OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Rok Perko: O smučanju, družinskem življenju in frizuri

Z vrhunskim smučarjem Rokom Perkom smo se pogovarjali o športu, njegovi ženi in otrocih, pa tudi o tem, kako skrbi za svoje lasišče, saj kar 200 dni na leto preživi s čelado na glavi.

Zaupal nam je, kaj mu je na njegovi ženi posebej všeč in zakaj je žena kaskaderka odlična izbira za profesionalnega smučarja. Preberite v intervjuju!

Kako bi bilo videti življenje Roka Perka brez športa in smučanja?


Življenje brez športa oziroma smučanja ne bi obstajalo. Enostavno si ne predstavljam, da ne bi mogel dnevno nahraniti telesa z vsemi potrebnimi endorfini za pozitivno življenje. Šport je pozitivnost in veselje. Zato na vprašanje, kakšno bi bilo moje življenje brez športa, ne znam odgovoriti. Enostavno bi bilo mrtvo ...

Kaj ti roji po glavi, ko stojiš na vrhu strmine in čakaš na znak za začetek? Imaš kakšno zabavno anekdoto, povezano s tem?


Po glavi mi roji, kako čim hitreje priti v cilj. Na kakšen način bom naredil čim manj napak in skoraj popolno odpeljal zastavljeno progo. Strahu ne čutim, niti nimam nekih posebnih priprav na štart. Enostavno se poskušam pripraviti na boj. Čas, ki ga preživim, preden se poženem, je čas priprave na boj. Tako.

Zakaj je žena kaskaderka odlična izbira za profesionalnega smučarja?


Zato ker sva v bistvu oba kaskaderja. Ona na asfaltu in drugih površinah, stavbah, objektih ... Jaz pa na snegu. Ujameva se v različnih pogledih na ekstremizem in ekstremne stvari. Pa naj bodo povezane s športom ali normalnim življenjem. Sicer pa je ona prej kot kaskaderka zame princesa.

Kaskaderka in profesionalni smučar, ki se pri zavidljivih hitrostih spušča po snežnih strminah – kdo potrebuje več adrenalinskih doživetij, Tjaša ali Rok?


(Smeh.) Mislim, da tukaj res nihče ne zaostaja ... Že najino življenje je vsak dan polno adrenalina z našimi dogodivščinami, ki jih uspešno zagotovita najina sinova Oskar in Izak Svarun. Če pa nam ga primanjkuje, si ga hitro ustvarimo s katerim izmed športov.

Pod smučarsko čelado se lahko ustvari neprijetno okolje za lasišče, ki začne srbeti, pa tudi prhljaj. Kako rešuješ to težavo?


Res je, moja glava je pod čelado več kot 200 dni na leto. Prhljaj je povezan s stresom, tako da – manj stresa, manj prhljaja. In seveda ustrezen šampon, kot je Dercos Micro-Peel.

Gresta tudi vajina otroka po adrenalinskih stopinjah mame in očeta?


Zaenkrat mislim, da ja. Trudiva se in ju spodbujava, kolikor je to le možno z vsemi oziroma z različnimi športi. Skate, kolo, bmx, smučanje ... Predvsem pa ju spodbujava v vsem, za kar pokažeta zanimanje. Brez težave je to tudi igranje violine ...

Bi rekel, da dolgi, negovani lasje dodajo piko na i privlačni ženski? Ti je morda Tjaša všeč prav ali tudi zaradi tega?

Definitivno. Od vedno sem pristaš dolgih las oz. pričeske. Zame je to vsekakor pika na i in to Tjaša tudi zelo dobro ve. Se pa zavedam, da imajo vsake oči svojega malarja in da je za nekoga tudi kratka frizura najboljša.

Česa se najbolj veseliš, ko se vrneš domov s tekem, treningov in priprav v tujini?


Domače postelje in Tjašinega vonja, ko me objame in poljubi, ko pridem skozi vrata. Nasmehov najinih otrok in vihar vprašanj, ki zleti iz njunih ust. Iskric v očeh, ko mi hočeta naenkrat povedati, kaj vse se je zgodilo med tem časom, ko me ni bilo, in nasmeh ter žar v Tjašinih očeh, ko vse to v miru spremlja.

Kot profesionalni smučar se soočam z veliko mero stresa, obenem pa imam nekoliko daljše lase, ki 200 dni na leto tičijo pod smučarsko čelado, kar so idealne razmere za razvoj prhljaja. Rešitev sem našel v šamponu Dercos Micro-Peel, s katerim se rezultati pokažejo že po nekaj umivanjih.

Bi svoja otroka podprl v odločitvi za profesionalno smučanje ali bi jima raje svetoval kakšno drugo kariero?


Vsekakor in seveda bi ju podprl, če bi se odločila za smučarsko kariero. V bistvu bi bil zelo ponosen na to. Smučarska kariera me je izoblikovala v človeka, kakršen sem danes, naučila me je veliko o disciplini, potrpežljivosti in delu ... Nasploh o življenju in značaju. Seveda bi tudi njima želel tako zelo dobro življenjsko izkušnjo.

go to top