OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Da, lahko trdo delate in imate vseeno popolno kožo

Ko je govora o karieri in stresu na delovnem mestu, lahko ta včasih pusti pečat na naši koži

Da, lahko trdo delate in imate vseeno popolno kožo

Katere so najpogostejše težave, povezane s stresom v službi in doma?


Preveč časa, ki ga preživimo v pisarni, ali premalo počitka na koncu dneva, nima le slabega vpliva na naše mentalno in telesno zdravje, ampak lahko privede tudi do resnih ali ponavljajočih se težav s kožo. Da bi opredelili glavne težave s kožo, ki so povezane s stresom na delovnem mestu, smo prosili dermatologinjo dr. Nino Ross, da nam opiše najpogostejše težave, ki jih opaža pri svojih najbolj prezaposlenih pacientih. Po njenem mnenju lahko simptomi kroničnega stresa vključujejo izbruhe aken in utrujeno polt brez sijaja. Poleg povzročanja teh reakcij na površini kože Nina pravi, da lahko dolgotrajna izpostavljenost manjšemu stresu tudi poslabša obstoječe stanje kože, kar lahko privede do sprememb v vrsti in teksturi kože. Na primer, k suhosti nagnjena koža se lahko začne luščiti ali lupiti, medtem ko lahko pri bolj mastnih vrstah kože opazimo povečano proizvodnjo sebuma.

Kaj lahko storimo za svojo kožo v času visoke delovne obremenitve ali v drugih stresnih obdobjih?


Vsaka koža se odzove drugače pod vplivom dolgoročnega stresa ali utrujenosti, vendar Nina opozarja, da je ženska koža, splošno gledano, tanjša in občutljivejša od moške kože, zaradi česar hitreje kaže očitne znake stresa ali utrujenosti. Nina dodaja: »Pomembno je, da sprejmemo ustrezne ukrepe in predvidimo stresna ali prezaposlena obdobja, da bi preprečili pojav problematičnih stanj na naši koži, ki jih bo potem težko zdraviti.« Ko je govora o vsakodnevnem obvladovanju stresa, Nina priporoča uvedbo dihalnih vaj v naš vsakdan: v kombinaciji z redno telovadbo, kot sta hoja ali tek, se bo izboljšala tudi mikrocirkulacija v koži in boste tako na pravi poti do zdrave in sijoče kože.

Katero nego za kožo naj uporabljam za boj proti znakom stresa?


Nina priporoča redno uporabo luščilne maske za razstrupljanje kože, ali pa obisk dermatologa, čim se pojavijo simptomi stresa. Vichy ponuja glineno masko za čiščenje mastne kože in mineralno masko za vlaženje izsušene kože. Za pomiritev utrujene kože pod stresom Nina svetuje: »Ključna je preventiva, in ne zdravljenje, zato ne čakajte, dokler ni prepozno in začnite z nego znakov utrujenosti!« Poleg redne telesne aktivnosti, ki je odličen način sproščanja po napornem dnevu v službi, izberite tudi ustrezno nego, ki bo vašo kožo očistila toksinov in ji pomagala v boju proti učinkom oksidativnega stresa.

Uredništvo

go to top