OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

KAJ JE MIKROBIOM
LASIŠČA?

Kakšna je vloga mikrobioma lasišča?

R. J.: Mikrobiom je neviden ekosistem živih mikroorganizmov, ki je sestavni del površine našega lasišča in je sestavljen predvsem iz bakterij (zlasti Staphylococcus epidermidis in Propionibacterium acnes, danes znanih kot Cutibacterium acnes) in glivic (med katerimi prevladuje Malassezia restricta).
Milijoni teh mikroorganizmov živijo na enem kvadratnem centimetru! Kot v vsakem drugem ekosistemu tudi ti organizmi običajno živijo v ravnovesju med seboj in kožo lasišča, ki jim zagotavlja bistvena hranila, zlasti z znojem in sebumom.

Tako kot velja za kožo obraza in telesa, je tudi vloga mikrobioma zaščititi lasišče pred patogenimi mikroorganizmi. Vsakdo ima svoj lasten mikrobiom lasišča, ki se lahko spreminja glede na letni čas in celo čez dan, na primer, ko si umijete lase.

V čem se mikrobiom lasišča razlikuje od mikrobioma kože?

R. J.: Če jih primerjamo z lasiščem, se populacije bakterij in glivic, ki živijo na površini kože, zelo razlikujejo. Razlikujejo se tudi glede na del telesa, ki ga naseljujejo, ker se popolnoma prilagajajo okolju. Na primer, vrste bakterij, ki živijo pod našimi pazduhami – na področju, ki izloča veliko znoja –, niso enake bakterijam na podlakti.

Mikrobiom lasišča je bolj podoben mikrobiomu čela, ker je izločanje znoja in sebuma na teh predelih podobno, čeprav je zaradi prisotnosti las nalasišču to področje vendarle edinstveno.

Katera so najnovejša znanstvena dognanja o mikrobiomu lasišča?

R. J.: Po natančni ugotovitvi glavnih kolonij bakterij in glivic na lasišču (1) so nam raziskave družbe L’Oréal omogočile prepoznavanje drugih potencialnih funkcij tega mikrobioma. Nedavno smo odkrili, da lahko bakterija Cutibacterium acnes služi kot vir vitaminov in esencialnih aminokislin za lasišče, podobno kot nekatere črevesne bakterije (2).

Drug pomemben dosežek je, da nam je uspelo sekvencirati celoten genom glivice Malassezia restricta (3). To nam bo olajšalo preučevanje te glivice, za katero vemo, da sodeluje pri nastanku prhljaja.