OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kaj se dogaja s kožo, medtem ko spimo?

 • favoris

Vsi vemo, da je dobro prespana noč pomembna za zdravo kožo. Toda, kako je to videti na biološki ravni? Razložili vam bomo, kaj se točno dogaja pod površjem, medtem ko vi – in vaša koža – počivate.

Kaj se dogaja s kožo, medtem ko spimo?

Zakaj je dobro prespana noč pomembna za vašo kožo?

Vsi vemo, da slabo prespana noč lahko negativno vpliva na naše razpoloženje, da ne omenjamo učinka, ki ga ima na našo kožo. Toda ali ste vedeli, da je spanje pomembno tudi za krepitev obrambne sposobnosti kože?  

Raziskave kažejo, da je kronično slaba kakovost spanja povezana z izrazitejšimi znaki notranjega staranja.[1] Obenem pa so raziskave pokazale tudi, da je noč – oziroma čas, ko spimo – najpomembnejši čas dneva za našo kožo.[2] Medtem ko naše telo počiva, se cirkulacija v koži poveča in kri prinese več hranilnih snovi ter ​​vitaminov v našo kožo. Raziskave so pokazale, da se nekateri ključni kazalniki zdravja kože ponoči okrepijo, vključno z delitvijo celic.

Vendar pa medtem ko spimo potekajo tudi druge funkcije, kot je transepidermalna izguba vode. Da bi preprečili izgubo vode iz kože čez noč, nanesite nočno masko pred spanjem in popijte velik kozarec vode takoj, ko se zbudite.

Po slabo prespani noči je naša koža pusta in siva

Dr. Nina Roos, Dermatologinja

Kako slaba kakovost spanja vpliva na kožo


Dermatologinjo dr. Nina Roos smo zaprosili, da nam pojasni, kaj se dogaja s kožo, če ne spimo dovolj. Nina pravi: »Po slabo prespani noči je naša koža pusta in siva. Lahko je videti tudi mastna. Na dolgi rok lahko vrsta neprespanih noči privede do kože, ki je na videz in občutek tanjša. Sčasoma koža postane bolj krhka in manj elastična z drobnimi linijami, ki so vse bolj izrazite.«


Pomembno je dati prednost obnovitveni sposobnosti kože med spanjem, tako da pametno izkoristite svojih 8 ur noči. Ukrepajte proti vsakodnevnim učinkom oksidativnega stresa s pomočjo režima za nego kože, ki je bogat z antioksidanti in okrepite izvirno sposobnost obnavljanja kože.

[1] Oyetakin, P. s sod.: »Ali slaba kakovost spanja vpliva na staranje kože?« v Clinical and experimental dermatology 40.1 (2015) str. 17–22 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25266053]
[2] Eric J. Olson MD.: »Koliko ur spanja zadošča za dobro zdravje?«, Mayo Clinic, (2016) [Dostopno na spletni strani: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/how-many-hours-of-sleep-are-enough/faq-20057898] Izvirni vir: https://aestheticsjournal.com/feature/how-sleep-affects-the-skin

Naši kultni izdelki

 • Novo

  slow-age-nocna-krema-maska-vichy; obnovitevna; osvezujoca; nega-za-obraz; proti-gubam; kozo-brez-sijaja; temne-lise; izgubo-elasticnosti; onesnazenost; upocasnitev-nastanka-gub; zabuhlost; gube-smejalice; neenakomerna-polt suhost; masten-lesk; podrocje-okoli-oci

  SLOW ÂGE

  Obnovitvena in osvežujoča krema in maska za obogatitev kože s kisikom

  Nočna krema

  Obnovitvena in osvežujoča nočna krema in maska

 • Novo

  mineral-89-dnevni-booster-serum-obraz; nega-obraza; hijaluronska-kislina; vichy; krema-obraz; hidratacija; mastna-koza; hitro-vpijanje; suha-koza; zdrav-sijaj; bolj-polna-koza; svezina; nepravilnosti; masten-lesk; pusto-polt-bez-sijaja; suhost; obcutljivo-kozo; dnevna-nega; rdecica-obraza; obcutljiva-koza; zardevanje; razsirjene-zilice

  MINÉRAL 89

  Dnevna poživitev za močnejšo in bolj polno kožo

  Dnevna nega

  INOVACIJA: Vaš dnevni odmerek za močnejšo kožo.

 • Najbolj brano

  6 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI UPORABI TEKOČE PODLAGE IN KAKO JIH ENOSTAVNO ODPRAVITI PO NASVETU SABRINE VIDOVIČ

  STROKOVNI NASVETI

  6 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI UPORABI TEKOČE PODLAGE IN KAKO JIH ENOSTAVNO ODPRAVITI PO NASVETU SABRINE VIDOVIČ

  Imate težave pri iskanju pravega odtenka tekoče podlage? Jo še vedno nanašate s prsti ali uporabljate čopič? Kako pomemben je zaščitni faktor v ličilih? Pozabite na vse mite, ki ste jih slišali o tekoči podlagi. Sabrina Vidovič je za vas pripravila seznam 6 najpogostejših napak o tekoči podlagi in nasvete, da boste zasijale v vsej svoji lepoti.

  Preberite članek

  Top sedem nasvetov Nike Veger za učinkovito pudranje … in kaj vse gre lahko narobe

  Nega obraza

  Top sedem nasvetov Nike Veger za učinkovito pudranje … in kaj vse gre lahko narobe

  Dobrodošla, lepa koža! Imate tudi vi občutek, da že vse življenje puder uporabljate napačno? Ne glede na to, ali je vaša koža nečista, mešana, mastna, suha ali pa normalna, izbira in nanos ustreznega pudra ni lahka naloga. Sledite našim korakom in napotkom za dobro izbiro in nanos izdelka, s katerim boste ustvarili naravno lep videz kože. Preberite nasvete priznane vizažistke Nike Veger.

  Preberite članek

  Tjaša Perko: Tudi če bi imela 10 otrok, bi ohranila dolge lase

  Nega obraza

  Tjaša Perko: Tudi če bi imela 10 otrok, bi ohranila dolge lase

  Pri Tjaši Perko, ženi profesionalnega smučarja Roka Perka, nas takoj pritegne njen nasmeh in dolgi, lepo negovani lasje, ki jih ohranja kljub dvema malima nadebudnežema. Kot kaskaderka ima tako kot mož nadvse rada adrenalinska doživetja – vendar le, če ima ona roke na krmilu. Preberite, kaj jo je pripeljalo do te kariere, kakšno popotnico za življenje želi dati svojima otrokoma in kako skrbi za svoje lase.

  Preberite članek

  go to top