OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kaj se dogaja s kožo, medtem ko spimo?

Vsi vemo, da je dobro prespana noč pomembna za zdravo kožo. Toda, kako je to videti na biološki ravni? Razložili vam bomo, kaj se točno dogaja pod površjem, medtem ko vi – in vaša koža – počivate.

Kaj se dogaja s kožo, medtem ko spimo?

Zakaj je dobro prespana noč pomembna za vašo kožo?

Vsi vemo, da slabo prespana noč lahko negativno vpliva na naše razpoloženje, da ne omenjamo učinka, ki ga ima na našo kožo. Toda ali ste vedeli, da je spanje pomembno tudi za krepitev obrambne sposobnosti kože?  

Raziskave kažejo, da je kronično slaba kakovost spanja povezana z izrazitejšimi znaki notranjega staranja.[1] Obenem pa so raziskave pokazale tudi, da je noč – oziroma čas, ko spimo – najpomembnejši čas dneva za našo kožo.[2] Medtem ko naše telo počiva, se cirkulacija v koži poveča in kri prinese več hranilnih snovi ter ​​vitaminov v našo kožo. Raziskave so pokazale, da se nekateri ključni kazalniki zdravja kože ponoči okrepijo, vključno z delitvijo celic.

Vendar pa medtem ko spimo potekajo tudi druge funkcije, kot je transepidermalna izguba vode. Da bi preprečili izgubo vode iz kože čez noč, nanesite nočno masko pred spanjem in popijte velik kozarec vode takoj, ko se zbudite.

Po slabo prespani noči je naša koža pusta in siva

Dr. Nina Roos, Dermatologinja

Kako slaba kakovost spanja vpliva na kožo


Dermatologinjo dr. Nina Roos smo zaprosili, da nam pojasni, kaj se dogaja s kožo, če ne spimo dovolj. Nina pravi: »Po slabo prespani noči je naša koža pusta in siva. Lahko je videti tudi mastna. Na dolgi rok lahko vrsta neprespanih noči privede do kože, ki je na videz in občutek tanjša. Sčasoma koža postane bolj krhka in manj elastična z drobnimi linijami, ki so vse bolj izrazite.«


Pomembno je dati prednost obnovitveni sposobnosti kože med spanjem, tako da pametno izkoristite svojih 8 ur noči. Ukrepajte proti vsakodnevnim učinkom oksidativnega stresa s pomočjo režima za nego kože, ki je bogat z antioksidanti in okrepite izvirno sposobnost obnavljanja kože.

[1] Oyetakin, P. s sod.: »Ali slaba kakovost spanja vpliva na staranje kože?« v Clinical and experimental dermatology 40.1 (2015) str. 17–22 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266053]
[2] Eric J. Olson MD.: »Koliko ur spanja zadošča za dobro zdravje?«, Mayo Clinic, (2016) [Dostopno na spletni strani: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/how-many-hours-of-sleep-are-enough/faq-20057898] Izvirni vir: https://aestheticsjournal.com/feature/how-sleep-affects-the-skin

go to top