OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

VI SPRAŠUJETE, VICHY ODGOVARJA. Vprašanja in odgovori dermatologinje Mateje Lisjak na temo mastne in k aknam nagnjene kože.

Čeprav je puberteta minila, se mnogi še vedno srečujemo z aknami, nekateri celo prvič. Zakaj prihaja do pojava aken tudi v odrasli dobi in kako se jih znebiti? Na takšna in podobna vprašanja je odgovarjala dr. sc. Mateja Lisjak, specialistka dermatologije in venerologije, njene odgovore pa vam ponujamo v nadaljevanju.

vmag baner

1. Pozdravljeni, zanima me, s čim lahko ublažim rozacejo na licih. Imam suho kožo, vendar se mi pojavljajo mozoljčkom podobne bulice in ogrci. Skrbi me, da bi si lahko zaradi napačne rutine kožo še bolj izsušila. Kaj mi priporočate, da rešim težavo? Že vnaprej se Vam lepo zahvaljujem za odgovor.

Izdelki, ki jih uporabljate, sicer niso povsem neprimerni za težave vaše kože, vendar imajo nekaj pomanjkljivosti. Glede na to, da omenjate ogrce in mozoljčke, v vašem primeru najverjetneje ne gre za rozacejo, temveč za akne (lahko se pojavijo v katerikoli starosti, čeprav so najpogostejše v adolescenci), za katere so značilni prav ogrci. Ogrci so razširjeni dlačni folikli, v katere se sebum ali loj izloča v večjih količinah kot običajno.

Nekateri ljudje imajo namreč občutljivejše receptorje na žlezah lojnicah na moške spolne hormone, ki so pri ženskah prisotni v manjši količini, kar povzroča večje delovanje lojnic. Pri tem hitreje in intenzivneje poroženeva povrhnjica, tako da se ti folikli, polni sebuma, razširijo, ker loj težje odteka iz njih. Ti razširjeni folikli so potem vidni kot ogrci. Obenem se spremeni mikrobiom na koži obraza (kar pomeni razmerje med zaščitnimi in škodljivimi mikrobi, ki so del naše kožne flore), nekoliko pa je tudi poškodovana zaščitna pregrada v koži, ki kožo ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi, kot na primer pred UV-žarki, smogom ipd. Škodljive bakterije razgrajujejo maščobe v sebumu in tako povzročajo vnetje, kar se na koži vidi kot mozolji.

Svetujem vam uporabo Normaderm čistilnega gela dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Normaderm s kože odstrani odvečne poroženele celice in odvečno količino loja. Vsebuje namreč salicilno kislino, ki pospeši luščenje odvečnih poroženelih celic, minerale cink in baker, ki delujejo protivnetno, ter lizat probiotikov, ki pripomore k obnovi zaščitne kožne pregrade in naravnega mikrobioma. V zadnjih študijah se je pokazalo, kako pomembna je obnova zaščitne kožne pregrade pri zdravljenju aken.

Na dobro očiščeno kožo zjutraj in zvečer na obraz nanesite fitoraztopino Normaderm, saj poleg že omenjenih sestavin vsebuje tudi vitamin C, ki deluje protivnetno in pospeši zdravljenje vnetnih aken, hialuronsko kislino, ki kožo prijetno navlaži, in posebno obliko saharida, ki zmanjša izločanje loja ter s tem nastanek aken. Mineralna voda, ki vsebuje številne mikroelemente, pa zmanjšuje oksidativni stres in količino prostih radikalov, ki nastajajo v procesih metabolizma in še dodatno prispevajo k nastanku aken.

Mastna koža je ponavadi neprijetno svetleča, kar običajno odpravimo že z rednim čiščenjem, dodatno pa še z nanašanjem omenjene fitoraztopine. Če so akne blage do zmerne, bosta omenjena dermatokozmetična preparata zadoščala za ozdravitev aken, v primeru hujših oblik pa sta podporno zdravljenje ob zdravilih, ki jih predpiše dermatolog.

2. Pozdravljeni, uporabljam nekatere Vichy izdelke in sem zadovoljna. Zanima pa me za mojo hčer, ki ima težave z aknami. Kakšno kremo izbrati? Ali morda čistilni gel? Stara je 15 let. Hvala za odgovor. Lepe praznike.

