OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Intervju z magistrom farmacije o menopavzi

V intervjuju Alenka Podgornik, mag. farm., odgovarja na vprašanja o najpogostejših spremembah, s katerimi se ženske srečujejo v menopavzi in simptomih, ki so značilni za to novo življenjsko obdobje Alenka Podgornik mag.farm.

Alenka Podgornik mag.farm.

1. Ali so vročinski oblivi, utrujenost, pomanjkanje spanja lahko znaki menopavze?

Začetni znaki menopavze, ki pa so tudi najbolj moteči, so nenadni navali vročine in potenja predvsem v glavo, ki mu sledi mrazenje, utrujenost, razbijanje srca, tesnoba, motnje razpoloženja in motnje spanja. Ti simptomi se lahko pojavijo večkrat na dan, trajajo pa lahko nekaj sekund ali nekaj minut. Vse psihične motnje niso neposredno odvisne od pomanjkanja estrogenov, temveč so večinoma odvisne od individualne psihične konstitucije ter odnosom do staranja. Poznejši znaki pa se lahko kažejo kot težave z mehurjem, povišanim krvnim tlakom, suho kožo in spremembami na sluznicah ter morebitnim izpadanje las.

2. Ali morajo ženske nujno obiskati zdravnika ali si lahko pomagajo tudi same oz z vašimi nasveti v lekarni?

Večinoma si ženske lahko pomagajo same oz. z nasvetom farmacevta v lekarni. Najrazličnejše informacije so na voljo vsepovsod, vendar je osebni pristop k reševanju motečih simptomov najpomembnejši. Za lajšanje težav je na voljo zdravilo brez recepta naravnega izvora in izdelki, ki so večinoma prehranska dopolnila in so tudi rastlinskega izvora ter raznovrstni geli in kreme za lokalno uporabo. Za nekatere pa so te težave tako moteče, da jim svetujemo obisk ginekologa. Hormonsko  zdravljenje je prilagojeno pacientkinim potrebam in željam, preprečuje številne bolezni, pozitivno vpliva na stanje urogenitalnega sistema in izboljšuje kakovost življenja. Prav vsaki pa pojasnimo pomen zdravega načina življenja z redno telesno aktivnostjo in primerno uravnoteženo prehrano.

3. Kako dolgo običajno trajajo težave z nespečnostjo in vročinskimi oblivi?

Že nekaj let pred menopavzo in po njej med najbolj moteče simptome nedvomno prištevamo vročinske oblive in nespečnost. Običajno trajajo pri 25 do 50 % žensk več kot pet let.

4. Imate kakšen nasvet s čim si lahko ženske pomagajo pri valungah in nespečnosti? Ali obstaja kakšno prehransko dopolnilo za lajšanje težav?

Za samozdravljenje lažjih težav lahko svetujemo zdravilo naravnega izvora, ki vsebuje  grozdnato svetilko (Cimicufuga racemosa). Je v obliki tablet. Uporabljamo jo za zdravljenje vročinskih valov, čezmernega potenja, nespečnosti in občutkov strahu. Priporočeno odmerjanje je dvakrat na dan ena tableta. Prvi učinki se pokažejo po dveh tednih, optimalni učinki pa po treh mesecih.

5. Ženske pogosto tožijo tudi zaradi nihanja razpoloženja. Si lahko pri tem s čim pomagajo?

Kadar težave v menopavzi niso prehude, svetujemo uporabo fitoestrogenov. To so naravne spojine rastlinskega izvora, ki delujejo podobno kot ženski spolni hormon estrogen. Uporabljajo se lahko samostojno, pogosteje pa se kombinirajo, ker s tem povečamo njihovo delovanje. Veliko jih je v soji in lanenem semenu, pa tudi v črni detelji, hmelju in rži. Neprijetne znake menopavze blažimo tudi z zdravilnimi rastlinami kot so: baldrijan, melisa, meta, šentjanževka, ginseng, ki delujejo na nihanje razpoloženja, motnje spanja in lajšajo napetost. Težave z mehurjem blažijo pripravki iz lista koprive in izvlečki iz semena navadne buče. Kot prehranska dopolnila so na voljo v obliki kapsul, tablet, kapljic in drugih farmacevtskih oblikah.

