OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Pogovor z ginekologinjo: Koliko ženske v Sloveniji vedo o menopavzi?

Kakšno znanje imajo Slovenke o menopavzi, ali je na voljo kraj, kjer lahko ženske dobijo več informacij, in kateri so ključni koraki, ki jih lahko storite za svoje zdravje v tem življenjskem obdobju, vam bo odgovorila dr. med. Renata Završnik, specialistka ginekologije in porodništva.

clanak

1. Kakšno je po vašem mnenju znanje slovenskih žensk, ko govorimo o menopavzi in kakovosti življenja po menopavzi?

V Sloveniji so ženske seznanjene z menopavzo kot obdobjem, ki jih bo pričakalo po 40. letu, vendar niso pa seznanjene z vsemi težavami in simptomi, ki se bodo pojavili in jih velikokrat zelo presenetijo.
Kvaliteta življenja se jim zaradi menopavzanih težav lahko zelo spremeni, povečana telesna teža, gubice na obrazu, ki se začno pjavljati, valunge, oblivi, znojenje, potenje, vendar pa jih najbolj motijo psihični simptomi, nervoza, razdražljivost, psihična nestabilnost in občutek, da so brez energije in da ne zmorejo več opravljati toliko stvari hkrati. Prav tako jih moti pozabljivost in zmanjšana želja po spolnosti.

2. Koliko menite, da ženske izgubljajo na kakovosti svojega življenja med menopavzo in po njej zaradi nepoznavanja dejstev in načinov, kako si pomagati?

Kvaliteta življenja je seveda poslabšana, ker na simptome včasih niso pripravljene, včasih je preparatov za menopavzo preveliko in ne vedo, kaj bi uporabljale, včasih pa od terapije pričakujejo takojšen učinek.

3. Pri vsakdanjem delu se pogosto srečujete z ženskami v menopavzi. Ali se obračajo na vas zaradi težav, ki se pojavljajo v tem življenjskem obdobju, in koliko sploh želijo govoriti o tem?

Težko sprejmejo, da gre za obdobje druge pubertete, ki ga je treba enostavno preživeti in morda tudi spremeniti način življenja, prehrane, začeti razmišljati o sebi, to je včasih zelo težko.

Zelo bi se pogovarjale o menopavzi, želijo si pomagati in največkrat je izčrpen razgovor dovolj.

Zelo si želijo pregledovati hormone in ves čas želijo najti krivca za počutje v kakšnem laboratorijskem izvidu. Težko sprejmejo, da gre za obdobje druge pubertete, ki ga je treba enostavno preživeti in morda tudi spremeniti način življenja, prehrane, začeti razmišljati o sebi, to je včasih zelo težko.4. Kako lahko ženska najlažje prepozna, kdaj se začne menopavza, in kdaj bi bilo treba poiskati nasvet strokovnjaka, da bi ta faza minila čim prijetneje? Na katerega strokovnjaka bi se morala najprej obrniti?

Ženske najprej poiščejo pomoč pri svojem izbranem ginekologu, nato družinskem zdravniku.

Menopavzno obdobje se prične z nerednim menstruacijskim ciklusom, vmesnimi krvavitvami, lahko tudi močne menstruacije, valunge, znojenje, potenje, vročični oblivi, polivke, nespečnost, posledično utrujenost in nezmožnost opravljanje vsakodnevnih opravil,  razdražljivost, agresija ali pretirana občutljivost, jokavost, skratka za zelo veliko kliničnih simptomov, ki so za žensko in njeno družino lahko zelo obremenjujoči.

Ženske najprej poiščejo pomoč pri svojem izbranem ginekologu, nato družinskem zdravniku. Nasvet in razgovor poiščejo takoj, ko se pojavijo težave in želijo o tem spregovoriti, ker jih težave ovirajo pri vsakodnevnem življenju.

5. Ali je v Sloveniji na voljo kakšna svetovalnica o menopavzi ali kraj, kjer lahko ženske najdejo več informacij?

Ne žal v Sloveniji takšni centri za menopavzo ne obstajajo. Izbrani ginekologi nudimo razgovor in pomoč. Predavanja o menopavzi pa vršijo posamezna društva, ki se s to problematiko tudi ukvarjajo. Centri za menopavzo kolikor je meni znano ne obstajajov Sloveniji.

6. Če bi morali izpostaviti nekaj najpomembnejših korakov za zdravje v tem življenjskem obdobju, kakšni bi bili koraki?

Lahko se spremeni stil življenja, telovadba, drugi način prehrane, vendar vse se ne da spremeniti, ker so ženske zaposlene in vpete v določena vsakdanja opravila.

Najprej je treba o menopavzi spregovoriti in to odkrito. Kaj ženska želi in kaj od terapije pričakuje, mladosti ni možno povrniti.

Lahko se spremeni stil življenja, telovadba, drugi način prehrane, vendar vse se ne da spremeniti, ker so ženske zaposlene in vpete v določena vsakdanja opravila. Veliko si obetajo od raznih krem, v principu ne želijo jemati hormonske nadomestne terapije, razen v redkih primerih, ko gre za zelo hude menopavzne težave in na koncu skozi razgovor in svetovanje sprejmejo, da gre za obdobje v katerem si lahko pomagajo, če si same to želijo in če terapijo takšno ali drugačno sprejmejo in jo redno uprabljajo.

Terapija pa niso nujno zdravila, gre enostavno za sprejem življenjskega obdobja, v katerem bodo spet srečne in zadovoljne.
go to top