Uporaba piškotkov na
www.vichy.si

Upravljavec te spletne strani je L'Oreal Slovenija d.o.o. Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravo, s katero dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Če se z uporabo strinjate, to izrazite s klikom na gumb "DOVOLI". V kolikor tega ne boste storili in boste nadaljevali z brskanjem po spletnem mestu, bomo nastavili piškotke nujne za delovanje spletnega mesta in analitiko, med tem ko bodo piškotki tretjih mest blokirani. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj, kjer lahko kasneje svojo odločitev o uporabi piškotkov tudi spremenite.

getGeoIPCountryCode = SiteAppCode = SI Test : 'SI/'

OK

OKCancel

Thank you

Close

Suha in srbeča koža v zimskih mesecih: vzroki in rešitve

 • favoris

Mnoge ženske pozimi trpijo zaradi luskaste in razdražene kože, ki jo spremlja srbenje. Preučili bomo nekaj najpogostejših vzrokov za suho kožo v zimskem času, pa tudi nasvete, kako ohraniti navlaženo kožo, ko je zunaj mrzlo.

Kaj povzroča suho kožo pozimi?


Ne glede na to, ali je naša koža suha, mastna, mešana ali občutljiva, se je večina od nas v nekem trenutku že soočila s suho kožo. Suha koža, ki jo poznamo tudi pod pojmom kseroza, se lahko pojavi kot posledica staranja, genske zasnove ali neravnovesja v koži, ampak tudi kot odgovor naše kože na spremembe v okolju.

Zaradi tega procesa, ki se imenuje vazokonstrikcija, koža postane hladna, suha in rdeča ter jo spremljajo neudobni občutki


V zimskih mesecih dejavniki, kot so hladen zrak, nizka raven vlage in gretje povzročajo, da gre kri iz usnjice

Zaradi tega procesa, ki se imenuje vazokonstrikcija, koža postane hladna, suha in rdeča ter jo spremljajo neudobni občutki.

Drugi dejavniki, ki pozimi vplivajo na kožo, so hladnejše temperature, ki zmanjšajo sposobnost povrhnjice, da sintetizira lipide, ter zmanjšanje vlage, kar upočasnjuje proizvodnjo sebuma.
Oblačila z grobo teksturo, zlasti tista volnena, kot tudi prhanje ali kopanje v pretopli vodi, lahko zlasti pozimi povzročijo občutke nelagodja in srbenja, praskanje pa te težave le še poslabša.[1]

[1] Weber, T. in dr., "Zdravljenje kseroze s formulo za topično uporabo, ki vsebuje gliceril glukozid, naravne vlažilne faktorje in ceramid" v The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 5.8 (2012), str. 29-39 [Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424590/]

Skrb za suho kožo v zimskih mesecih: nasveti in triki


Tako kot poleti, je tudi v spremenljivem zimskem času pomembno prilagoditi rutino za nego kože. Kot lahko ustnice pozimi razpokajo, lahko tudi koža postane luskasta in/ali se začne lupiti, ko temperatura začne padati.  

Mnogi strokovnjaki za nego kože priporočajo menjavo lažjih krem in gelov za izdelke z bogatejšo teksturo. Na primer, opazili boste, da olja za nego kože, kakršno je jojobino olje, lahko pomagajo pri simptomih suhe kože. Prehrana prav tako igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja kože. Lokalno nanašanje sestavin, bogatih s temi vitamini, bo nahranilo vašo kožo, vendar pa vnos z vitamini bogatih sestavin, kot je na primer ricinusovo olje, v vašo prehrano, lahko prav tako izboljša zdravje kože.[1]

Za konec ne pozabite, da je uporaba dnevne zaščite pred soncem s faktorjem SPF ključnega pomena tudi pozimi, saj so UVA žarki, ki so odgovorni za prezgodnje staranje kože, prisotni skozi vse leto. Spomnite se, da UV žarki dosežejo kožo tudi v oblačnih dneh.[2] Na srečo je večina dnevnih krem običajno obogatenih s faktorjem vsaj SPF 20, kar vam hkrati zagotavlja ustrezen odmerek vlaženja in zaščito pred soncem.

[1] Latreille, J. in dr., "Prehranski vnos enkrat nenasičenih maščobnih kislin in tveganje pred fotostaranjem" v Public Library of Science One 7.9 (2012) [dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435270/]
[2] Robert Kandel, častni direktor raziskav pri CNRS, Laboratorij za dinamično meteorologijo (NMS/IPSL), Palaiseau.

Naši kultni izdelki

 • 3243Nutrilogie 1 - globinska nega za suho kožo00NUTRILOGIEFACE CAREDnevna negaHranljiva nega za kožo obraza
  Nutrilogie 1 - globinska nega za suho kožo
 • 3244Nutrilogie 2 - globinska nega za zelo suho kožo00NUTRILOGIEFACE CAREDnevna negaHranljiva nega za kožo obraza
  Nutrilogie 2 - globinska nega za zelo suho kožo
 • Najbolj brano

  Sestavine

  Antioksidativno delovanje »zlate korenine«

  Bajkalska čeladnica je rastlina iz kitajske province Shaanxi, ki je zelo izpostavljena hladnemu vremenu in intenzivnemu UV sevanju, zato je morala razviti izjemno odpornost, da bi lahko preživela v teh neugodnih razmerah. Njene korenine so tako postale neverjetno močne in so znane kot »zlate korenine«.

  Preberite članek

  04_5 tips to prevent the formation of wrinkles

  Sestavine

  5 nasvetov za preprečevanje gub

  Gube nastanejo zaradi kombinacije več dejavnikov. Da bi jih lahko prehiteli in preprečili, še preden se pojavijo, vam ponujamo 5 naših najboljših nasvetov. Poslovite se od gub, še preden se pojavijo!

  Preberite članek

  go to top