OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Vse, kar morate vedeti o lepljivem prhljaju

Če niste prepričani, kako ravnati s prhljajem, imamo mi odgovore. Berite dalje in izvedeli boste vse potrebno o lepljivem prhljaju.

Vse, kar morate vedeti o lepljivem prhljaju

Pravilno ali napačno: obstaja le ena vrsta prhljaja


NAPAČNO

Prhljaj delimo v dve glavni kategoriji: suh in masten prhljaj.

Pri mastnem prhljaju (pityriasis steatoides) so prisotne debele, mastne, rumenkaste luske, ki nastanejo na lasišču, medtem ko ima suh prhljaj (pityriasis capitis) tanjšo in lažjo teksturo.

Suh prhljaj se zlahka loči od lasišča, masten pa se nabira na njem in luske se postopoma zlagajo druga na drugo, kar povzroča masten videz las pri koreninah.

Pravilno ali napačno: samo mastni lasje imajo prhljaj


NAPAČNO


Čeprav je masten prhljaj (znan tudi kot lepljiv prhljaj) posledica čezmernega tvorjenja maščob, se lahko prhljaj pojavi in se tudi pojavlja pri vseh vrstah, dolžinah in teksturah las, od mastnih do suhih.

Netemeljito izpiranje šampona ali drugih izdelkov za oblikovanje las lahko prav tako povzroči prhljaj, zato, če opazite sivkaste ali belkaste luskice med krtačenjem ali česanjem las, se prepričajte, da boste ob naslednjem umivanju lase temeljito sprali.

Pravilno ali napačno. Prhljaj = umazani lasje


NAPAČNO

Na pojav prhljaja lahko vplivajo številni dejavniki, vključno s hormoni, prehrano, gensko zasnovo, stresom ali reakcijami na kemikalije in sestavine.

Kot smo že povedali, lahko čezmerno umivanje las povzroči suh prhljaj, če las ne izperete dovolj dobro.

Po drugi strani pa je masten prhljaj posledica presežnega sebuma na lasišču in se pojavlja ne glede na vaše navade umivanja las.

Če vas skrbi za čistočo las, piling lasišča lahko pomaga pri odstranjevanju odvečnega sebuma in kožnih celic na lasišču, ki sije od čistoče in ki je bolje pripravljeno na tretmaje proti prhljaju.

Najbolj brano

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O IZPADANJU LAS PRI ŽENSKAH

Nega las

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O IZPADANJU LAS PRI ŽENSKAH

Izpadanje las je tema, ki običajno zadeva moške, vendar pa obstajajo določena življenjska obdobja in faze, ko tudi ženske izgubljajo večje število las. Če se to dogaja tudi vam, vam morda lahko pomagamo. O najpogostejših vprašanjih, ki jih imajo ženske o izpadanju las, smo se pogovarjali z Ano Kovačević, strokovno sodelavko za izobraževanje pri VICHYju.

Preberite članek

Res lahko ustavimo izpadanje las?

Nega las

Res lahko ustavimo izpadanje las?

Ste tudi vi v pomlad zakorakali s šopi las v umivalniku? Niste edini.  Spomladi je namreč na sporedu sezonsko izpadanje las. Lasje pa lahko izpadajo tudi zaradi drugi razlogov, kot so genetika, menopavza, nosečnost ali stres.

Preberite članek

Kaj je masa las?

Nega las

Kaj je masa las?

Opažate, da je vaš čop v zadnjem času tanjši? V okviru naše serije publikacij o izpadanju in tanjšanju las Vichy pojasnjuje pojem mase las in način, kako Dercos Densi-Solutions deluje na njeno krepitev.

Preberite članek

Rok Perko: O smučanju, družinskem življenju in frizuri

Nega las

Rok Perko: O smučanju, družinskem življenju in frizuri

Z vrhunskim smučarjem Rokom Perkom smo se pogovarjali o športu, njegovi ženi in otrocih, pa tudi o tem, kako skrbi za svoje lasišče, saj kar 200 dni na leto preživi s čelado na glavi. Zaupal nam je, kaj mu je na njegovi ženi posebej všeč in zakaj je žena kaskaderka odlična izbira za profesionalnega smučarja. Preberite v intervjuju!

Preberite članek

go to top