OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

VICHY PROSLAVLJA 89 LET Z UMETNOSTJO IN UMETNICAMI

Spoznajte Galo Čaki, umetnico, ki je diplomirala na oddelku likovnih umetnosti na Umetnostni akademiji v Novem Sadu. Zanimalo nas je, kako je v svojem delu, ki je del virtualne razstave, interpretirala temo ženske moči.

Gala Čaki portret

1. Koliko vam pomeni umetnost in kako se je dinamika vašega dela spremenila v zadnjih nekaj mesecih?

Umetnost je moje življenje. Ker svojega ustvarjanja zaradi epidemije ne morem predstavljati zunaj meja Srbije, sem opazila, da sem v samo sliko vstopila globlje in svobodneje. Pogosta potovanja, sestanki, dogovori za projekte kradejo dragocen čas za ustvarjanje. Kar zdaj vsega tega ni, mislim, da sem bolj kot kadar koli prej prisotna v sami sliki, v sebi. Ker je slikar človek, mu na koncu niti ne preostane nič drugega, kot da je tu in s svojim delovanjem oblikuje svoj čas, ki niti ni sedanjost, temveč nek poskus prihodnosti, ki uresničuje svoj obstoj, podobno kot sartrovski človek-projekt.

2. Kako bi opisali estetiko svojega dela in kaj vas navdihuje pri ustvarjanju?

Slika ni pomembna sama po sebi, temveč je pomembna zaradi skušnjave, v katero postavlja človeka, da bi ta nadvladal svoje pošasti in se s tem približal svoji goli resničnosti. Ljudje in njihova čustva so moje sredstvo za doseganje te resničnosti.

3. Kako je tema ženske moči oblikovala vaše umetniško delo?

Malo močnih žensk je prikazanih skozi umetnost. Njihova podoba je bolj povezana s čutnostjo ženskega bitja kot objekta ali ljubeznijo umetnika, da jih ustvari znotraj samega dela. Še manj močnih žensk je ustvarjalk. Moj cilj je pot k sebi kot h končnemu cilju in takšna pot danes zahteva pravo moč. V moškem svetu ustvarjam dela, skozi katera kažem, koliko je moški dejansko odvisen od ustvarjalca samega, mene. Jaz ga ustvarim, jaz mu vdihnem življenje, mu dam možnost, da je del zgodovine umetnosti. Na tej konkretni sliki ga dobesedno ustvarim iz maternice, človeka, ki sem ga ljubila, sem prinesla na ta svet kot drugega človeka; ves je krvav, kot otrok. Dala sem mu življenje, življenje moškega, ki bo lahko ljubil. Ni to mogočno? Tega je sposobna samo močna ženska.

Gala Čaki slika

4. Kako bi vi sami interpretirali umetniško delo, ki je del Vichyjeve virtualne razstave?

Slika »Ženska, ki ustvarja« je moj avtoportret. Gala Čaki je s svojo umetniško sintezo ustvarila neko novo, drugačno, do zdaj neznano resničnost – plemenito, čutno, vznemirljivo in visoko estetsko.

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top