OK

OK Cancel

Thank you

Zapri

Previous

POPORODNO IZPADANJE LAS

Izpadanje las je pogost pojav

Med nosečnostjo telo proizvaja velike količine estrogena, ki preprečuje, da lasje vstopijo v telogeno fazo. Lasje tako »obtičijo« v anageni fazi (fazi rasti), zato so videti lepši in bujnejši. Po porodu se s ponovno vzpostavitvijo ravnovesja hormonov (raven estrogena se zmanjša) aktivira telogena faza, v kateri pride do znatnega izpadanja las, kar se zgodi od 2 do 3 mesece po porodu. Ta pojav doživi približno 90 % mladih mam. Čeprav lahko ta poporodna alopecija, kot jo tudi imenujemo, traja več mesecev in je eden od vzrokov za izpadanje las pri ženskah, ni razloga za skrb, ker gre za povsem običajen, začasen pojav.

Prehrana je lahko eden od vzrokov za izpadanje las

Glavni vzrok za izpadanje las po porodu so hormoni, pogosti vzroki pa so lahko tudi stres, pomanjkanje spanja, spremembe v prehrani in nekateri drugi dejavniki, ki se pojavijo po porodu.  

Prehrana ima zagotovo zelo pomembno vlogo pri zdravju las, saj jim zagotavlja vse elemente (beljakovine, vitamine in minerale), pomembne za njihovo rast. Zato lahko neuravnotežena prehrana ali prehrana, ki je osredotočena na izgubo teže in h kateri se po nosečnosti zatečejo številne mlade mame, privede do pomanjkanja hranil in poslabša stanje poporodnega izpadanja las.

Prehrana za preprečevanje izpadanja las

Lasje običajno začnejo ponovno rasti od 6 do 8 mesecev po porodu, zato medicinsko zdravljenje izpadanja las po porodu običajno ni potrebno. Vendar pa lahko prilagojena prehrana pomaga upočasniti to obliko izpadanja las.   Za najboljše rezultate se izogibajte prigrizkom (na primer sladkarijam in pecivu) ter se odločite za zdravo, uravnoteženo prehrano, še posebej če poskušate izgubiti nekaj kilogramov, ki so se nabrali med nosečnostjo.   V zadostnih količinah je treba zaužiti naslednja hranila:
o   Beljakovine (viri vključujejo ribe, meso, jajca in stročnice)
o   Ogljikove hidrate (žita in polnozrnata žita)
o   Lipide (na primer oljčno olje)
o   Železo (viri vključujejo rdeče meso in nekatere vrste rib).

Vitamini, ki preprečujejo izpadanje las po porodu

Med vitamini, ki so pomembni za zdravje las, so vitamini B na vrhu seznama:
−        Vitamin B3: poveča krvni obtok v lasni korenini. Najdemo ga v mandljih, gobah, špargljih, avokadu, bobu, črni redkvi, peteršilju in ohrovtu;
−        Vitamin B5 (ali pantotenska kislina): pospešuje rast las. Najdemo ga v gomolju zelene, cvetači, lešnikih in orehih, česnu in avokadu;
−        Vitamin B6: krepi delovanje drugih vitaminov in pomaga okrepiti lasna vlakna. Najdemo ga v perutnini, suhih bananah, sončničnih semenih, zelju, špinači in paradižniku;
−        Vitamin B8: uravnava tvorjenje sebuma na lasišču. Najdemo ga v pivskem kvasu, gobah, stročnicah, ohrovtu, mandljih, paradižniku in kaljenih semenih;
−        Vitamin B12: spodbuja obnovo lasnih mešičkov. Najdemo ga v mesu, drobovini, ribah, perutnini in algah spirulina.   Vitamin D je eden od vitaminov, ki preprečuje poporodno izpadanje las. Najdemo ga v olju jeter trske, modrih ribah, drobovini, jajcih in mlečnih izdelkih.

Če imate kljub zdravi in uravnoteženi prehrani še vedno večje težave z izpadanjem las, priporočamo, da obiščete zdravnika. Zdravnik vam lahko predpiše prehranska dopolnila ali druge tretmaje, prilagojene vašemu tipu poporodnega izpadanja las.

Poporodno izpadanje las je pogost pojav. Imenujemo ga telogeni efluvij in lahko deluje reverzibilno. Prehrana, ki pozitivno vpliva na zdravje las, lahko pomaga omejiti učinke tega pojava.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_15_What_diet_to_adopt_after_delivery.jpg