OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O IZPADANJU LAS PRI ŽENSKAH

Izpadanje las je tema, ki običajno zadeva moške, vendar pa obstajajo določena življenjska obdobja in faze, ko tudi ženske izgubljajo večje število las.

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O IZPADANJU LAS PRI ŽENSKAH
Vichy expert

Če se to dogaja tudi vam, vam morda lahko pomagamo. O najpogostejših vprašanjih, ki jih imajo ženske o izpadanju las, smo se pogovarjali z Ano Kovačević, strokovno sodelavko za izobraževanje pri VICHYju.

• Kdaj in zakaj lahko pride do izpadanja las pri ženskah?

Izpadanje las je stanje, ki se lahko pojavi kadar koli, njegovi vzroki pa so lahko različni – od enostavnih in občasnih, kot je pomanjkanje vitaminov, do zelo kompleksnih, kot so določene bolezni. Med najpogostejše vzroke uvrščamo različna stanja, ki so povezana s hormonskim stanjem organizma (nosečnost, menopavza, androgeno pogojena alopecija, motnje ščitničnih hormonov itd.), pa tudi fizični in čustveni stres, anemija, policistični jajčniki, neuravnotežena prehrana, jemanje določenih zdravil, sezonsko izpadanje las itd.

• Kolikšno izpadanje las je normalno? Kdaj nas mora začeti skrbeti?

V vsakem trenutku je približno 10 % naših las v tako imenovani katageni fazi svojega cikla rasti. To je faza, v kateri lasje odpadejo in je del fiziološkega cikla rasti las. Zato je vsakodnevno izpadanje majhne količine las (do približno 100 las na dan) popolnoma normalno stanje in nas ne bi smelo skrbeti. Intenzivno izpadanje las, ki traja več tednov, je lahko znak za alarm, in takrat bi bilo dobro poiskati nasvet strokovnjaka.

• Zakaj po porodu lasje izpadajo bolj intenzivno?

Skrivnost tega reverzibilnega stanja izpadanja las leži v hormonskem stanju. Med nosečnostjo se raven določenih hormonov drastično poviša ali zniža. Enako se zgodi tudi po porodu. Zaradi teh hormonov lasni mešički hitreje vstopijo v fazo izpadanja, zato se zdi, da ženske drastično izgubljajo svoje lase. To stanje novim mamam vsekakor ne ugaja in je lahko poleg vsega drugega, kar se jim takrat dogaja, veliko breme. Dobra novica je, da je to stanje le začasno in da so na voljo izdelki, kot je Aminexil, ki lahko bistveno pospeši okrevanje las.

• Kaj lahko storim, da bi moji lasje manj izpadali?

Težko je nuditi takšne nasvete glede na raznolikost vzrokov izpadanja las, saj ni vsak pristop vsakomur v pomoč. Obstajajo primeri, ko ne moremo storiti veliko, pa vendar obstajajo tudi drugi primeri, ko lahko poskrbimo za drastično razliko že s svojim vedenjem. Na splošno velja, da lahko uravnotežena prehrana, kakovostno obvladovanje stresa in prilagojena nega las še kako prispevajo k dobremu zdravju las.

• Ali obstaja kaj, česar ni nikoli priporočljivo početi v primeru izpadanja las? Sama si vedno sušim lase s sušilnikom, uporabljam difuzor ali likalnik za lase, in temu se ne morem odreči. Kako lahko še dodatno okrepimo svoje lase?

Ko se pojavi težava zaradi čezmernega izpadanja las in če želimo, da se stanje spremeni, moramo vsekakor spremeniti svoje običajne navade. Začeti moramo uporabljati ustrezno nego las in tretmaje, ki nam bodo pomagali, da se izpadanje ustavi (npr. izdelke iz linije Vichy Dercos Aminexil). Prehrana mora biti bogata z beljakovinami, omega 3, 6 in 9 maščobnimi kislinami, železom, cinkom, vitamini A, D, E itd. Oblikovanje las ni prepovedano, vendar se moramo odločiti za čim manj agresiven pristop z minimalno uporabo izdelkov, kot so laki za lase, geli, pene, ...