Svetujem Normaderm čistilni gel, zjutraj in zvečer, saj odstrani odvečne poroženele celice in odvečni sebum ali loj ter s tem zmanjša neprijeten sijaj kože in očisti ogrce. Čistilni gel vsebuje tudi lizat probiotikov, ki obnavljajo poškodovano zaščitno pregrado kože, ki kožo ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi, kot so na primer UV-žarki, smog, onesnaženo ozračje, cigaretni dim, stres ipd. (t. i. kozmosomi), ter uravnava mikrofloro na koži obraza. Ker vsebuje cink, deluje tudi protivnetno in zmanjša možnost nastanka mozoljev.

Svetujem še, da ne uživate veliko sladkarij, ker dokazano pripomorejo k nastanku aken.

Na temeljito očiščeno kožo zjutraj in zvečer nanesite Normaderm fitoraztopino, ki poleg že omenjenega v čistilnem gelu vsebuje hialuronsko kislino, ki bo kožo prijetno navlažila, in posebno obliko saharida, ki prepreči izločanje loja ter s tem nastanek ogrcev in mozoljev. Vsebuje tudi vitamin C, ki deluje protivnetno in preprečuje nastanek mozoljev. Mineralna voda, ki jo vsebujeta obe dermatokozmetični sredstvi, pa zmanjša oksidativni stres in nastanek prostih radikalov, ki dodatno okvarjajo kožno zaščitno pregrado in prispevajo k nastanku aken.

Če so pri vaši hčeri akne le blage ali zmerne, bo navedena nega zadoščala, le malo potrpljenja potrebuje, ker se koža v tem primeru z navedenimi preparati običajno pozdravi v nekaj tednih.

3. Imam suho in občutljivo kožo, po tuširanju je zategnjena, po nepravilni uporabi krem pa se mi začne luščiti v predelu od nosu do lic, ni dovolj vlažna. Imam tako nevnete akne in ogrce – komedom – na predelu lic, tudi po vratu in T-predelu. Zanima me, katere kreme, gel, tonik ali bb krema bi bila primerna za mojo kožo. Stara sem 33 let, tako da bi bil tudi učinek anti-age dobrodošel.

Svetujem vam uporabo Normaderm čistilnega gela in Normaderm fitoraztopine zjutraj in zvečer. S svojimi učinkovitimi sestavinami zmanjšujeta nastanek ogrcev in vnetnih mozoljjev ter obnavljata kožno zaščitno pregrado, ki kožo ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi in prekomernim izhlapevanjem vode iz kože, da se ne izsuši.

Normaderm fitoraztopina vsebuje tudi hialuronsko kislino, ki kožo še dodatno navlaži ter ji daje čvrstost in volumen; tako deluje anti-age.

Oba dermatokozmetična izdelka lahko poleg kože obraza uporabljate tudi na koži vratu in na t. i. T-predelu.

4. Pozdravljeni, prosim za nasvet dermatologinje. Pod očesnim predelom so se mi pojavile drobne bele pikice, podobne miljam, vendar mislim, da to niso. Danes se je okoli njih pojavila žgoča rdečica, občutek opekline. Prosim za nasvet. Hvala. Spodaj pod očesnim kotičkom se vidi. Nisem pa na kožo nanesla nobenega novega izdelka.

Bele pikice, ki jih omenjate, so najverjetneje t. i. zaprti ogrci ali komedoni. Nastanejo zaradi povečanega delovanja lojnic, ki povzročijo razširitev dlačnih foliklov. Obenem se poveča poroženevanje kože in onemogoči normalen odtok loja. Bakterije v foliklih se zaradi preobilice sebuma prekomerno razmnožijo in maščobe v loju razgrajujejo v proste maščobne kisline, ki potem povzročajo vnetje kože z vplivom na imunske celice v koži.

Svetujem vam nežno čišćenje prizadete kože z Normaderm čistilnim gelom zjutraj in zvečer. Gel vsebuje salicilno kislino, ki bo odstranila odvečne poroženele celice in loj, cink, ki deluje protivnetno, ter lizat probiotikov, ki vplivajo na razmerje zaščitnih in škodljivih mikrobov na koži obraza, t. i. mikrobiom, in hkrati obnovi oziroma zaščiti zaščitno plast kože v povrhnjici, ki kožo ščiti pred zunanjimi škodljivimi vplivi in vnetjem.

Po temeljitem čiščenju nanesite še Normaderm fitoraztopino, ki bo še dodatno zmanjšala nastanek ogrcev ter kožo pomirila in prijetno navlažila s hialuronsko kislino.

Uredništvo

go to top