OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Učinkovite rešitve proti prhljaju, ki jih priporočajo strokovnjaki

Pogovor z dr. Borno Pavičićem, specialistom dermatovenerologije, o pojavu prhljaja in rešitvah za to razširjeno težavo lasišča

clanak slika

Kako pogosto se srečujete z moškimi, ki pridejo v vašo ordinacijo po nasvet glede prhljaja? Koliko so najpogosteje stari ti moški?

Pravzaprav vsak dan. Lahko rečem, da je to ena najpogostejših težav z lasiščem, s katero se srečujemo v naši ambulanti, zlasti pri moških. Najpogosteje so stari med 25 in 50 let, a ker se puberteta danes začne že prej, imamo primere prhljaja tudi že pri približno 12, 13 letih.

Kateri so po vaših izkušnjah najpogostejši vzroki za prhljaj?

Stres je morda največji sprožilec in vzrok za poslabšanje stanja, še posebej danes, ko vsi bolj ali manj živimo v stresnem okolju. Drugi vzrok, ki ga danes glede na literaturo povezujemo s prhljajem, je onesnaženost zraka in ozračja, seveda poleg genetsko pogojenega dedovanja. V tem obdobju epidemije smo opazili veliko poslabšanje stanja kožnih bolezni, zlasti tistih, povezanih s prhljajem in seboroičnim dermatitisom na lasišču.

Naši ambasadorji za Dercos so chef, nogometaš, podjetnik in igralec, torej primeri poklicev, ki so nenehno izpostavljeni stresu in utrujenosti. Kako se rešiti prhljaja, ko pa stresa ne moremo kar tako preprosto odpraviti?

Najpomembnejša je redna, rutinska nega, ki naj vključuje umivanje las s šamponi, prilagojenimi tej težavi. Ljudem, ki si lase umivajo pogosteje, svetujemo uporabo čim blažjega šampona, ki ne bo izsušil lasišča. Obstajajo pripravki, ki poleg kozmetičnega odpravljanja težave s prhljajem vplivajo na to, da so lasje lepi in ne le zdravi. V nekaterih fazah poslabšanja stanja je pomembno, da začnemo pravočasno uporabljati namenske izdelke, ne pa da čakamo, da se prhljaj razširi in preide v naslednjo fazo, ker ga je potem težje spraviti v začetno, normalno stanje.

Seveda je pri tem treba vzdrževati reden ritem spanja in zmanjšati stres, kar je sicer lažje reči kot dejansko storiti. Pomembna pa je tudi redna nega kože in lasišča.

Koliko časa traja, da šampon pokaže prve rezultate?

Kot pacienti so moški bolj nestrpni kot ženske, zlasti kar zadeva lokalno terapijo. Pomembno je poudariti, da se ničesar ne da popraviti čez noč. Treba je biti potrpežljiv, reden in vztrajen. Kar zadeva šampone proti prhljaju, lahko dobre rezultate dosežemo le, če jih uporabljamo redno, da pa bi prhljaj v celoti odpravili ali dosegli skoraj idealno stanje, potrebujemo 4 tedne. Seveda ni mogoče pričakovati, da se bo vse rešilo po enem ali dveh umivanjih, bo pa že po prvih dveh uporabah vidno določeno izboljšanje in v tem ritmu bi morali nadaljevati.

Ambasadorji za Dercos, kot sta nogometaš Bruno Petković in kuhar Matija Bogdan, imajo službe, kjer je umivanje las vsak dan, včasih tudi večkrat na dan, neizogibno. Kako pogosto je priporočljivo uporabljati šampon proti prhljaju?

Uporabo šampona, prilagojenega za lase s prhljajem, za terapevtske namene priporočam dvakrat na teden, medtem ko za druga umivanja priporočam uporabo blažjega šampona. Če ima pacient prhljaj in občutljivo lasišče, svetujem uporabo šamponov proti prhljaju za občutljivo lasišče. Če pa se spopada tudi z izpadanjem las, potem v kombinacijo vključimo tudi to težavo.

Pri suhem prhljaju priporočamo uporabo šampona proti prhljaju za suhe lase, pri mastnem pa za mastne lase. Ali obstajajo težave z mastnimi lasmi in suhim prhljajem?

Pri mastnih laseh ali laseh, ki se hitro zamastijo, je pogostejši masten prhljaj, vendar obstajajo tudi te kombinacije. Obstajajo tudi hujši primeri, ko ima oseba mastne lase in ko lojnice delujejo intenzivneje, zaradi česar dejansko pride do kombinacije mastnih las in mastnega obraza, tak prhljaj pa je potem težje odpraviti tudi s terapijo. V tem primeru so odlični šamponi z učinkom pilinga, ki pomagajo odluščiti zlepljene luske. Suh prhljaj je lažje odpraviti, je pa vsekakor pogostejši.

Kakšno bi bilo za konec vaše sporočilo vsem moškim, ki imajo težave s prhljajem?

Na žalost veliko moških obišče dermatologa šele potem, ko doma preizkusijo veliko različnih šamponov, nato pa nastopi faza, ko si ne morejo več pomagati sami in jih to moti. Pogosto pridejo v zanemarjenem stanju. Poleg tega, da so lasje v poznejših fazah videti estetsko slabši, je težavo tudi težje odpraviti. Pojavijo se simptomi, kot so vnetje, srbenje in draženje lasišča, lahko pa pride tudi do izpadanja las zaradi praskanja in obremenjevanja. V primeru mastnega prhljaja se lahko luske pogosto prilepijo na lase. Pacienti se praskajo in skupaj z luskami odstranijo tudi lase. Takrat moramo poleg šamponov priporočiti še nekatera druga zdravila, da pomirimo stanje. Ob pojavu prhljaja je pomembno pravočasno poiskati strokovno pomoč in vztrajati z redno, rutinsko uporabo priporočene nege za odpravljanje težave.

VAŠA RUTINA

1-vichy-dercos-sampon-proti-prhljaju-za-obcutljivo-lasisce-brez-sulfatov-sampon-brez-sulfatov-prhljaj

Negovalni šampon proti prhljaju za občutljivo lasišče brez sulfatov

( 2 mnenje )

go to top