OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kako lahko serum vitamina C koristi vaši koži

Vitamin C je močna sestavina, ki nudi dodatno poživitev pri negi kože. Raziskali smo številne prednosti, ki jih ponuja, in zakaj je serum vitamina C eden najpomembnejših izdelkov v vaši rutini za nego kože.

Vitamin C (znan tudi kot askorbinska kislina) je vodotopen vitamin. Človeško telo ga ne more samo sintetizirati (1), vendar igra pomembno vlogo pri zdravju tako kože kot telesa. 

Koristi vitamina C za kožo


Normalna, zdrava koža ima visoko koncentracijo vitamina C v povrhnjici (zunanji plasti kože), vendar lahko izpostavljenost UV svetlobi izprazni to zalogo (2). Ta sestavina služi različnim vlogam v koži, njeni najpomembnejši funkciji pa sta:

Vitamin C igra pomembno vlogo pri sposobnosti kože da se zaščiti pred izgubo vode

1. Sposobnost stimuliranja sinteze kolagena (2)


Vitamin C pomaga stimulirati in spodbuditi kolagen, ki kožo ohranja gladko, svežo in mladostno. Deluje na naslednji način: za proizvodnjo kolagena v usnjici (drugi plasti kože) so odgovorni fibroblasti, pomembne celice, ki sodelujejo pri oblikovanju kože – študije so pokazale, da so odvisni od prisotnosti vitamina C, odgovornega za sintezo in regulacijo kolagena v usnjici (2). Rezultat tega je nastanek kolagenskega matriksa kože. Raziskave so pokazale tudi, da se brez vitamina C zmanjšata sinteza in medsebojno povezovanje (2).  Poleg tega igra pomembno vlogo pri celjenju ran, ki so neposredno povezane s sintezo kolagena (2). Nezadostna količina vitamina C je namreč povezana s številnimi oslabljenimi funkcijami kože, vključno s slabim celjenjem ran, krhkostjo in izgubo veznega tkiva (2). Vitamin C dokazano tudi izboljša proizvodnjo pregradnih lipidov – vitalnih olj, ki pomagajo zaščititi kožo. To kaže, da vitamin C igra pomembno vlogo pri sposobnosti kože, da se zaščiti pred izgubo vode (2).

Kako lahko serum vitamina C koristi koži?

  • Lahko se uporablja v obliki seruma za sijočo in gladko polt
  • Zaradi svojega antipigmentnega učinka na koži zmanjšuje tvorjenje melanina, ohranja svetlejši videz polti (3) in obenem usmerjeno deluje na temne lise
  • Študije so pokazale, da vitamin C zahvaljujoč svojim antioksidantnim lastnostim omejuje poškodbe, ki jih UV žarki povzročajo na koži, kar se dokazano zgodi pri lokalnem in prehranskem vnosu vitamina C (2)
  • Nekatere študije so pokazale tudi, da lahko lokalna uporaba tega vitamina zmanjša hrapavost kože (2), kar ima za posledico mehko in gladko kožo.

2. Antioksidativne lastnosti


S svojimi antioksidativnimi lastnostmi vitamin C skrbi za odlično zaščito pred zunanjimi toksini (2), saj lahko nevtralizira in odstranjuje oksidante ter ima sposobnost popraviti nastalo škodo. To je še posebej pomembno, ko gre za škodljive učinke okoljskih dejavnikov, kot so sončno sevanje, onesnaževanje in kajenje. Vsi ti dejavniki lahko pospešijo poškodovanje kože v obliki oksidativnega stresa (3), kar prispeva k znakom prezgodnjega staranja. Vendar pa vitamin C nevtralizira te oksidativne dejavnike, kar ima za posledico močne učinke proti staranju in za zaščito kože pred svetlobo (3).

Vitamin C vpliva tudi na druge vitamine v telesu, kot je vitamin E. Ta vitamin je prav tako antioksidant, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom in hkrati ohranja kolagensko mrežo v koži. Študije so tudi pokazale, da je vitamin C primarni obnavljavec vitamina E, in se podobno izprazni, kadar je izpostavljen UV žarkom (3).

Koristi vitamina C za telo


Vitamin C je koristen za številne vidike telesa, še posebej pa za telesno tkivo. Pomemben je za rast, razvoj in obnavljanje tkiv ter kosti, izredno pomemben pa je tudi v stresnih pogojih zaradi svojih protivnetnih učinkov na imunost. Poleg tega pomaga stimulirati imunski sistem s povečanjem njegove moči in zaščite (4).

VIRI:

  1. 1. "Utrjevanje vitamina C z izdelki za prehransko pomoč: končno poročilo." Inštitut za medicino (ZDA), Odbor za mednarodno prehrano - Vitamin C v izdelkih za prehransko pomoč, Washington (DC), National Academies Press (ZDA), 1997 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK230157/]
  2. 2. Pullar, J.M. in sod., "Vloge vitamina C pri zdravju kože" v Nutrients 9.8 (2017) str. 866 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/]
  3. 3. Al-Niaimi, F. in sod., "Topični vitamin C in koža: mehanizmi delovanja in klinične aplikacije" v The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.7 (2017) str. 14-17 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/]
  4. 4. Sorice, A. in sod., "Askorbinska kislina: njena vloga pri imunskem sistemu in kroničnih vnetnih boleznih" v Mini Rev Med Chem 14.5 (2014) str. 444-52 [dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24766384]

go to top