• Kako pomembno je uporabljati dober šampon in balzam?

To je zelo pomembno. Čeprav se zdi, da izbira šampona ni tema, ki bi jo bilo treba obravnavati preveč podrobno, je resnica dejansko popolnoma drugačna. Slab šampon lahko povzroči veliko težav, ne samo na laseh, ampak tudi na koži, iz katere rastejo lasje, pa tudi na lasišču. Vedno je pametneje (in ceneje), da se dobro poučimo in posvetujemo s strokovnjakom, preden izberemo ustrezen šampon in balzam za svoje lase. Moj nasvet je, da to vrsto nege poiščete v lekarni, kjer boste našli izdelke, ki imajo najboljšo kombinacijo učinkovitosti, kakovosti in varnosti.

• Ali obstajajo kakšni domači tretmaji, ki jih je mogoče uporabiti proti izpadanju las?

Takšni tretmaji obstajajo. O njih lahko veliko najdete na spletu. Vendar pa ne poznam nobene študije, ki bi dokazala njihovo učinkovitost, in nimam nobene osebne izkušnje, zato se ne bi opredelila niti za niti proti. Vedno sem za to, da se zanesemo na nekaj, kar ima veljavne dokaze o rezultatih, vendar pa to ne nujno izključuje poskusov z določenimi naravnimi tretmaji.

• Ali lahko prehrana vpliva na lase in na kakšen način?

Prehrana močno vpliva na celotno človeško telo in njegove funkcije, zato posledično vpliva tudi na naše lase. Izbira živil lahko bistveno prispeva k videzu las, pa tudi k reševanju težav, kot je izpadanje las. Nekatere podrobnosti v zvezi s to temo sem vam že zaupala, vendar bi želela le še bolj poudariti, da mora prilagojena prehrana postati del tretmaja proti izpadanju las, saj bomo le tako lahko dosegli hitrejše in dolgotrajnejše rezultate.

• V primerih, ko mi lasje močneje izpadajo, ali pa so zgolj videti slabi, se poslabša tudi moje psihično stanje. Ali je to normalno?

Psihološke težave, ki spremljajo izpadanje las oziroma njihov neprivlačen videz, so zelo pogoste in pričakovane. Soočanje z izpadanjem las je lahko, in običajno je, zelo stresna izkušnja za oba spola, vendar pa je še posebej težavna za ženske. Skozi vso zgodovino pa vse do današnjih dni je odnos družbe do grdih las in plešavosti na splošno negativen in življenje s tem stanjem je lahko zelo težko, sploh če upoštevamo, da se lasje dojemajo kot znak mladosti in dobrega zdravja. Dobra stvar je, da je danes na voljo veliko več možnosti za rešitev te težave in da so pozitivni rezultati lahko vedno mogoči. Vendar je v času trajanja tretmaja (ki zahteva določen čas), ko rezultati niso še vidni, dobro poiskati pomoč za premagovanje čustvenih težav.

• Kako negovati svoje lase v poletnih mesecih in na morju?

Tako kot lahko poškoduje kožo, lahko sonce poškoduje tudi lase. Lasje prav tako nimajo radi slane ali klorirane vode. V poletnih mesecih, še posebej, ko smo na morju, bi morali spremeniti svojo običajno rutino za nego las. Za začetek bi bilo treba lase osvežiti s striženjem konic, ki so skoraj vedno suhe in poškodovane, nato pa izbrati intenzivne hranilne izdelke za nego, ki vsebujejo tudi UV-filtre, kot so npr. Vichyjevi izdelki iz linije Dercos za suhe in poškodovane lase. Vedno je treba z las sprati slano vodo, zato bi bilo dobro, da v tem obdobju ne uporabljamo sušilnika ali likalnika za lase in podobnih postopkov.

Uredništvo

go to top