OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

VICHY PROSLAVLJA 89 LET Z UMETNOSTJO IN UMETNICAMI

Spoznajte Ireno Kuzmanović, umetnico, ki je končala osnovni akademski študij, smer uporabno slikarstvo, in magisterij na Fakulteti uporabnih umetnosti v Beogradu. Zanimalo nas je, kako je v svojem delu, ki je del virtualne razstave, interpretirala temo ženske moči.

Irena Kuzmanović portret

1. Koliko vam pomeni umetnost in kako se je dinamika vašega dela spremenila v zadnjih nekaj mesecih?

Umetnost je, če že ni na vrhu, izjemno visoko na moji lestvici prioritet. Zdi se mi, da brez nje niti ne bi znala drugače. Zadnjih nekaj mesecev je bilo težkih za vse nas in zdi se mi, da se bo takšen način življenja še nekaj časa nadaljeval. Spomladi in med policijsko uro nisem pogosto odhajala v atelje in delala, zato sem čas preživljala drugače.

Umetnost je trenutno preseljena na splet, kar je bilo v teh dneh nujno, vendar upam, da se bo čim prej vse vrnilo v stare tirnice.

2. Kako bi opisali estetiko svojega dela in kaj vas navdihuje pri ustvarjanju?

Navdih najdem z vračanjem k osebnim občutkom, ki jih poskušam rekonstruirati, v čas otroštva in raznovrstna doživeta čustva. Z lirskim intimnim jezikom ob risanju svojih spominov oblikujem introspektivne slike.

Poleg tega navdih črpam iz vsakodnevnega življenja, filmov, glasbe, knjig, tako kot večina.

Estetika je obarvana z vzdušjem, s katerim z zelo malo vsebine, usmerjenim koloritom in zelo povzeto poskušam prenesti močno čustvo, ki je ujeto v nekem trenutku.

3. Kako je tema ženske moči oblikovala vaše umetniško delo?

Moje umetniško delo, kot sem v prejšnjem vprašanju že omenila, je obrnjeno k trenutkom iz preteklosti in njihovi rekonstrukciji, odnosu med ljudmi in nabojem občutkov. V figuralnih kompozicijah se pogosto pojavlja ženska figura (prek nje med drugim projiciram tudi sebe), pri čemer ni izključen niti nasprotni spol, ki prispeva k harmoniji odnosov in njihovemu medsebojnemu dopolnjevanju. Vendar je tema ženske moči mojo pozornost preusmerila na žensko figuro, ki dominira v tem likovnem delu.

Irena Kuzmanović slika

4. Kako bi vi sami interpretirali umetniško delo, ki je del Vichyjeve virtualne razstave?

Malce pravljično sem poskušala naslikati žensko kot osrednjo figuro in se pri tem poigravala z njeno močjo na konju ter nežno poudarila odnos med njo in moškim, ki jo hkrati spremlja in je njena podpora.

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top