OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kako pozimi zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki?

Ali ste vedeli, da lahko vaša koža utrpi poškodbe zaradi sonca tudi v zimskih mesecih? Da, tako je: UV žarki so prisotni skozi vse leto, zato mora biti koža zaščitena 24 ur na dan, vse dni v letu.

Kako pozimi zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki?

Kako UV žarki vplivajo na kožo v zimskem času?


Zmotno je prepričanje, da koža v zimskem času ne more utrpeti poškodb zaradi sonca. UV žarki so dejansko prisotni skozi vse leto, ampak v različnih količinah.

UVA žarki so daljši kot UVB žarki, kar pomeni, da lahko prodrejo globlje v povrhnjico.

UV žarke lahko razdelimo v tri kategorije: UVA, UVB in UVC žarke, le da se slednji absorbirajo v atmosferi, še preden dosežejo zemljo.* UVB žarki – tisti, ki nam naredijo zagorelo polt (ali opekline), – so najmočnejši v zimskem času, medtem ko so UVA žarki prisotni skozi vse leto v enakih količinah, ne glede na to, ali ste januarja v New Yorku ali julija v Nairobiju. UVA žarki so daljši kot UVB žarki, kar pomeni, da lahko prodrejo globlje v povrhnjico. Zaradi tega so glavni vzrok fotostaranja kože.**

Študije so pokazale, da UVA žarki prodrejo skozi oblake in meglo, pa tudi skozi steklo in druge odbojne površine, kot so šipe avtomobilov in sredstev javnega prevoza.*** Skratka, tam, kjer je prisotna sončna svetloba, so prisotni tudi UVA žarki, in čeprav je sredi zime manj sonca kot poleti, je še vedno pomembno zaščititi svojo kožo.

Zaščita kože pred zimskim soncem


Od foto-onesnaženja do oksidativnega stresa – življenje v mestu lahko pusti sledi na naši koži, ampak zimske razmere, kot so sneg, veter in nizke temperature, jo naredijo bolj suho in občutljivo kot poleti.  

Tekstura je ključnega pomena pri zaščiti naše kože pred poškodbami, ki jih povzroča sonce v zimskem času. Vemo, kako pomembno je čiščenje kože, da bi z nje odstranili sledi onesnaženja zato za odstranjevanje ličil izberite kremo ali čistilno sredstvo na vodni osnovi. Lahko se odločite tudi za bogatejšo dnevno kremo ali za tonirano vlažilno nego, vendar se prepričajte, da izdelek vsebuje zaščitni faktor SPF (vsaj SPF 25).

In za konec, če se v zimskem času odpravljate na počitnice si zapomnite, da se UV žarki lahko odbijejo od odbojnih površin, kot so sneg ali voda, zato ne pozabite s seboj vzeti svojega izdelka za zaščito pred soncem, ne glede na to, kakšno vreme pričakujete.

* D'Orazio, J. in dr., "UV sevanje in koža" v International Journal of Molecular Science 14.6 (2013) str. 12222–12248 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/]
** Francoska agencija za sanitarno varnost okolja (AFSSE). "Ultravijolični žarki: ugotovitve o izpostavljenosti in sanitarnih nevarnostih" (2005) str. 41
*** Robert Kandel, častni direktor raziskav pri CNRS, Laboratorij za dinamično meteorologijo (NMS/IPSL), Palaiseau.

Uredništvo

VAŠA RUTINA

Žametna krema za lepši videz kože SPF 50+

Žametna krema za lepši videz kože SPF 50+

Stik za občutljive predele SPF 50+

Stik za občutljive predele SPF 50+

OBARVANI "DRY TOUCH" FLUID ZA OBRAZ SPF 50 <br />BB fluid z naravnim odtenkom polti

OBARVANI "DRY TOUCH" FLUID ZA OBRAZ SPF 50
BB fluid z naravnim odtenkom polti

go to top