OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Zakaj vam dobro prespana noč pomaga upočasniti staranje

Da bi zaščitili svojo kožo med procesom staranja, je pomembno, da poskrbite za dobro spanje čez noč. Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi boste karseda povečali prednosti zdravega spanja.

Zakaj vam dobro prespana noč pomaga upočasniti staranje

Za zdravo kožo poskrbite za kakovostno spanje čez noč


Koža se med spanjem regenerira, pri čemer ustvarja nove celice. Že samo ležanje obraznim mišicam pomaga, da se sprostijo ter tako zmanjšajo učinek gravitacije in upočasnijo razvoj gub, obenem pa se borijo proti prostim radikalom. Nasprotno pa pomanjkanje spanja (idealno med 7 in 9 ur) koži jemlje sposobnost obnovitve. Utrujenost je eden najvidnejših znakov poškodovane kože in lahko poudari znake staranja, z motenim ciklom spanja pa je zmanjševanje stresnega hormona kortizola še toliko manj učinkovito. Pomanjkanje spanja lahko povzroči temne kolobarje in vrečke pod očmi, kjer je koža najtanjša, ter rdečico in/ali pusto polt brez sijaja.

Nasveti za ponovno vzpostavitev ustreznega ritma spanja

Za cilj si zastavite kakovostno spanje v zadostni količini: globok spanec je čas, ko se koža najintenzivnejše obnavlja. Poskusite se izogniti kofeinu vsaj 8 ur pred spanjem, alkoholu pa vsaj 3 ure prej. Lahka telesna vadba, ki sprošča mišice in ne poviša srčnega utripa, kot je na primer joga, lahko pomaga sprostiti vaš um. Vendar se pred spanjem skušajte upreti vroči kopeli, ker lahko preveč dvigne telesno temperaturo, zaradi česar boste težje zaspali. Tudi poslušanje težko metalne glasbe pozno ponoči lahko oteži vaš spanec. Pred spanjem se izognite gledanju v elektronske naprave*, saj lahko modra svetloba, ki jo sevajo, zavira proizvodnjo melatonina, hormona, ki nadzoruje sistem spanja, kar lahko privede do zmanjšane sposobnosti predelave inzulina.**
* https://chriskresser.com/how-artificial-light-is-wrecking-your-sleep-and-what-to-do-about-it/
** https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/01/03/tips-to-a-good-night-sleep.aspx

go to top