OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Štiri nasveti za boj proti izpadanju las pri moških

Dedno izpadanje las se lahko pojavi v različnih stopnjah in pri vseh starostih. To lahko močno vpliva na vašo samozavest, še posebej, če ste mladi, ali če se soočate z drugimi večjimi obremenitvami v svojem življenju.

Štiri nasveti za boj proti izpadanju las pri moških

»Moška plešavost« je povezana s hormoni in se začne z redčenjem na sprednji strani lasišča ter na predelu krone, lahko pa prizadene tudi ženske*. Drugi vzroki za izpadanje las so lahko sezonske narave, povezani s skrajnimi oblikami stresa ali z zdravstvenimi stanji, zato je smiselno, da potrdite razlog izpadanja las, preden se seznanite z različnimi možnostmi zdravljenja. Posvetovanje s svojim farmacevtom je dober začetek. Ponujamo vam štiri nasvete, ki lahko pomagajo zmanjšati te mučne težave pri vseh vrstah izpadanja las:

1. Nahranite svoje lasne mešičke

Pravilna prehrana in dobro delujoč endokrini sistem sta ključnega pomena za zdravo delovanje vaših lasnih mešičkov. Strokovnjak za zdravje las dr. Bergfeld** poudarja, da beljakovine spodbujajo rast celic vaših las, tako kot to počnejo za vaše mišice po telesni vadbi. Jajca so odličen vir čistih beljakovin in bistvenih vitaminov B. Železo in cink sta prav tako pomembna za zdravo lasišče, zato je priporočljivo, da ju jemljete kot dopolnilo k prehrani.

2. Spoštujte svoje lasišče

Prepogosto šamponiranje in barvanje las lahko poškoduje lasne mešičke in naredi obstoječe lase šibke in krhke. Las nikoli ne krtačite, ko so še mokri, in izognite se vlečenju. Če si lase sušite s sušilnikom, uporabite hladnejšo nastavitev, da preprečite poškodbe, in ne izpostavljajte svojega lasišča močni sončni svetlobi, saj ga bo izsušila.

3. Spite dlje

Številne klinične študije, vključno s tisto, ki so jo opravili v kliniki Belgravia Centre, potrjujejo, da lahko pomanjkanje spanja sproži ali pospeši izpadanje las. Spanje obnavlja celotno telo, zato je bistvenega pomena za krepitev imunskega sistema, hormonsko ravnovesje, vzdržljivost in boj proti stresu.

4. Manj se obremenjujte

Bolj kot se boste obremenjevali, slabše bo za vaše splošno zdravje in lasišče. Mnogi moški, ki trpijo za to težavo, se sprašujejo, ali jih bo partnerka še vedno imela rada; nekateri pa se celo družbeno osamijo. Ne trpite v tišini: pogovarjajte se o svojih težavah s svojimi najdražjimi ali pa se pridružite spletni podporni skupini za pomoč pri izpadanju las.
*  Trihološka klinika Institute of Trichologists. ** Objavljeno v reviji Medical DailyUredništvo

go to top