OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

Kakšna je
povezava med
mikrobiomom lasišča
in prhljajem?

Kaj je mikrobiom lasišča?

R. J.: Mikrobiom je neviden ekosistem živih mikroorganizmov, ki je sestavni del površine našega lasišča in je sestavljen predvsem iz bakterij (zlasti Staphylococcus epidermidis in Propionibacterium acnes, danes znanih kot Cutibacterium acnes) in glivic (med katerimi prevladuje Malassezia restricta).
Milijoni teh mikroorganizmov živijo na enem kvadratnem centimetru! Kot v vsakem drugem ekosistemu tudi ti organizmi običajno živijo v ravnovesju med seboj in kožo lasišča, ki jim zagotavlja bistvena hranila, zlasti z znojem in sebumom.

Tako kot velja za kožo obraza in telesa, je tudi vloga mikrobioma zaščititi lasišče pred patogenimi mikroorganizmi. Vsakdo ima svoj lasten mikrobiom lasišča, ki se lahko spreminja glede na letni čas in celo čez dan, na primer, ko si umijete lase.

Kako lahko ta mikrobiom vpliva na prhljaj?

R. J.: Glivice Malassezia restricta so glavni vzrok prhljaja. Nedavna študija družbe L'Oréal (1) je pokazala, da so te glivice na lasiščih s prhljajem prisotne v desetkrat večjih količinah kot na lasiščih brez prhljaja. Poleg tega so in vitro študije pokazale, da je Malassezia restricta strupena za celice lasišča (2). Še vedno pa ne vemo natančno, s kakšnimi mehanizmi ta glivica ustvarja prhljaj. Trenutno raziskujemo več različnih hipotez.
Opazili smo tudi neravnovesje v populacijah bakterij s povečanim številom bakterij Staphylococcus in zmanjšanim številom bakterij Cutibacterium acnes na predelih lasišča s prhljajem. Zato poskušamo razumeti, kako pride do tega neravnovesja v mikrobiomu (čemur pravimo tudi disbioza), in ugotoviti, ali ta neposredno vpliva na nastanek prhljaja ali ne. 
Z gotovostjo pa lahko potrdimo, da je sebum lasišča, s katerim se Malassezia hrani, ključnega pomena za proizvodnjo prhljaja. Brez proizvodnje sebuma, kot na primer pri otrocih, ni prhljaja!

Ali obstajajo tudi drugi dejavniki, ki so odgovorni za proizvodnjo prhljaja?

R. J.: Verjamemo, da poleg glivice Malassezia in sebuma obstaja še en pomemben dejavnik, in sicer nagnjenost posameznika k nastanku prhljaja. Pri nekaterih ljudeh obstaja večja verjetnost za razvoj prhljaja, na primer zaradi suhega lasišča, težav s funkcijo kožne pregrade na lasišču in nepravilnega delovanja imunskih ali antioksidativnih obrambnih mehanizmov.
Zato je prhljaj tako pogosta težava, za katero verjamemo, da bo prej ali slej prizadela skoraj polovico svetovnega prebivalstva.