OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kako pozimi zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki?

Ali ste vedeli, da lahko vaša koža utrpi poškodbe zaradi sonca tudi v zimskih mesecih? Da, tako je: UV žarki so prisotni skozi vse leto, zato mora biti koža zaščitena 24 ur na dan, vse dni v letu.

Kako pozimi zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki?

Kako UV žarki vplivajo na kožo v zimskem času?


Zmotno je prepričanje, da koža v zimskem času ne more utrpeti poškodb zaradi sonca. UV žarki so dejansko prisotni skozi vse leto, ampak v različnih količinah.

UVA žarki so daljši kot UVB žarki, kar pomeni, da lahko prodrejo globlje v povrhnjico.

UV žarke lahko razdelimo v tri kategorije: UVA, UVB in UVC žarke, le da se slednji absorbirajo v atmosferi, še preden dosežejo zemljo.* UVB žarki – tisti, ki nam naredijo zagorelo polt (ali opekline), – so najmočnejši v zimskem času, medtem ko so UVA žarki prisotni skozi vse leto v enakih količinah, ne glede na to, ali ste januarja v New Yorku ali julija v Nairobiju. UVA žarki so daljši kot UVB žarki, kar pomeni, da lahko prodrejo globlje v povrhnjico. Zaradi tega so glavni vzrok fotostaranja kože.**

Študije so pokazale, da UVA žarki prodrejo skozi oblake in meglo, pa tudi skozi steklo in druge odbojne površine, kot so šipe avtomobilov in sredstev javnega prevoza.*** Skratka, tam, kjer je prisotna sončna svetloba, so prisotni tudi UVA žarki, in čeprav je sredi zime manj sonca kot poleti, je še vedno pomembno zaščititi svojo kožo.

Zaščita kože pred zimskim soncem


Od foto-onesnaženja do oksidativnega stresa – življenje v mestu lahko pusti sledi na naši koži, ampak zimske razmere, kot so sneg, veter in nizke temperature, jo naredijo bolj suho in občutljivo kot poleti.  

Tekstura je ključnega pomena pri zaščiti naše kože pred poškodbami, ki jih povzroča sonce v zimskem času. Vemo, kako pomembno je čiščenje kože, da bi z nje odstranili sledi onesnaženja zato za odstranjevanje ličil izberite kremo ali čistilno sredstvo na vodni osnovi. Lahko se odločite tudi za bogatejšo dnevno kremo ali za tonirano vlažilno nego, vendar se prepričajte, da izdelek vsebuje zaščitni faktor SPF (vsaj SPF 25).

In za konec, če se v zimskem času odpravljate na počitnice si zapomnite, da se UV žarki lahko odbijejo od odbojnih površin, kot so sneg ali voda, zato ne pozabite s seboj vzeti svojega izdelka za zaščito pred soncem, ne glede na to, kakšno vreme pričakujete.

* D'Orazio, J. in dr., "UV sevanje in koža" v International Journal of Molecular Science 14.6 (2013) str. 12222–12248 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/]
** Francoska agencija za sanitarno varnost okolja (AFSSE). "Ultravijolični žarki: ugotovitve o izpostavljenosti in sanitarnih nevarnostih" (2005) str. 41
*** Robert Kandel, častni direktor raziskav pri CNRS, Laboratorij za dinamično meteorologijo (NMS/IPSL), Palaiseau.

VAŠA RUTINA

 • New Project - 2021-06-23T163146.880.png
  Žametna krema za lepši videz kože SPF 50+
 • New Project - 2021-06-23T163146.880.png
  Stik za občutljive predele SPF 50+
 • New Project - 2021-06-23T163146.880.png
  OBARVANI "DRY TOUCH" FLUID ZA OBRAZ SPF 50 BB fluid z naravnim odtenkom polti
 • Najbolj brano

  6 najpogostejših napak pri uporabi tekoče podlage in kako jih enostavno odpraviti po nasvetu sabrine vidovič

  STROKOVNI NASVETI

  6 najpogostejših napak pri uporabi tekoče podlage in kako jih enostavno odpraviti po nasvetu sabrine vidovič

  Imate težave pri iskanju pravega odtenka tekoče podlage? Jo še vedno nanašate s prsti ali uporabljate čopič? Kako pomemben je zaščitni faktor v ličilih? Pozabite na vse mite, ki ste jih slišali o tekoči podlagi. Sabrina Vidovič je za vas pripravila seznam 6 najpogostejših napak o tekoči podlagi in nasvete, da boste zasijale v vsej svoji lepoti.

  Preberite članek

  Zlati nasveti strokovnjaka za popravljanje nepravilnosti in izvrstno prekrivanje aken, mozoljev in neenakomerne površine kože

  STROKOVNI NASVETI

  Zlati nasveti strokovnjaka za popravljanje nepravilnosti in izvrstno prekrivanje aken, mozoljev in neenakomerne površine kože

  Odkrijte, kakšna je razlika med aknami in mozolji, zakaj se pojavljajo tudi v odrasli dobi in kako negovati takšen tip kože ter poiskati ustrezni puder za prekrivanje. Dermatovenerologinja Mateja Lisjak odgovarja na najpogostejša vprašanja v zvezi s težavami z aknami in mozolji ter ponuja nasvete za učinkovito odpravljanje teh težav.

  Preberite članek

  go to top