OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

VICHY PRAZNUJE 89 LET Z UMETNOSTJO IN UMETNICAMI

Spoznajte Hano Tischler, zagrebško umetnico, ki živi in ustvarja na Portugalskem. Hanino delo temelji na raziskovanju ženske raznolikosti in ženstvenosti, saj se lepota skriva prav v raznolikosti. Hana, ki jo navdihujejo predvsem temnopolte ženske in njihova kultura, je ustvarila celo žensko vesolje, v katerem poudarja pomembnost sestrstva, ponosa in neizpodbitne moči, ki jo imamo ženske.

Hana Tischler portret

1. Koliko vam pomeni umetnost in kako se je dinamika vašega dela spremenila v zadnjih nekaj mesecih?

Umetnost je moj poklic, ljubezen in sestavni del življenja in mislim, da so številni v tem obdobju pandemije našli rešitev prav v neki vrsti ukvarjanja z umetnostjo, ne glede na to, ali se z njo ukvarjajo tudi sicer, kar samo potrjuje, kako zelo ljudje potrebujejo umetnost. V zadnjih nekaj mesecih sem ustvarjala bolj kot kadar koli prej, saj se je očitno povečalo tudi zanimanje za slike.

2. Kako bi opisali estetiko svojega dela in kaj vas navdihuje pri ustvarjanju?

Moj glavnih navdih so že od nekdaj ženske s svojo podobo, značajem in energijo. Na portretih, ki jih slikam, so običajno ženske iz modnega sveta in modnih časopisov, ker imam modo rada že od nekdaj, še posebej pa me navdušujejo temnopolte ženske, njihova pestra kultura in privlačne obrazne poteze. Privlačijo me ženstvenost, moč in lepota raznolikosti ter različnosti in prav to je glavna tema mojih slik.

3. Kako je tema ženske moči oblikovala vaše umetniško delo?

Ženska moč je neverjetna, posebej ko sodelujemo in se medsebojno podpiramo. Ustvarila sem svoje lastno žensko vesolje, v katerem ne želim prikazati samo fizične lepote ženske, temveč tudi njeno osebnost, samozavest, uporniški značaj in moč.

Hana Tischler portret

4. Kako bi vi sami interpretirali umetniško delo, ki je del Vichyjeve virtualne razstave?

Najprej moram povedati, da mi je bilo v veliko zadovoljstvo ustvarjati delo za to virtualno razstavo, ker mi je tematika blizu in je res »moja«. Edini izziv mi je predstavljala paleta barv, ker sem običajno zvesta svojim rjavim, bež in pudrastim odtenkom. Modra barva simbolizira mir, stabilnost, sprostitev in inteligenco. Moj umetniški rokopis je oster, hiter in dinamičen ter mojim portretom vedno daje energijo in moč, kar je pravzaprav v odličnem kontrastu s pomirjujočim modrim ozadjem.

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top