OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Ublažite znake menopavze na svoji koži

Opažate spremembe na svoji koži, vendar niste prepričani, zakaj se dogajajo? Z razumevanjem vzrokov in simptomov smo na pol poti do tega, da jih odpravimo! Preberite intervju z dr. med. Sanjo Petek Modrić, spec. dermatologije in venerologije, in izvedite, kako menopavza vpliva na vašo kožo, ter najboljše načine, kako ublažiti njene vplive.

Zakaj menopavza vpliva na kožo?

Menopavza je izjemno zapleten proces, z številnimi spremembami ki se dogajajo v organizmu pri ženskah srednjih let. Glavni razlog za nastop menopavze, ter omenjene spremembe, je usihanje delovanja jajčnikov in posledično zmanjšano izločanje spolnih hormonov, predvsem estrogena. Leta v katerih nastopa menopavza niso pogojena le z dednostjo, pač pa tudi z načinom življenja- stres, nepravilna prehrana, kajenje (menopavza nastopa do dve leti prej kot pri nekadilcih), izpostavljenost UV žarkom...

Zmanjševanje količine podkožnih maščobnih celic dodatno zmanjšuje potporo in napetost kože.

Sanja Petek Modrić dr.med, spec. dermatologije in venerologije

Katere spremembe se dogajajo v koži v tem življenskem obdobju?

Spremembe kože v menopavzi zajemajo vse 3 plasti kože. V povrhnji plasti je upočasnjeno luščenje starih, odmrlih celic ; upočasnjen je proces obnove celic, ter je istočasno zmanjšana količina medceličnih maščob. Zaradi tega je prisotno zvečano zgubljanje vode iz kože ter s tem, njeno isuševanje; pa koža  postaja bistveno tanjša, bolj groba, suha in se lušči. Spremembe se dogajajo tudi v srednji plasti- zmanjšano je ustvarjanje  in obnova elastičnih in kolagenskih vlaken,  zmanjšana je količina hijaluronske kisline pa koža postaja neelastična, obešena, prežeta z številnimi gubami. Zmanjševanje količine podkožnih maščobnih celic v tretji plasti, dodatno zmanjšuje potporo in napetost kože, ki je posebej vidna na območju obraza, vratu, rok in nadlahti; kjer je koža še bolj obešena in ohlapna.

Kako se koža lahko pripravi na omenjene spremembe ?

Fiziološkim procesom staranja organizma se ne da izogniti, se pa seveda, določene spremembe, posebej na koži, lahko upočasnijo. V menopavzi se priporoča sprememba načina življenja- pravilna prehrana bogata z vitamini (predvsem z vitamini B skupine, vitamini A, C in E), minerali (cink, železo, kalcij..), beljakovinami, omega 3 maščobnimi kislinami. Priporoča se tudi hidratacija kože, z zaužitjem zadostne količine vode tekom dneva -vsaj 8 kozarcev. Vsekakor je priporočljiva fizična aktivnost in izogibanje stresu, kar se le da. Seveda, je v menopavzi potrebna tudi posebna, primerna nega kože obraza in telesa.

Ko nastopi menopavza, kakšno rutino nege kože priporočate ? Ali obdobje menopavze zahteva posebno prilagojene izdelke in kako jih spoznamo?

V menopavzi moramo nego kože obraza in telesa prilagoditi zahtevam kože. Čistila in pilingi naj ne bojo pregrobi in prepogosti. Redno nanašajte hranjive, čez dan pa predvsem hidratantne izdelke, ki bojo kožo nahranili in ji vrnili izgubljeno vlago. Tekom dneva, nanašajte kreme z zaščitnim faktorjem. Ne tuširajte se  predolgo z prevročo vodo in takoj po tuširanju na kožo telesa nanesite hranilni losjon. Običajno se izdelki za nego kože v menopavzi razlikujejo od ostalih, vsaj vsebujejo različne, drugačne aktivne snovi, ki vplivajo na neželjene spremembe v koži v tem obdobju. Najpogosteje vsebujejo : hijaluronsko kislino, izoflavone soje, vitamine A, C in E, koenzim 10…

Veliko število žansk se v menopavzi srečuje tudi z redčenjem las. Kakšni so vaši nasveti, kako naj lasje še naprej ostanejo lepi?

Estrogen ščiti našo kožo in pa tudi lase od negativnih učinkov moških spolnih hormonov, androgenov. Z usihanjem ravni estrogenov tekom menopavze, lasje pričnejo izpadati, postajajo tanjši vse bolj suhi in lomljivi. Da bi se težave z lasiščem čim prej uredile, svetuje se nega lasišča z šamponi, serumi ali losjoni ki zboljšujejo mikrocirkulacijo in krepijo lase ter lasne mešičke. Odsvetuje se prepogosto barvanje las, posebej z barvami ki vsebujejo amonijak in visoke odstotke hidrogena. Ne manj pomembna je tudi prehrana bogata z vitamini (predvsem A in B skupine), minerali, nezasičenimi maščobnimi kislinami, beljakovinami ter zaužitje zadostnih količin vode.

Sanja Petek Modrić dr.med, spec. dermatologije in venerologije

Označeno

VAŠA RUTINA

go to top