OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Zakaj je moja koža med menopavzo tako suha?

Srbenje, povešanje, suhost – to so tri najpomembnejša kožna stanja na vašem seznamu sprememb v menopavzi. Suhost je tudi najbolj neprijetna, torej – dobro vprašanje. Pri vsem tem igra pomembno vlogo nezmožnost kože, da zadrži vodo.

Zakaj je moja koža med menopavzo tako suha?

Suha koža med menopavzo je zelo pogost pojav

Nedavna raziskava, opravljena na 3875 ženskah v menopavzi, starejših od 40 let, je pokazala, da jih ima 36,2 % težave s suho kožo.

Suhost je pri ženskah v menopavzi ena največjih kliničnih sprememb med staranjem kože obraza. Od vseh dermatoloških stanj je suha koža pri zrelih ženskah eno najpogostejših.

Povzroča jo zmanjšanje ravni estrogena in progesterona. Pri petdesetih se pH vrednost kože spremeni, prav tako tudi njena sposobnost zadrževanja vode, presnova se upočasni in koža postane bolj suha, brez sijaja ter manj čvrsta in gladka – gledano v celoti: manj prijazna, to nedvomno drži... 

Obstajajo različni simptomi suhe kože v menopavzi

Simptomi vključujejo:
1. Zategovanje kože po tuširanju ali kopanju
2. Razpokano kožo rok in nog
3. Srbenje
4. Sive ali pepelne odtenke kože, če imate temnejšo polt
Kar se dogaja, je upočasnjevanje obnavljanja keratinocitov (celic, ki tvorijo 90 % površinske plasti kože), zaradi česar se na površini povrhnjice začnejo kopičiti stare celice. Lipidna pregrada je tako slabše organizirana, kar vodi do zmanjšanja odpornosti kože.

Lipidna pregrada je slabše organizirana, zato se pojavi suhost.

Dr. Karolina Kopeć

Ob vsem tem (zadnja stvar v tem članku, obljubljamo) postane hialuronska kislina zelo občutljiva na razgradnjo zaradi vpliva posebnega encima hialuronidaze, kar povzroči postopno poslabšanje vlaženja in čvrstosti.

Ključna dejstva, ki si jih je treba zapomniti

Koža je suha zaradi pomanjkanja vlaženja, kar je posledica zmanjšanja ravni estrogena. Ko se ravnovesje kože poruši, ta ne more več normalno delovati in zadrževati vode.

go to top