRINE VIDOVIČ

Imate težave pri iskanju pravega odtenka tekoče podlage? Jo še vedno nanašate s prsti ali uporabljate čopič? Kako pomemben je zaščitni faktor v ličilih? Pozabite na vse mite, ki ste jih slišali o tekoči podlagi. Sabrina Vidovič je za vas pripravila seznam 6 najpogostejših napak o tekoči podlagi in nasvete, da boste zasijale v vsej svoji lepoti.

Preberite članek

Top sedem nasvetov Nike Veger za učinkovito pudranje … in kaj vse gre lahko narobe

Nega obraza

Top sedem nasvetov Nike Veger za učinkovito pudranje … in kaj vse gre lahko narobe

Dobrodošla, lepa koža! Imate tudi vi občutek, da že vse življenje puder uporabljate napačno? Ne glede na to, ali je vaša koža nečista, mešana, mastna, suha ali pa normalna, izbira in nanos ustreznega pudra ni lahka naloga. Sledite našim korakom in napotkom za dobro izbiro in nanos izdelka, s katerim boste ustvarili naravno lep videz kože. Preberite nasvete priznane vizažistke Nike Veger.

Preberite članek

Tjaša Perko: Tudi če bi imela 10 otrok, bi ohranila dolge lase

Nega obraza

Tjaša Perko: Tudi če bi imela 10 otrok, bi ohranila dolge lase

Pri Tjaši Perko, ženi profesionalnega smučarja Roka Perka, nas takoj pritegne njen nasmeh in dolgi, lepo negovani lasje, ki jih ohranja kljub dvema malima nadebudnežema. Kot kaskaderka ima tako kot mož nadvse rada adrenalinska doživetja – vendar le, če ima ona roke na krmilu. Preberite, kaj jo je pripeljalo do te kariere, kakšno popotnico za življenje želi dati svojima otrokoma in kako skrbi za svoje lase.

Preberite članek

go to top