OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

VICHY PRAZNUJE 89 LET Z UMETNOSTJO IN UMETNICAMI

Spoznajte Sanjo Jureško, ki je junija 2015 diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, smer slikarstvo, v razredu profesorja Zlatka Kauzlarića Atača. Za njo je devet samostojnih razstav, razstavljala je tudi na številnih skupnih razstavah in sodelovala na različnih rezidenčnih umetniških projektih, vključno s Cite des Arts v Parizu (november in december).

Sanja Jureško portret

1. Koliko vam pomeni umetnost in kako se je dinamika vašega dela spremenila v zadnjih nekaj mesecih?

Umetnost obstaja, da nas navdihuje, plemeniti, postavlja vprašanja in uči ter nas s tem spodbuja k osebni notranji rasti.

»Živeti pomeni roditi se znova in znova, vsak trenutek, vsako minuto. Ko se prenehamo rojevati znova in znova, nastopi smrt.« [1] (E. Fromm)

Dinamika mojega dela se je spremenila v tem smislu, da sem atelje iz Zagreba začasno postavila na Braču. Kraj, kjer so »moji dedki zdavnaj vrgli sidro«, je zdaj kraj mojega neusahljivega navdiha.

2. Kako bi opisali estetiko svojega dela in kaj vas navdihuje pri ustvarjanju?

Na mojih slikah se pogosto prepletajo človeška podoba in tašistično ustvarjeno ozadje, paleta modrih in zelenih prozornih tonov ter konkretne figurativne risbe.  Pri ustvarjanju me navdihuje lepota, pa naj še tako zveni kot kliše.

Sanja Jureško slika

3. Kako je tema ženske moči oblikovala vaše umetniško delo?

Od zgodnjega otroštva sem na nek način idealizirala dalmatinske – otoške ženske, svojo babico, prababico, tete ... To so bile ženske z izjemno telesno močjo, vedrino in toplino, ki so živele v sožitju z morjem na otoku (Pašmanu). Motiva morja in žensk se v mojih slikah nenehno prepletata.

4. Kako bi vi sami interpretirali umetniško delo, ki je del Vichyjeve virtualne razstave?

Gre za sliko dimenzij 150 cm x 65 cm. Prikazuje žensko, ki je videti, kot da se potaplja v breztežnostno stanje pod morjem. Voda ima svoj prvotni simbolični pomen prav v ustvarjanju življenja. Odhod pod morje, v to brezmejno materijo, pomeni vračanje k viru življenja. Simbolična vrnitev v stanje zarodka, obkroženo in zaščiteno s plodovnico mamine maternice. To je eno primarnih nezavednih želja vsakega človeka – biti zaščiten pred hudobnim svetom, polnim težav, s katerimi se je treba soočiti. Zato prikaz nekoga, potopljenega v morje, v vsakem od nas vzbuja neobičajno prijeten, dobro znan občutek.

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top