OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Hialuronska kislina: kaj je to in kako vpliva na vašo kožo?

Hialuronska kislina je ena najboljših sestavin v vlažilnih negah. Znana je po svoji sposobnosti, da lahko zadrži 1000-krat večjo količino vode od svoje lastne teže, s čimer koži nudi polnost, zaradi katere je videti navlažena in mlajša. Velik napredek pri oblikovanju formul tej osnovni vlažilni sestavini zdaj omogoča nov začetek v negah proti staranju. Poglejte, kaj lahko hialuronska kislina naredi za vaš obraz leta 2018.

Najprej ponovimo – kaj dejansko je hialuronska kislina?


Ime je zelo varljivo, saj v njej ni nobene kisline. V resnici gre za sladkor (glikozaminoglikan). To naravno sestavino so biologi najprej našli v človeškem telesu, natančneje v očeh, vendar pa je prisotna po celotnem telesu in zadržuje vodo v tkivih in koži. Raziskovalci so ugotovili, da je polovica celotne hialuronske kisline, ki jo imamo v koži, večinoma v usnjici (drugi plasti kože), nekaj pa tudi v povrhnjici (prvi plasti kože).

Kako deluje hialuronska kislina?


Imenujemo jo tudi »spužva kože«, saj je njena lastnost dejansko zbiranje in zadrževanje vode – sposobnost, ki ji strokovno rečemo higroskopska oziroma sposobnost zadrževanja vode. Podobno kot spužva zbira vodo, tudi hialuronska kislina zahvaljujoč svoji posebni strukturi zadržuje vlago in koži daje polnost. Veliko polnosti, saj lahko ta sladkorna kislina zadrži tudi 1000-krat večjo količino vode od svoje lastne teže. Pri povprečni osebi lahko 15 g hialuronske kisline zadrži 15 kg vode v telesu. Učinkovito. Dokler je ne zmanjka, ker se, kot velja za vse naravne izločke kože (kolagen in elastin), tudi količina hialuronske kisline zmanjšuje s starostjo, kar je povsem naravno.

Hialuronska kislina za obraz: vlaženje, obnavljanje, celjenje


Zato dermatologi priporočajo formule za nego kože s hialuronsko kislino naravnega izvora. Poleg vlaženja ta sestavina tudi aktivno celi kožo, deluje protivnetno in spodbuja obnavljanje celic. Poleg tega, da marljivo ohranja zaloge vode v usnjici, s čimer preprečuje izsuševanje povrhnjice, hialuronska kislina dovaja tudi hranilne snovi v kožne celice in spodbuja obnavljanje celic. Hialuronska kislina na površini kože izboljšuje oslabljeno pregradno funkcijo kože tako, da dobesedno fizično prekrije receptorje kožnih celic, ki sodelujejo pri vnetju. Zaradi svoje sposobnosti pomirjevanja kože je zanimiva za uporabo v dermatologiji pri celjenju kože po kozmetičnih posegih. Hialuronska kislina ima tudi druge kozmetične lastnosti. Lahko jo uporabljamo tudi v obliki zapolnjevalca, ki se vbrizga v kožo za boljše globinsko vlaženje in obnovo naravne polnosti kože.

Od kod prihaja hialuronska kislina?


Obstaja veganska, naravna, naravno pridobljena, sintetična ... hialuronska kislina v izdelkih za nego kože prihaja iz različnih virov. Naravno hialuronsko kislino običajno dobimo s fermentacijo rastlin in pšenice. Rastline fermentirajo pod vplivom nekaterih bakterij, in ko se te prečistijo, se izloča naravno pridobljena hialuronska kislina. Kislina, ki se uporablja v izdelkih Vichy, je naravni derivat pšenice.

Naslednja generacija hialuronske kisline


Včasih je bilo hialuronsko kislino, da bi se čim bolje izkoristile njene koristi za kožo, mogoče uporabljati le v majhni molekulski masi v anti-age serumu, skupaj s kremo, ki vsebuje hialuronsko kislino v visoki molekulski masi za vlaženje. Inovacije lahko zdaj naredijo vse to hkrati. Za vlaženje in zapolnjevanje kože uporabljamo hialuronsko kislino z večjo maso za krepitev kožne pregrade v kombinaciji z njeno fragmentirano različico za anti-age rezultate in glajenje. Kombinacija nizke in visoke ravni kisline deluje na absorpcijo v kožo, kar vpliva na sijaj, mehkobo in na splošno na videz sveže polti. Leta 2018 lahko na seznam lastnosti tega naravnega vlažilnega sredstva dodamo tudi »naravna anti-age sestavina«.

Uredništvo

VAŠA RUTINA

go to top