OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Katere hrane bi se bilo treba izogibati v menopavzi?

Stvari, ki so vam škodile nekoč, vam škodijo tudi zdaj! Presladke, preslane, premastne – samo nadaljujte seznam. Dobra novica pa je, da izogibanje ni ključnega pomena, temveč je pomembna prilagoditev.

kako-se-znebiti-mascobnih-oblog-okoli-trebuha-v-menopavziObstaja veliko študij, ki kažejo na nevarnosti presnovnih bolezni (kot so sladkorna bolezen, presnovni sindrom), bolezni srca in ožilja (dislipidemija, hipertenzija), rak dojk in osteoporoza pri ženskah v perimenopavzi.

Osteoporoza prizadene vsako tretjo žensko v menopavzi (2).

Kot si lahko predstavljate, obstaja veliko izdelkov, ki lahko pomagajo, vendar pa tudi negativno vplivajo na zdravje v tem obdobju življenja. Najpomembneje je, da ste pozorni na glikemični indeks svoje prehrane in se izogibate izdelkom ter obrokom z visokim glikemičnim indeksom (GI > 65) (3).

Bodite pozorni na glikemični indeks:

Kaj je glikemični indeks? Ta indeks določa odstotek rasti glukoze v krvi v primerjavi s povečanjem po zaužitju enake količine ogljikovih hidratov in čiste glukoze. Vendar pa ni pomembna le vrednost indeksa. Na rast glikemičnega indeksa vplivajo tudi drobljena in mleta žita oziroma žitni kosmiči, izdelani iz visoko predelane moke. Visoka temperatura in trajanje termične obdelave prav tako prispevata k povečanju glikemičnega indeksa izdelkov. Glikemični indeks tradicionalno pripravljenega belega riža je 64, prekuhanega pa kar 90. Maščobe upočasnijo praznjenje želodca iz prebavnega trakta in tako podaljšajo prebavo ter absorpcijo ogljikovih hidratov. Zorenje sadja in zelenjave prav tako spreminja njihov GI. Na primer, zrele banane imajo večji GI kot tiste, ki so še zelene. Zato bi bilo treba iz prehrane izločiti izdelke iz visoko predelane moke (beli kruh), škrobnate izdelke z nizko vsebnostjo vlaknin (krompir, beli riž) in živila z visokim deležem lahko prebavljivih ogljikovih hidratov (sladkarije, pecivo, piškoti, sladke pijače) (5). Prehrana ne sme vsebovati veliko soli, ker njen presežek prispeva k razvoju hipertenzije in oteklin. V skladu s trenutnimi priporočili naj bi odrasle osebe zaužile manj kot 5 gramov soli. Izogibajte se naslednjim izdelkom: predelani hrani, pecilnemu prašku, jušnim kockam, instant juham, slanim prigrizkom, kot so prestice, pokovka ali čips, slanini, prekajeni ribi in mesu, v kisu vloženi ter konzervirani zelenjavi in sadju. Izogibajte se tudi dodatnemu soljenju hrane (6).

Glikemični indeks —
Ta indeks določa odstotek rasti glukoze v krvi v primerjavi s povečanjem po zaužitju enake količine ogljikovih hidratov in čiste glukoze.

Bodite pozorni na maščobo:

Zaradi večjega tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja morate biti pozorni na vrsto maščobe, ki jo uživate. Izogibajte se nasičenim maščobam in trans-maščobnim kislinam. Izdelki, ki jih je treba omejiti ali izločiti iz prehrane, so: mastna govedina, svinjina, perutnina s kožo, klobase, maslo, smetana, mast, palmovo olje, kokosovo olje (zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščobnih kislin), trdna margarina za kuhanje ter piškoti in peciva, ki vsebujejo takšno margarino, pokovka iz mikrovalovne pečice, krekerji, hitra hrana, instant juhe, zamrznjena pica (zaradi velikih količin trans-maščob) (3).

S hrano, ki jo jeste, lahko zmanjšate tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Izogibajte se maščobam in trans-maščobnim kislinam.

Pazite na kalcij in kofein

V obdobju menopavze se znatno poveča tveganje za razvoj osteoporoze, zato je prisotnost kalcija v prehrani nujno potrebna. Strokovnjaki menijo, da lahko vsakodnevno uživanje velikih odmerkov kofeina vpliva na razvoj osteoporoze, proces celjenja kosti in prispeva k zlomom. Pri ženskah, ki uživajo premajhne količine kalcija, lahko kofein iz telesa izloči kalcij in magnezij. Zato je treba iz prehrane izločiti kavo in pijače, ki vsebujejo kofein, kot so energijski napitki (7). Sklenemo lahko, da se je treba med menopavzo izogibati hrani z visokim glikemičnim indeksom, veliko količino soli, nasičenimi maščobnimi kislinami, trans-maščobnimi kislinami in kofeinom.

Zmanjšajte tveganje za razvoj osteoporoze z izločitvijo kofeina iz svoje prehrane.

Ključni podatki, ki si jih je treba zapomniti

Čemu se je treba izogibati:
·   Izdelkom z visokim glikemičnim indeksom
·   Velikim količinam soli
·   Nasičenim maščobnim kislinam
·   Trans-maščobnim kislinam
·   Kofeinu

Verjemite svoji oceni!

VIRI:

[1]. Brończyk-Puzoń A., Piecha D., Koszowska A., Kulik-Kupka K., Zubelewicz-Szkodzińska B., Rola wybranych składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2016, zvezek 22, št. 2

[2]. Rizzoli R., Bischoff-Ferrari H., Dawson-Hughes B., & Weaver C. (2014). Prehrana in zdravje kosti pri ženskah po menopavzi. Women’s Health, 10(6), 599–608.

[3]. Brończyk-Puzoń A., Piecha D., Nowak J., Koszowska A., Kulik-Kupka K., Dittfeld A., Zubelewicz-Szkodzińska B. Smernice za prehrano žensk v menopavzi z blago debelostjo. Prz Menopauzalny. Marec 2015; 14(1): 48–52

[4]. Ciborowska H., Rudnicka A. (2007.). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa. PZWL

[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn edukacyjny. Kwartał III. 2008.

[6]. Globalna podatkovna baza SZO. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/en/

[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8–13.

VAŠA RUTINA

neovadiol-phytosculpt-balzam-preoblikovanje-konture-vrata; za-kremno-masazo; tanka-koza; izguba-cvrstosti; povesenje-koze; povesenost-vratu; vse-vrste-koze; ucvrscen-vrat; dnevna-nega; proti-gubam; pomlajevanje; preoblikovanje-obraza

Phytosculpt

Učvrščen vrat. Preoblikovane konture obraza.

go to top