OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

VICHY OB 89. OBLETNICI SLAVI UMETNOST IN UMETNICE

Spoznajte Aljo Horvat, mlado slovensko ilustratorko, ki navdušuje s prepoznavnimi motivi žensk, rož, živali in tiskanih vzorcev na blagu. Leta 2019 je prejela nagrado Elle Fashion Award Young Talent, leta 2020 pa se je uvrstila na Forbesovo lestvico »30 under 30 Art & Culture«.

Alja Horvat portret

1. Kaj zate pomeni umetnost in kako se je dinamika tvojega dela spremenila v letošnjem letu?

Risanje mi pomeni ogromno! Skozi ilustracije in slike izražam svoje občutke in misli, saj se z besedami ne izražam najbolje. Dinamika mojega dela se ni veliko spremenila, saj sem tudi že prej delala od doma, večina projektov pa je tudi od nekdaj potekala preko interneta in elektronske pošte, saj večinoma sodelujem s tujimi podjetji. Zavedam pa se, da je trenutna situacija prizadela številne druge umetnike in umetnice.

2. Kako bi opisala svojo estetiko in kaj ti je v navdih pri ustvarjanju?

Pri ustvarjanju so mi najbolj v navdih umetnost, moda in glasba 60. in 70. let preteklega stoletja. V zadnjih nekaj letih sem ugotovila, da čutim posebno povezavo s tema dvema obdobjema in da se vedno znova in znova vračam k vsemu, kar je takrat nastalo.

Alja Horvat slika

3. Kako je tema moči ženske oblikovala tvoje umetniško ustvarjanje?

Mislim, da smo v zadnjih nekaj letih naredili veliko glede enakopravnosti spolov, vendar nas čaka še dolga pot. Kot ženska opažam, da velikokrat nisem obravnavana enako kot nasprotni spol, in pogosto se srečujem s predsodki. V svojih umetniških delih si želim prikazovati močne in samostojne ženske, ker to tudi smo, čeprav nas družba pogosto vidi kot »šibkejši« spol.

4. Kako bi interpretirala delo, ki si ga ustvarila za virtualno razstavo Vichy?

Ko nam primanjkuje samozavesti in ko sami s seboj nismo zadovoljni, se zelo težko pogledamo v »ogledalo«. Moje delo prikazuje žensko, ki je močna, samozavestna in prepričana sama vase, kar želim vsem ženskam!

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top