OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

INTERVJU S SPECIALISTKO DERMATOVENEROLOGIJE, PROF. DR. SC. MARIJO KAŠTELAN: NEGA KOŽE V MENOPAVZI

Dr. Marija Kastelan.jpg

Katere so vidne in nevidne spremembe na koži v različnih fazah menopavze (v perimenopavzi in postmenopavzi)?

V perimenopavzi/menopavzi/postmenopavzi prihaja do sprememb na številnih organskih sistemih, tudi na koži. Koža postane suha, ker se poveča transepidermalna izguba vode, znatno se zmanjša proizvodnja sebuma, hkrati pa se zmanjšajo tudi zaloge glikozaminoglikana, rezervoarja vode v koži. V tem obdobju se zmanjša količina kolagenih in prožnih vlaken, koža je manj napeta in prožna, zmanjšata pa se tudi čvrstost in tonus. V zgodnji menopavzi se raven kolagena v koži pospešeno zmanjšuje, in sicer za približno 30 % v prvih petih letih, temu pa sledi nadaljnje zmanjšanje za 2 % letno v naslednjih 15 letih. Poleg zmanjšanja količine kolagena se zmanjša tudi debelina kože, in sicer za okrog 1,1 % letno. Atrofija kože je posledica tanjšanja vseh slojev kože v menopavzi, epidermisa, dermisa in podkožnega maščobnega tkiva. Prav tako se delno zmanjšuje tudi podkožno maščobno tkivo, ki se hkrati prerazporedi, zato koža, posebej na obrazu, postane mlahava in povešena. Pojavijo se gube, na obrazu in vratu, globlje gube pa se pojavijo predvsem okrog ust in oči.

Se lahko vnaprej pripravimo, da bo naša koža pripravljena na spremembe, ki jih bo doživela?

V tem obdobju je nadvse pomembna pravilna nega kože in izbira izdelkov, namenjenih zreli koži, ki bodo kožo navlažili, hkrati pa delovali na gube in ohlapne dele kože. S takšnimi izdelki bomo nadomestili transepidermalno izgubo vode, kožo navlažili, z aktivnimi snovmi pa spodbudili sintezo kolagena in tako ohranili čvrstost in tonus kože. Izjemno sta pomembni vsakodnevna telesna aktivnost in uravnotežena prehrana, bogata z omega maščobnimi kislinami in antioksidanti, vitaminoma C in E. Pri preprečevanju je prav tako izjemno pomembna uporaba krem z visokim zaščitnim faktorjem in tako preprečiti fotostaranje kože, ki ga povzročajo UV žarki, in nastanek pigmentacijskih madežev in peg.

Katere so najpogostejše kožne bolezni in težave, ki jih imajo ženske v povezavi s kožo na obrazu v obdobju peri- in postmenopavze?

Ženske imajo najpogosteje težave s suho in dehidrirano kožo, pritožujejo se zaradi več gub, mlahavosti in povešenosti kože, nekatere navajajo tudi povečano občutljivost kože na obrazu in vratu ter nastanek pigmentacij in rjavih madežev na obrazu in rokah.

Najpogostejše kožne bolezni, ki se lahko pojavijo v tem obdobju, so akne, androgenetska alopecija, ekcem in rozacea. Pri nekaterih ženskah se lahko pojavijo akne zaradi zmanjšanja ravni estrogena in hkrati dokaj višjih ravni androgena, kar spodbudi povečano izločanje sebuma, njegovo kopičenje v epidermisu in nastanek aken. V menopavzi se zmanjša gostota las, lasišče se zredči, pri nekaterih ženskah pa se pojavi tudi androgenetska alopecija z močnejšo razredčenostjo v sprednjem delu na predelu prečke ali pa postanejo lasje difuzno razredčeni po celotnem lasišču. Hkrati se lahko pri nekaterih ženskah v menopavzi zaradi dokaj višje ravni androgena pojavi povečana rast dlak na predelu brade in nad zgornjo ustnico.
Povečana suhost kože v menopavzi lahko pri nekaterih ženskah prispeva k razvoju ekcema v obliki luskastih rdečih predelov na koži trupa in udov z močno srbečico, kar močno vpliva na vsakodnevno življenje in njegovo kakovost. Vazomotorni simptomi, nenadni vročinski valovi, ki jih povzroči vazodilatacija globoko v krvnih kapilarah papilarnega dermisa, lahko spodbudijo nastanek rozacee oziroma poslabšajo simptome pri ženskah, ki rozaceo že imajo.

Katere aktivne sestavine so zelo pomembne za nego kože v tem obdobju?

Dermokozmetični pripravki z aktivnimi sestavinami, kot so proksilan, retinol, hialuronska kislina, glikolna kislina ter vitamina C in E, lahko zmanjšajo znake staranja kože v menopavzi. Tako derivat C-ksilopiranozida, proksilan, stimulira sintezo mukopolisaharidov v dermisu in epidermisu, kar izboljša prožnost in tonus kože. Hialuronska kislina ima visokoprožne in higroskopne lastnosti, zato so dermokozmetični pripravki s hialuronom učinkoviti pri zmanjševanju vidnih znakov staranja na koži. Topično uporabljen dehidroepiandrosteron, DHEA, ki se kot aktivna sestavina nahaja v pripravkih proti znakom staranja, deluje na kolagen, debelino epidermisa, vlaženje kože in izločanje sebuma, zato lahko z uporabo krem s to aktivno sestavino preventivno vplivamo na glavne spremembe na koži v menopavzi – izgubo gostote ter čvrstosti in suhost kože oziroma izsušenost.

