OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Kako pozimi zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki?

  • favoris

Ali ste vedeli, da lahko vaša koža utrpi poškodbe zaradi sonca tudi v zimskih mesecih? Da, tako je: UV žarki so prisotni skozi vse leto, zato mora biti koža zaščitena 24 ur na dan, vse dni v letu.

Kako pozimi zaščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki?

Kako UV žarki vplivajo na kožo v zimskem času?


Zmotno je prepričanje, da koža v zimskem času ne more utrpeti poškodb zaradi sonca. UV žarki so dejansko prisotni skozi vse leto, ampak v različnih količinah.

UVA žarki so daljši kot UVB žarki, kar pomeni, da lahko prodrejo globlje v povrhnjico.

UV žarke lahko razdelimo v tri kategorije: UVA, UVB in UVC žarke, le da se slednji absorbirajo v atmosferi, še preden dosežejo zemljo.* UVB žarki – tisti, ki nam naredijo zagorelo polt (ali opekline), – so najmočnejši v zimskem času, medtem ko so UVA žarki prisotni skozi vse leto v enakih količinah, ne glede na to, ali ste januarja v New Yorku ali julija v Nairobiju. UVA žarki so daljši kot UVB žarki, kar pomeni, da lahko prodrejo globlje v povrhnjico. Zaradi tega so glavni vzrok fotostaranja kože.**

Študije so pokazale, da UVA žarki prodrejo skozi oblake in meglo, pa tudi skozi steklo in druge odbojne površine, kot so šipe avtomobilov in sredstev javnega prevoza.*** Skratka, tam, kjer je prisotna sončna svetloba, so prisotni tudi UVA žarki, in čeprav je sredi zime manj sonca kot poleti, je še vedno pomembno zaščititi svojo kožo.

Zaščita kože pred zimskim soncem


Od foto-onesnaženja do oksidativnega stresa – življenje v mestu lahko pusti sledi na naši koži, ampak zimske razmere, kot so sneg, veter in nizke temperature, jo naredijo bolj suho in občutljivo kot poleti.  

Tekstura je ključnega pomena pri zaščiti naše kože pred poškodbami, ki jih povzroča sonce v zimskem času. Vemo, kako pomembno je čiščenje kože, da bi z nje odstranili sledi onesnaženja zato za odstranjevanje ličil izberite kremo ali čistilno sredstvo na vodni osnovi. Lahko se odločite tudi za bogatejšo dnevno kremo ali za tonirano vlažilno nego, vendar se prepričajte, da izdelek vsebuje zaščitni faktor SPF (vsaj SPF 25).

In za konec, če se v zimskem času odpravljate na počitnice si zapomnite, da se UV žarki lahko odbijejo od odbojnih površin, kot so sneg ali voda, zato ne pozabite s seboj vzeti svojega izdelka za zaščito pred soncem, ne glede na to, kakšno vreme pričakujete.

* D'Orazio, J. in dr., "UV sevanje in koža" v International Journal of Molecular Science 14.6 (2013) str. 12222–12248 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/]
** Francoska agencija za sanitarno varnost okolja (AFSSE). "Ultravijolični žarki: ugotovitve o izpostavljenosti in sanitarnih nevarnostih" (2005) str. 41
*** Robert Kandel, častni direktor raziskav pri CNRS, Laboratorij za dinamično meteorologijo (NMS/IPSL), Palaiseau.

Najbolj brano

6 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI UPORABI TEKOČE PODLAGE IN KAKO JIH ENOSTAVNO ODPRAVITI PO NASVETU SABRINE VIDOVIČ

STROKOVNI NASVETI

6 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK PRI UPORABI TEKOČE PODLAGE IN KAKO JIH ENOSTAVNO ODPRAVITI PO NASVETU SABRINE VIDOVIČ

Imate težave pri iskanju pravega odtenka tekoče podlage? Jo še vedno nanašate s prsti ali uporabljate čopič? Kako pomemben je zaščitni faktor v ličilih? Pozabite na vse mite, ki ste jih slišali o tekoči podlagi. Sabrina Vidovič je za vas pripravila seznam 6 najpogostejših napak o tekoči podlagi in nasvete, da boste zasijale v vsej svoji lepoti.

Preberite članek

Top sedem nasvetov Nike Veger za učinkovito pudranje … in kaj vse gre lahko narobe

Nega obraza

Top sedem nasvetov Nike Veger za učinkovito pudranje … in kaj vse gre lahko narobe

Dobrodošla, lepa koža! Imate tudi vi občutek, da že vse življenje puder uporabljate napačno? Ne glede na to, ali je vaša koža nečista, mešana, mastna, suha ali pa normalna, izbira in nanos ustreznega pudra ni lahka naloga. Sledite našim korakom in napotkom za dobro izbiro in nanos izdelka, s katerim boste ustvarili naravno lep videz kože. Preberite nasvete priznane vizažistke Nike Veger.

Preberite članek

Tjaša Perko: Tudi če bi imela 10 otrok, bi ohranila dolge lase

Nega obraza

Tjaša Perko: Tudi če bi imela 10 otrok, bi ohranila dolge lase

Pri Tjaši Perko, ženi profesionalnega smučarja Roka Perka, nas takoj pritegne njen nasmeh in dolgi, lepo negovani lasje, ki jih ohranja kljub dvema malima nadebudnežema. Kot kaskaderka ima tako kot mož nadvse rada adrenalinska doživetja – vendar le, če ima ona roke na krmilu. Preberite, kaj jo je pripeljalo do te kariere, kakšno popotnico za življenje želi dati svojima otrokoma in kako skrbi za svoje lase.

Preberite članek

go to top