6. Imate na voljo tudi kakšno homeopatsko zdravilo za lajšanje težav?

S homeopatijo lahko uspešno lajšamo tudi težave v menopavzi a brez stranskih učinkov. Eno od najpogosteje uporabljanih homeopatskih zdravil je Lachesis mutus. Pomaga proti nespečnosti, ki se pojavi pred polnočjo in proti vročinskim oblivom. Pogosto se predpisuje tudi homeopatsko zdravilo Sepia. Primerno je za vse, ki jih to obdobje duševno obremeni, kar se kaže z depresivnim pogledom na življenje. Primerne so potence od 12 do 30 CH dnevno. Homeopatsko zdravljenje ob primerni prehrani lahko znatno omili težave menopavze.

7. Ali so lahko spremembe na koži in laseh tudi povezani z menopavzo in kako se manifestirajo?

Pri ženskah na kožo močno vpliva raven estrogena. Zato so z menopavzo povezane tudi spremembe na koži in laseh. Koža postane bolj suha, tanjša, manj prožna in napeta, manj je tudi podkožnega maščevja. Izgubljati začne svojo čvrstost in elastičnost, gube postajajo bolj izrazite in pojavljajo se pigmentne lise. Lahko srbi in se lušči. Zmanjša se tvorba naravnega vlažilnega faktorja in hidrolipidnega zaščitnega plašča na površini kože, spremenjena je tudi sestava kožnih lipidov. Vse to vodi do povečane transepidermalne izgube vode. Spremembe na koži pa v znatni meri pospešijo tudi škodljivi dejavniki iz okolja, predvsem UV sevanje. To imenujemo fotostaranje. Posledice dolgoletnega izpostavljanja UV-žarkom se kažejo praviloma na obrazu, vratu, dekolteju, rokah in golenih.  Lasje postanejo tanjši in bolj krhki . Število las in dlak ter lojnic je manjše, zmanjša se količina izločenega loja in znoja.

8. Koža postaja vedno bolj suha. Kakšna je priporočljiva nega telesa v tem obdobju?

S pravilno nego telesa se lahko v veliki meri izognemo kožnim težavam ter kožo ohranimo zdravo in sijočo. Čiščenje naj bo blago, prilagojeno fiziološkemu pH kože in ne prepogosto, da se koža še dodatno ne izsuši. Milo je treba odmerjati v manjših količinah in dobro izprati s kože. Še bolj je priporočljiva uporaba sindeta ali olja za prhanje. Nato namažemo negovalni izdelek, ki je bogat z maščobami in vlažilci. Najpogosteje uporabljani vlažilci so glicerol, urea, pantenol. Na splošno velja, da bolj ko je koža suha, bolj mastne izdelke se priporoča. Pomembna je tudi zaščita kože pred UV žarki z uporabo krem z zaščitnimi faktorji in preprečevanje prezgodnjega staranja. Da pa bi čim prej omilili težave z lasiščem, svetujemo nego las s šamponi, serumi ali losjoni, ki izboljšajo mikrocirkulacijo in krepijo lase in lasne mešičke.

9. Ženske želijo ohranjati tudi lepo kožo na obrazu. Kakšna naj bi bila rutina nege obraza vključno s čiščenjem, ki bo pomagla blažiti te težave ter ohranjati kožo sijočo in lepo.?

Prvi korak učinkovite vsakodnevne nege obraza zjutraj in zvečer je temeljito čiščenje. S tem odstranimo ličila in obenem pomagamo ohraniti naravno ravnovesje vlage v koži. Primerno je čistilno mleko ali micelarna raztopina. Naslednji korak je nanos dnevne oz. nočne kreme, z aktivnimi sestavinami, ki pripomorejo k izboljšanju stanja kože in zavirajo naravne procese staranja. Kožo vlažijo in vzpodbujajo tvorbo kolagena. Zelo pomembna se mi zdi tudi posebna nega kože okrog oči in ustnic ter vratu in dekolteja. Tu je koža veliko tanjša in občutljivejša kot na preostalih delih telesa. Za intenzivno nego kože pa uporabimo serum, ki vsebuje visoko koncentracijo aktivnih sestavin. Najbolje je, da ga nežno vmasiramo v kožo pred nanosom dnevne ali nočne kreme. Izdelki za nego kože vsebujejo kozmetične učinkovine kot so vitamini, antioksidanti, hialuronska kislina in peptidi.  Tako bomo našo kožo ohranjale svežo, sijočo, čvrsto, prožno in napeto.

Uredništvo

go to top