Katere dermatološke tretmaje priporočate ženskam v perimenopavzi in ali se ti razlikujejo od tistih za ženske v postmenopavzi?

Ženskam v peri-/postmenopavzi priporočam neinvazivne estetske tretmaje, kot so mezoterapija, skin boosterji, mikro iglice, plazma, bogata s trombociti, in kemični pilingi, ki lahko zmanjšajo znake staranja kože. Skin boosterji se vbrizgajo neposredno v dermis, spodbujajo vlaženje kože in nastanek novega kolagena ter elastina. Mikro iglice, terapija z iglicami, prav tako spodbuja nastanek kolagena, mezoterapija koži povrne sijaj in prožnost, kemični pilingi pa spodbujajo eksfoliacijo kože in spodbujajo nastanek kolagena. Vsi navedeni tretmaji se lahko kombinirajo, s čimer na kožo delujemo sinergijsko ter ji tako še lažje povrnemo sijaj, čvrstost in tonus.

Kateri vaš nasvet za nego kože/rutino bi morale ženske upoštevati pri svoji vsakodnevni negi kože doma?

Prvi korak je vsakodnevno čiščenje kože z nežnimi pripravki z izrazitim vlažilnim učinkom, na primer micelarno raztopino z dodatkom hialuronske kisline. Nato sledijo nanos seruma in kreme za predel okrog oči in ustnic ter uporaba vlažilne dnevne kreme za nego zrele kože. Na koncu je obvezna dnevna fotozaščita, in sicer pozimi izdelki z ZF 30, poleti pa izdelki z ZF 50. V skladu s tem svetujemo uporabo dnevne kreme z zaščitnim faktorjem, ki bo poleg vlažilnega učinka kožo zaščitila tudi pred fotostaranjem.
Pomembna je tudi nočna obnova kože, zato za zvečer priporočam uporabo bolj mastnih krem za nego zrele kože, ki bodo spodbudile globinsko obnovo, kožo navlažile in učvrstile, zgladile tanke linije in zmanjšale vidnost gub.

Kako pomembna je UV zaščita v teh letih?

Ker je koža, ki je več let izpostavljena soncu, videti v zrelih letih veliko starejša, je nadvse pomembna uporaba krem z visokim zaščitnim faktorjem. V zimskih mesecih zadostuje ZF 30, poleti pa priporočam višjo zaščito, ZF 50. Tako lahko preprečimo pospešeno fotostaranje in tudi nastanek pigmentacijskih madežev in peg. Poudarjam, da je tudi učinek krem za nego zrele kože znatno boljši, če se v sklopu nege hkrati uporabljajo tudi fotozaščitna sredstva.

Še nekaj besed o laseh. Doživljajo ženske v tem obdobju tudi spremembe na lasišču in lasnih foliklih?

V menopavzi se zaradi zmanjšane sinteze estradiola skrajšuje anagena faza, faza intenzivne rasti las, zmanjša se obnavljanje, rast in debelina las, lasišče pa postane razredčeno. Lasje s staranjem postanejo tanjši, bolj krhki in bolj suhi, zaradi zmanjšanja števila ciklusov rasti las pa je mogoče opaziti tudi njihovo difuzno izpadanje.

Kako pravilno negovati lasišče in lase?

Priporoča se uporaba šampona za umivanje in losjona proti izpadanju las, ki vsebujeta aktivne sestavine, kot sta amineksil in antioksidant stemoksidin. Amineksil in stemoksidin sta aktivni dermokozmetični sestavini v šamponih za lase, za kateri se je izkazalo, da zmanjšata odstotek las v telogeni fazi, fazi mirovanja cikla rasti las, s čimer pomagata ohraniti gostoto las. Tudi hranljivi balzami po umivanju las so pomemben del pravilne nege lasišča v menopavzi.

Za konec pa vas prosimo še za tri nasvete, ki bi jih ženske morale upoštevati v tem življenjskem obdobju.

Trije nasveti za konec: Pravilna nege kože, uravnotežena prehrana, redna telovadba in dobra kakovost življenja v kombinaciji z notranjim zadovoljstvom bodo ženskam potovanje skozi menopavzo zagotovo olajšali. Če si zadovoljna in srečna v sebi, bo to vidno tudi na tvoji koži.

VAŠA RUTINA

DNEVNA NEGA ZA GOSTOTO IN POLNOST KOŽE V PERIMENOPAVZI<br /><br />

DNEVNA NEGA ZA GOSTOTO IN POLNOST KOŽE V PERIMENOPAVZI

DNEVNA NEGA ZA GOSTOTO IN POLNOST KOŽE<br />V PERIMENOPAVZI<br /><br />

DNEVNA NEGA ZA GOSTOTO IN POLNOST KOŽE
V PERIMENOPAVZI

MENO5 BI-SERUM<br />za kožo v peri - in postmenopavzi

MENO5 BI-SERUM
za kožo v peri - in postmenopavzi

HRANLJIVA DNEVNA NEGA ZA KOŽO V POSTMENOPAVZI

HRANLJIVA DNEVNA NEGA ZA KOŽO V POSTMENOPAVZI

go to top