OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Zgodnja menopavza: kaj pričakovati in kako se dobro počutiti

Menopavza ni le konec menstrualnih ciklov, ampak jo spremlja vrsta povezanih telesnih simptomov, s katerimi se je pogosto težko spopadati.

Zgodnja menopavza: kaj pričakovati in kako se dobro počutiti

Kaj pričakovati?

Telesni simptomi: znotraj in zunaj

Znaki in simptomi menopavze se lahko razlikujejo od ženske do ženske, ampak klasični simptomi so nepravilni cikli in njihov konec, vročinski oblivi, povečana občutljivost dojk, vse močnejša nihanja razpoloženja in PMS, manjši libido, utrujenost, suhost nožnice in/ali nelagodje med spolnim odnosom, težave pri uriniranju in nespečnost.  

Z vidika zunanjih fizičnih sprememb ženske opazijo tudi izgubo sijaja, povešanje in izgubo čvrstosti kontur obraza, tanjšo kožo, redčenje las ali lase brez sijaja. Mnoge ženske se borijo tudi z nenehnim spreminjanjem telesne teže in spremembami na telesu.  

Da bi se prepričali, opravite pregled krvi in preverite raven hormonov.

Duševni simptomi

Obstaja tudi psihološki vpliv, ki ga ni mogoče prezreti. Okoli 50. leta lahko kar 3 od 4 žensk trpi zaradi depresije, medtem ko ta prizadene le vsakega četrtega moškega. Znaki depresije in razdražljivost se pogosto pojavljajo v perimenopavzi.

Ženske pogosto pravijo, da se počutijo neudobno v svoji koži in so nagnjene k melanholiji, izgubile so zanimanje za stvari ter se počutijo podcenjene. Vendar ni znanstvene povezave med padcem ravni estrogena in depresijo, tesnobo in razdražljivostjo. Zdi se, da hormonske spremembe le okrepijo obstoječe občutke nelagodja.

Pot do dobrega počutja: v iskanju sreče

Vsi si želimo biti srečni, kajne? Vendar si nekateri to želijo bolj, drugi pa manj. Srečni ljudje niso nujno tisti, ki navzven živijo lagodno življenje; srečni ljudje so tisti, ki so tvorci svoje lastne sreče in ki ne pričakujejo, da bo ta prišla pod vplivom zunanjih dejavnikov. Resnična skrivnost sreče? Ni vam treba iskati sreče, ustvarite si jo lahko sami.

Pristop napol polnega kozarca

Namesto razmišljanja o slabih straneh, poskusite spremeniti način, kako gledate nase ter raje izkoristite ta čas za nov začetek, tako da srečo pustite k sebi.  

Zgledujte se na primer po indijski ajurvedski tradiciji pristopa k življenju brez črnih ali negativnih misli, pomirjene in pozitivne ne glede na vse.  

Naša duševnost ima velik vpliv na naš fizični obstoj. In srečo je moč opaziti. To je popoln krog, vzajemno koristna situacija. Ko so ljudje srečni, njihovi obrazi sijejo, gube so zglajene, telesna drža je boljša in so videti manj utrujeni od življenja. Zdijo se mlajši in izzovejo pozitivne reakcije pri drugih.

Sreča spodbudi srečo.

go to top