OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Fermentirana živila: verjemite nam, vaša koža vam bo hvaležna

Seveda ime ne zveni posebej privlačno, vendar verjemite nam, da morate biti vsekakor pozorni na fermentirana živila, če si želite izboljšati splošno zdravje.

Fermentirana živila: verjemite nam, vaša koža vam bo hvaležna

Razložili vam bomo, zakaj ves ta hrup okoli zdrave hrane v zadnjem času in vam svetovali, katera so najboljša fermentirana živila, ki bi jih morali vključiti v svojo prehrano.

Kaj so fermentirana živila?

Najprej je treba pojasniti, da ni tako slabo, kot se sliši. Čeprav so postala znana kot najnovejši trend v prehrani, o katerem govorijo številni strokovnjaki za življenjski slog, nas fermentirana živila dejansko obkrožajo že tisoče let, vključno z metodami mariniranja in dušenja, ki se uporabljajo v kuhinjah po vsem svetu za spodbujanje razvoja osnovnih hranil in dobrih bakterij. Danes lahko fermentirana živila najdemo povsod, od korejske do južnoameriške in bolgarske kuhinje v obliki kislega zelja, lassija ali kimčija, če naštejemo le nekatere od najbolj priljubljenih jedi, ki se pridobivajo s temi metodami. Okusi se lahko razlikujejo od trpkega, grenkega in kislega, ampak kaj je tisto, kar je skupno fermentiranim živilom? Številne potencialne koristi za zdravje, od izgube telesne teže do boljše kože.

Kako se živila fermentirajo in katere so njihove prednosti?

Morda vam izraz »fermentirano« ni najbolj znan v smislu zdravega življenja, ampak kaj pa probiotiki? Proces fermentacije vodi do pospešene rasti osnovnih probiotičnih hranil, pri čemer so jogurti verjetno najbolj znan primer. Rezultat - povečana raven dobrih bakterij v vašem prebavnem traktu lahko samo izboljša sam prebavni proces, pa tudi okrepi imunski sistem. In vse to brez prehranskih dopolnil!

Katera fermentirana živila bi bilo treba vključiti v našo prehrano?

Kaj je torej skupna značilnost teh raznolikih fermentiranih živil? Odgovor: uvajanje »starter kulture«, ki počasi spodbuja rast teh dobrih bakterij, ki naravne ogljikove hidrate in sladkorje pretvorijo v ključne vitamine in minerale. Hranila, ki nastanejo iz tega, so »okrepljena«, kar pomeni, da že prisotni naravni vitamini in minerali postanejo še bolj učinkoviti. Kimči, na primer, vsebuje visoko koncentracijo vitamina C iz zelja in kožo naredi polnejšo zaradi povečane proizvodnje kolagena. Tempeh (narejen iz fermentirane soje) je odličen vir beljakovin, ki so prav tako odgovorne za spodbujanje proizvodnje kolagena. Nadomestitev vašega običajnega mesnega ali ribjega obroka s tempehom ali misom je odličen način vključevanja teh izdelkov v vašo prehrano. Kaj pa sladica? Vzhodnoevropski kefir (gost, kisel napitek, ki je podoben jogurtu) je odličen vir vitamina D, ki spodbuja rast zdravih las, kože in nohtov. Ste že prepričani? Mi smo, kar pojdimo v kuhinjo!

go to top