OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

NASVET GINEKOLOGA O MENOPAVZI

Kakšno znanje imajo Slovenke o menopavzi, ali je na voljo kraj, kjer lahko ženske dobijo več informacij, in kateri so ključni koraki, ki jih lahko storite za svoje zdravje v tem življenjskem obdobju, vam bo odgovorila dr. med. Renata Završnik Mihič, spec. ginekologije in porodništva

BREZ PAVZE V MENOPAVZI

Kakšno je po vašem mnenju znanje slovenskih žensk, ko govorimo o menopavzi in kakovosti življenja po menopavzi?

V Sloveniji so ženske seznanjene z menopavzo kot obdobjem, ki jih bo pričakalo po 40. letu, vendar niso pa seznanjene z vsemi težavami in simptomi, ki se bodo pojavili in jih velikokrat zelo presenetijo.Kakovost življenja se jim zaradi menopavznih težav lahko zelo spremeni, njihova telesna teža se poveča, začnejo se pojavljati gubice na obrazu, valunge, oblivi in znojenje. Najbolj pa jih motijo psihični simptomi, nervoza, razdražljivost, psihična nestabilnost in občutek, da so brez energije in da ne zmorejo več opravljati toliko stvari hkrati. Prav tako jih moti pozabljivost in zmanjšana želja po spolnosti.

Koliko menite, da ženske izgubljajo na kakovosti svojega življenja med menopavzo in po njej zaradi nepoznavanja dejstev in načinov, kako si pomagati?

Kakovost življenja se seveda poslabša, ker na simptome včasih niso pripravljene, včasih je preparatov za menopavzo preveč in ne vedo, kaj bi uporabljale, včasih pa od terapije pričakujejo takojšen učinek.

Pri vsakdanjem delu se pogosto srečujete z ženskami v menopavzi. Ali se obračajo na vas zaradi težav, ki se pojavljajo v tem življenjskem obdobju, in koliko sploh želijo govoriti o tem?

Zelo bi se pogovarjale o menopavzi, želijo si pomagati in največkrat je izčrpen razgovor dovolj. Zelo si želijo pregledovati hormone in ves čas želijo najti krivca za počutje v laboratorijskem BREZ PAVZE V MENOPAVZI — 38 BREZ PAVZE V MENOPAVZI — 39 izvidu. Težko sprejmejo dejstvo, da gre za obdobje druge pubertete, ki ga je treba preprosto preživeti in morda tudi spremeniti način življenja, prehrane. Začeti morajo razmišljati o sebi, kar pa je včasih zelo težko.

Kako lahko ženska najlažje prepozna, kdaj se začne menopavza, in kdaj bi bilo treba poiskati nasvet strokovnjaka, da bi ta faza minila čim prijetneje? Na katerega strokovnjaka bi se morala najprej obrniti?

Menopavzno obdobje se začne z nerednim menstruacijskim ciklusom in vmesnimi krvavitvami, vključuje lahko tudi močne menstruacije, valunge, znojenje, potenje, vročične oblive, polivke, nespečnost, posledično pa tudi utrujenost in nezmožnost opravljanja vsakodnevnih opravil, razdražljivost, napadalnost ali pretirano občutljivost, jokavost ... skratka gre za zelo veliko kliničnih simptomov, ki so za žensko in njeno družino lahko zelo obremenjujoči. Ženske najprej poiščejo pomoč pri svojem izbranem ginekologu, nato družinskem zdravniku. Nasvet in razgovor poiščejo takoj, ko se pojavijo težave in želijo o tem spregovoriti, ker jih težave ovirajo pri vsakodnevnem življenju.

Ali je v Sloveniji na voljo kakšna svetovalnica o menopavzi ali kraj, kjer lahko ženske najdejo več informacij?

Ne, žal v Sloveniji takšni centri za menopavzo ne obstajajo. Izbrani ginekologi nudimo razgovore in pomoč. Predavanja o menopavzi pa vodijo posamezna društva, ki se s to problematiko tudi ukvarjajo. Centri za menopavzo, kolikor je meni znano, v Sloveniji ne obstajajo.

Če bi morali izpostaviti nekaj najpomembnejših korakov za zdravje v tem življenjskem obdobju, kakšni bi bili koraki?

Najprej je treba o menopavzi spregovoriti, in to odkrito. Kaj ženska želi in kaj od terapije pričakuje, mladosti ni možno povrniti. Lahko spremenimo življenjski slog, telovadbo in način prehranjevanja, vendar pa se vsega ne da spremeniti, saj so ženske zaposlene in vpete v določena vsakdanja opravila. Veliko si obetajo od raznih krem, na splošno ne želijo jemati hormonske nadomestne terapije, razen v redkih primerih, ko gre za zelo hude menopavzne težave in na koncu skozi razgovor in svetovanje sprejmejo, da gre za obdobje, v katerem si lahko pomagajo, če si same to želijo in če terapijo, takšno ali drugačno, sprejmejo in jo redno uporabljajo. Terapija pa niso nujno zdravila, gre preprosto za sprejem življenjskega obdobja, v katerem bodo spet srečne in zadovoljne.

go to top