OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

VICHY PROSLAVLJA 89 LET Z UMETNOSTJO IN UMETNICAMI

Spoznajte Taro Rodić, umetnico, ki je diplomirala in magistrirala na Umetnostni akademiji v Novem Sadu. Tara je članica Združenja likovnih umetnikov Srbije od leta 2014, samostojna umetnica od leta 2018 in prejemnica prve nagrade Niš Art Fundacije leta 2018.

Tara Rodić portret

1. Koliko vam pomeni umetnost in kako se je dinamika vašega dela spremenila v zadnjih nekaj mesecih?

Umetnost je zame dejanje osvoboditve. Čustva in misli, moje stališče o nečem se s pomočjo umetnosti širijo naprej. Pomeni mi veliko, ker lahko samo z njo vidim namen življenja, ne životarjenja. Moja dinamika dela se ni spremenila, delam vsak dan in vedno se odvija kakšen proces. Ko nimam prave ideje, počnem neumnosti, vendar ne odneham.

2. Kako bi opisali estetiko svojega dela in kaj vas navdihuje pri ustvarjanju?

Moje delo je verjetno kombinacija več umetnostnih slogov. Ne vem, kako bi to poimenovala in ali so sodobni teoretiki ustvarili nazive za hibridne sloge, kakršni danes obstajajo v umetnosti. Pri predstavitvi ideje na platnu poskušam biti svobodna, ker mi je všeč, kako moje risbe to prikazujejo. Pri ustvarjanju me navdihuje obstoj smisla ustvarjanja v nesmislu drugih poklicev.

Tara Rodić slika

3. Kako je tema ženske moči oblikovala vaše umetniško delo?

Ne ukvarjam se konkretno s temo moči ženske skozi umetnost. Kot ženska v umetnosti, ki svoja razmišljanja ter nagone našega sodobnega časa pretakam v umetnost, prek dela častim moč vseh žensk. Sam predsodek, da bi se ženska morala ukvarjati »z rožami in drevesi«, ne pa s kakšnimi »moškimi« temami, je kamen spotike za številne umetnice.

4. Kako bi vi sami interpretirali umetniško delo, ki je del Vichyjeve virtualne razstave?

Svoboden pretok energije na obrazu ženske, kot pretok vode v reki. Pritisk in krč izgineta, pojavi se moč.

#VICHY89 #MINÉRAL89

go to top