OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

MIKROBIOM
LASIŠČA

Na površini našega lasišča živi mikroflora. Ta je popolnoma prilagojena okolju, ki spodbuja njen razvoj: mikroskopske jamice, vlaga, ugodne temperature in hranila (sebum in lipidi lasišča). Njena prisotnost je koristna, ker omejuje delovanje drugih potencialno patogenih mikroorganizmov.

Delež, ki samo raste!
Skoraj polovico populacije teh mikroorganizmov tvori glivica Malassezia spp, ki se je že od našega rojstva začela naseljevati na vseh mastnih delih kože. Lasišče je s plastjo lipidov (večinoma sebuma) idealno okolje za razmnoževanje mikroorganizmov.
Malassezia svoje okolje deli z bakterijami, kot so stafilokoki in korineformne (paličaste) bakterije. Potencialno patogena prehodna mikroflora, ki je na lasišče prišla s stikom ali zrakom, nima velike populacije in jo je mogoče enostavno odstraniti z rednim šamponiranjem.

Ta majhna bitja, pršice vrste Demodex folliculorum, so prisotne na mestih, kjer je koža mastna (lica, čelo, nos ...), in v lasnih mešičkih (trepalnice, obrvi in lasje). So različno velike (od 0,1 mm do 0,4 mm) ter se hranijo z odmrlimi celicami in maščobo (sebumom). V primeru seboreje se lahko razmnoževanje demodeksa okrepi, kar povzroči srbenje, zlasti pri ljudeh z občutljivim imunskim sistemom. Na splošno je ta mali parazit zelo neopazen in ne povzroča težav.

Spremembe mikroflore na površini lasišča … pazite na prhljaj!!
Pod vplivom različnih dejavnikov lahko pride do motenj v flori lasišča ... Nekatere motnje lasišča so povezane z motnjami v mikroflori: včasih pride do okrepljenega razmnoževanja glivice Malassezia spp, kar vodi do težav s prhljajem.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_51_THE_MICROBIOME_ON_THE_SCALP.jpg