OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Vse, kar morate vedeti o lepljivem prhljaju

Če niste prepričani, kako ravnati s prhljajem, imamo mi odgovore. Berite dalje in izvedeli boste vse potrebno o lepljivem prhljaju.

Vse, kar morate vedeti o lepljivem prhljaju

Pravilno ali napačno: obstaja le ena vrsta prhljaja


NAPAČNO

Prhljaj delimo v dve glavni kategoriji: suh in masten prhljaj.

Pri mastnem prhljaju (pityriasis steatoides) so prisotne debele, mastne, rumenkaste luske, ki nastanejo na lasišču, medtem ko ima suh prhljaj (pityriasis capitis) tanjšo in lažjo teksturo.

Suh prhljaj se zlahka loči od lasišča, masten pa se nabira na njem in luske se postopoma zlagajo druga na drugo, kar povzroča masten videz las pri koreninah.

Pravilno ali napačno: samo mastni lasje imajo prhljaj


NAPAČNO


Čeprav je masten prhljaj (znan tudi kot lepljiv prhljaj) posledica čezmernega tvorjenja maščob, se lahko prhljaj pojavi in se tudi pojavlja pri vseh vrstah, dolžinah in teksturah las, od mastnih do suhih.

Netemeljito izpiranje šampona ali drugih izdelkov za oblikovanje las lahko prav tako povzroči prhljaj, zato, če opazite sivkaste ali belkaste luskice med krtačenjem ali česanjem las, se prepričajte, da boste ob naslednjem umivanju lase temeljito sprali.

Pravilno ali napačno. Prhljaj = umazani lasje


NAPAČNO

Na pojav prhljaja lahko vplivajo številni dejavniki, vključno s hormoni, prehrano, gensko zasnovo, stresom ali reakcijami na kemikalije in sestavine.

Kot smo že povedali, lahko čezmerno umivanje las povzroči suh prhljaj, če las ne izperete dovolj dobro.

Po drugi strani pa je masten prhljaj posledica presežnega sebuma na lasišču in se pojavlja ne glede na vaše navade umivanja las.

Če vas skrbi za čistočo las, piling lasišča lahko pomaga pri odstranjevanju odvečnega sebuma in kožnih celic na lasišču, ki sije od čistoče in ki je bolje pripravljeno na tretmaje proti prhljaju.

go to top